Pagerbti tie, kurie savo darbu kuria šventes kitiems

kulturos darbuotojai padeka
Nuotr. Už ilgametį kultūrinių ryšių su Suomija puoselėjimą Seimo narės Irenos Hasse padėką jos padėjėjas Gintautas Lenkas įteikė Plokščių mokyklos-daugiafunkcio centro l.e.p. direktorei Neringai Motiejaitytei.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Praėjusią savaitę į šventinę popietę rinkosi tie, kurie paprastai pratę šventes rengti kitiems, – kultūros darbuotojai. Sugužėjus į Zyplių dvarą, skambant švelniam Sigutės Trimakaitės sopranui, kultūros darbuotojų buvo prisiminta, kas šiais metais nuveikta, suorganizuota, įgyvendinta, kad visų rajono gyventojų laisvalaikis būtų prasmingesnis.

Kaip sakė savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus l.e.p. vedėja Aurelija Papievienė, džiugu, kad šįmet, Lietuvai švenčiant Nepriklausomybės šimtmetį, renginiais sublizgėjo ir mūsų rajonas, kuris buvo turtingas tiek tradicinių, tiek išskirtinių renginių, o rengiant juos susitelkė ne tik kultūros darbuotojai, bet ir visa apie juos besiburianti bendruomenė. Besidžiaugdama darbščiais rajono kultūros ir bendruomenių centrų darbuotojais, vedėja vardijo rajone vykusias svarbiausias iniciatyvas, gražiausius metų renginius, dėkojo jų organizatoriams už aktyvumą, sugebėjimą sutelkti, suburti aplink save visą bendruomenę. A. Papievienė  atkreipė dėmesį į tuos renginius, kurie nebuvo įprasti, tradiciniai ir paliko didžiulį įspūdį žiūrovams. Tai ir grandiozinis Šakių kultūros centro renginys „Apkabink savo kraštą“, Šakių viešosios bibliotekos iniciatyva surengti vasaros lauko skaityklą, nepastebėta neliko ir Kidulių dvaro rengta miestelio šventė, kuri pritraukė ne tik rajono, bet ir pusę Jurbarko gyventojų. Tarp svarbiausių renginių minimas ir festivalis „Beatričės vasaros“, kuris su kiekvienais metais virsta vis profesionalesnis. Anot laikinosios vedėjos, tiek tradicinius, tiek išskirtinius renginius kasmet kraštiečiams ir svečiams dovanojantis Zanavykų muziejus šįmet surengė ne tik jau seniai žinomus, populiarumą pelniusius renginius, bet ir teatralizuotą ekskursiją „Nepriklausomybės metų ženklai senuosiuose Šakiuose“. Kaip išskirtiniai, turiningi renginiai įvardijami Lukšių kultūros centro suorganizuota šventė „Šimtmečio juosta Lietuvai“ ir Sintautų kultūros centro tradicinis sakralinės muzikos festivalis „Giesmė“.

Renginius ir jų organizatorius vedėja A. Papievienė dar vardijo ir vardijo, o visi tie, kurie buvo unikalūs, išskirtiniai, skirti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui, čia pat apdovanoti padėkos raštais. Rajono meras Edgaras Pilypaitis padėkas įteikė Šakių kultūros centrui už renginį „Apkabink savo kraštą“, Zanavykų muziejui už šimtą muziejaus fotografijų eksponatų, paskelbtų internetinėje erdvėje, ir minėtą teatralizuotą ekskursiją, Kriūkų mokyklai-daugiafunkciam centrui už fotografijų parodą „Šimtmečio žvilgsnis į Kriūkus“, Kudirkos Naumiesčio kultūros centrui už surengtą skaitovų konkursą „Ne tas yra didis“, Griškabūdžio kultūros centrui už varžybų „Pažink savo kraštą“ organizavimą ir Lekėčių seniūnijai bei jos seniūnui Ričardui Krikštolaičiui už kasmetinį partizanų dienos minėjimą bei indėlį organizuojant Kariuomenės ir visuomenės vienybės dienos minėjimą.  

Seimo narė Irena Hasse savo padėkas, kurias įteikė padėjėjas Gintautas Lenkas, skyrė Sintautų kultūros centrui už sakralinės muzikos festivalį „Giesmė“, Gelgaudiškio kultūros centrui už tradicinius ir prasmingus Gelgaudiškio dvaro dienos renginius bei leidinį „Gelgaudiškis šimtmečio kelyje“, Plokščių mokyklai-daugiafunkciam centrui už puoselėjamus kultūrinius ryšius tarp Plokščių ir Suomijos bei konferenciją „100 metų Lietuvai“, Kidulių laisvalaikio salei už šimtmečio pėsčiųjų žygio organizavimą „Knygų kelias“, Šakių viešajai bibliotekai už projektą „Interpretacijos Vabalų kalnelyje“, skirtą rašytojo Vytauto Tamulaičio 105-ųjų metinių minėjimui, ir už vasaros lauko skaityklos organizavimą.  

Rajono meras E. Pilypaitis sveikindamas kultūros darbuotojus palygino jų darbą su siūlų išvedžiojimu tarp nyčių (nytys – siūlų nėrinys metmenims verti ir, juos kilnojant, žiotims daryti – aut. pastaba), be jų darbo ir indėlio į rajono gyvenimą, tas kultūrinis audeklas nebūtų toks prasmingas ir gražus. Rajono vadovas nuoširdžiai padėkojo visiems, prisidėjusiems ar rengusiems Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtus renginius. Jam antrino ir mero pavaduotojas Bernardinas Petras Vainius, kuris sakė, kad kultūros darbuotojai yra tie žmonės, kurie savo darbu tiesiog kuria stebuklus. Stebėdama dabar jau iš šono rajono kultūrinį gyvenimą buvusi savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė taip pat atvyko pasibūti, pasveikinti visus rajono kultūrininkus ir padėkoti jiems už gražius darbo metus, kurių pusę dar buvo dirbta jai vadovaujant skyriui.

Šiltame ir jaukiame renginyje buvo prisiminta ir padėkota Šakių kultūros centro direktoriui Raimondui Januševičiui už tai, kad jis yra pirmasis rajono kultūros centro direktorius gavęs ir parvežęs į Šakius „Auksinio Fenikso“ apdovanojimą. Už šį rajono išgarsinimą direktoriui įteiktas vietinės menininkės Birutės Jakštienės tapytas paveikslas, kuris, anot paties direktoriaus, papuoš kultūros centro sienas.

Tai, kad rajono kultūrinis gyvenimas yra turiningas, patvirtina ir neseniai iš Japonijos gautas padėkos laiškas, kurį čia pat renginyje perskaitė A. Papievienė. Anot vedėjos, šį laišką, kurį parašė rugsėjo 7 d. Šakių evangelikų liuteronų bažnyčioje koncertavusių trijų Japonijos chorų atlikėjai, jai atsiuntė, tarpininkaujant buvusiam Japonijos ambasadoriui Toyoei Shigeeda, dar prieš mėnesį. Kaip laiške rašo patys choristai, jiems Lietuva ir mūsų rajonas bei kultūra paliko tikrai neišdildomų įspūdžių, kuriuos jie dar analizuos ir brandins savo atmintyje ilgai ilgai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.