Trys karaliai vėl pasibeldė ir atnešė „Šakių kalendorių“

sakiu kalendorius
Nuotr. Pagrindinė kalendoriaus iniciatorė Lina Eringienė (dešinėje), leidinį redagavo (iš kairės) Nijolė Vaičiulienė, Onutė Jasinskienė.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Greitai apsisuko metų ratas. Įžengėme į antrą mūsų Valstybės gyvavimo šimtmetį, o Šakių 420 metų jubiliejų pasitikti Šakių viešoji biblioteka pakvietė su dvidešimtuoju „Šakių kalendoriumi“, kurį tradiciškai sausio 6-ąją atnešė Trys karaliai.

Sausio 6-ąją Šakių kultūros centras vos sutalpino čia susirinkusius šakiečius ir net iš Gruzijos atvykusius svečius. Daug kas rankose laikė tik ką įsigytą iliustruotą kraštotyrinį-informacinį Šakių viešosios bibliotekos leidinį – „Šakių kalendorių“, skirtą Šakių 420 metų jubiliejui, kuriame rengėjai primena istorinius įvykius, tradicinius renginius, nusipelniusių žmonių sukaktis bei pamalonina poezijos pliūpsniu. Šiųmečio kalendoriaus viršelį puošia fotomenininko Vido Venslovaičio nuotrauka, kurioje paminklas Šakių krašto Nepriklausomybės Akto signatarams Justinui Staugaičiui, Jonui Vailokaičiui ir Saliamonui Banaičiui. Pastarasis signataras renginyje kalbėjosi (jo žodžius įgarsino mero pavaduotojas Bernardinas Petras Vainius) su renginio vedėju Mariumi Pavalkiu, pasakodamas apie Šakių krašto praeitį bei dabartį: „Ar žinai, kad prieš 330 metų prasidėjo pirmosios koplyčios Šakiuose statybos? O prieš 220 metų buvo paminėta Šakių rinkos aikštė. 1812 metais Šakiai jau vadinami miestu, turinčiu burmistrą.“  M. Pavalkis pastebėjo, kad Kiduliai yra vyresni už Šakius, jiems šiemet 460 metų.

Kalendoriuje – Šakių šv. Jono Krikštytojo parapijos klebono  Vytauto Antano Matusevičiaus kreipimasis į skaitytojus: „Istorija, praeitis ir mūsų šviesiųjų žmonių patirtis gali daug išmokyti, atsakyti į aktualius dabarties klausimus.“ Todėl šiųmečiame kalendoriuje net du šimtai vienuolika autorių skaitytojus supažindina su Šakių krašto istorija ir dabartimi (rubrikos „Šakiams 420“, „Pažmonys“), kalba ir papročiais (rubrika „Vietovardžiai – brangus turtas“), žymiais žmonėmis (rubrikos „Zanavykutis“, „Orijos krašto vaikai“, „Prie Vaiguvos“) ir jų veikla (rubrikos „Žiburio šviesoje“, „Nuo Liekės krantų“, „Po Varpo ženklu“, „Vinco Kudirkos vedami“). Minimos nusipelniusių žmonių sukaktys. Daug vietos leidinyje skirta rezistencinei kovai atminti. 20-ojo kalendoriaus poetiški intarpai ir iliustracijos atveria krašto žmonių dvasinio turto gelmes.

Sausio mėnesio puslapyje matome besišypsančią tautodailininkę Sauleną Valatkaitienę, pasakojimus apie poetą Juozą Didžbalį iš Staliorių kaimo, kraštotyrininką Justiną Kasparaitį bei tautinio šokio tėvą Juozą Lingį – 2019-uosius paskelbėme jo metais. Vasario mėnesio puslapyje pateikta informacija apie mūsų krašto šviesuolį Joną Augustaitį, menininką Algimantą Vorevičių, gydytoją Romualdą Kičą. Kitų mėnesių puslapiuose pro akis praslenka pasakojimai apie Lukšių moterų klubą „Fedora“, Šakių sporto klubą „Audra“, dr. Vinco Kudirkos tiltą, Plokščių mokyklą ir kt. Gruodžio mėnesio lape jautrus poetės Ritos Mockeliūnienės pasakojimas apie Kalėdų išvakares.

Viena iš kalendoriaus sudarytojų, Šakių bibliotekos darbuotoja Lina Eringienė sako, kad „Šakių kalendorius“ per 20 metų užsiaugino savas skaitytojų, korespondentų, iliustruotojų, kūrėjų kartas.

„Šiandien noriu jus visus apkabinti, nes jūs esate tie dvidešimt kalendorių ir, tikiuosi, būsit dar dvidešimt pirmajame“ , – susirinkusiems dėkojo L. Eringienė.

Šventėje buvo padėkota ir kitiems kalendoriaus kūrėjams – Onutei Jasinskienei, Nijolei Vaičiulienei bei Tomui Remenčiui.

Kalendoriaus sutiktuvėse dalyvavęs rajono meras Edgaras Pilypaitis mylimą miestą Šakius pasveikino daina ir pasiūlė dar vieną tradiciją – per šią šventę pagerbti įstaigų iniciatyvas, žmones, kurie, mero žodžiais, „įmynė labai ryškų ir reikalingą pėdsaką mūsų praėjusių metų darbų karuselėje“. Padėkos ir atminimo dovanos skirtos sporto ir laisvalaikio klubui „Vėjas“, Šakių baikerių klubui, Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų Šakių atstovybei, Dianai ir Sauliui Jazukevičiams, Kidulių jaunimo ekologiniam klubui „Šerenta“, Šakių lopšeliui-darželiui „Berželis“, Vykintui Augustaičiui, Kauno zanavykų bendrijos pirmininkei Reginai Motienei, Vinco Kudirkos muziejaus kolektyvui, KASP Dariaus ir Girėno apygardos 2-osios rinktinės Šakių 205 pėstininkų kuopos vadei vyr.ltn. Elmyrai Baljanaitei-Stanevičienei bei UAB „Lauksva“. Už inovacinių technologijų pritaikymą gyvulininkystėje meras išreiškė išskirtinę padėką Griškabūdžio žemės ūkio bendrovės pirmininkui Petrui Puskunigiui.

Kalendoriaus sutiktuves gražiai savo skambiu balsu paįvairino modernaus folkloro atlikėja Loreta Sungailienė bei unikalus profesionalių trombonininkų kvintetas (vad. Vytautas Pilibavičius), mūsų kraštietis perkusininkas Robertas Vilčinskas.

Apžvelgus kalendoriaus sutiktuvių šventę, norisi dar pacituoti Šakių viešosios bibliotekos direktorės Kristinos Lebedžinskienės žodžius: „Tegul naujasis kalendorius būna jūsų stalo knyga. Neškitės kalendorių į savo namus ir skleiskite žinią apie jį. Nes tik skaitoma knyga yra gyva.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.