Galimybės kultūros įstaigoms rinkti lėšas – nevienodos

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Rajono kultūros centrų veiklą bene geriausiai atspindi visus metus vykdoma kultūrinė, švietėjiška, mėgėjų meninė veikla, profesionalaus meno sklaida, turiningas bendruomenės laisvalaikio užimtumas ir kita veikla. Kasmet detaliau su savivaldybės biudžetinių kultūros įstaigų – Gelgaudiškio, Griškabūdžio, Kudirkos Naumiesčio, Lukšių, Sintautų, Šakių kultūros centrų, Šakių viešosios bibliotekos, Zanavykų muziejaus – veiklos ataskaitomis pirmiausiai susipažįsta rajono tarybos nariai. Nors šiais metais visų minėtų įstaigų veiklai už 2018 metus buvo pritarta, tačiau tarybos nariams dėl keleto įstaigų veiklos klausimų kilo.

Apie kultūros centrų surenkamas specialiosios programos lėšas pirmiausiai diskutuota komitetuose. Pasak vicemero Bernardino Petro Vainiaus, Gelgaudiškio ir Lukšių kultūros centrams minėtas lėšas sekasi rinkti sėkmingiau, nes čia yra dvarai, kuriuos lanko gausybė turistų. Vicemeras kėlė klausimą, kodėl Griškabūdžio kultūros centras šiais metais išsikėlė sau metinę užduotį specialiųjų lėšų surinkti mažiau, tik vieną tūkstantį eurų.

„Prieisime prie struktūros klausimo. Kultūros skyriaus nereikia, prisikūrėme įstaigų, jos visos labai savarankiškos. Kiekvienas vadovas kaip supranta, taip dirba. Pasitvirtina metines užduotis, gauna biudžeto paketą ir ramus gyvenimas“, – svarstė A. Tarnauskas.

Jis išsakė dar ir tokį pastebėjimą, kad praeitais metais komitetuose buvo labai detaliai išnagrinėtos kultūrinių įstaigų veiklos ataskaitos, buvo pateikti ataskaitų vertinimai, jis teiravosi, kodėl šiais metais įstaigų vadovai nebuvo kviečiami į komitetus.
„Vienas įstaigos vadovas renka pinigus, kitas nerenka, galiu, negaliu. O ką daro, kad galėtų daugiau surinkti? Gal specializaciją keisti reiktų?“ – svarstė A. Tarnauskas.

Vicemeras priminė, kad kultūros įstaigų vadovų veiklą vertins rajono meras Edgaras Pilypaitis.

Diskusijos dėl kultūros centrų veiklos ataskaitų persikėlė ir į tarybos posėdį. Tarybos narys A. Tarnauskas pagyrė Lukšių kultūros centrą. Pasak jo, palyginus su 2017 m., ši įstaiga specialiųjų lėšų pernai surinko pusantro karto daugiau. Tarybos narys siūlė įstaigos vadovę (centrui vadovauja Daiva Bukšnienė) paskatinti pinigine premija.

Posėdyje dalyvavusi rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus specialistė Aurelija Papievienė pasidžiaugė visų Zyplių dvare esančių įstaigų – Lukšių kultūros centro, Zanavykų muziejaus bei restorano „Kuchmistrai“ – veikla.

„Manau, kad šios įstaigos tarpusavyje jau apsišlifavo. Ačiū jums už gražų bendradarbiavimą, kad suprantate ir vertinate vieni kitus“, – sakė A. Papievienė.

Rajono meras priekaištų turėjo Kudirkos Naumiesčio kultūros centrui. Anot mero, įstaiga turi gerą bazę, darbuotojus, puikų pažintinį Širvintos taką, tačiau, palyginus su kitomis biudžetinėmis įstaigomis, Kudirkos Naumiesčio kultūros centro veikla vyksta vangokai, o specialiųjų lėšų renkama mažiausiai. Į tarybos posėdį atvykusi Kudirkos Naumiesčio kultūros centro direktorė Laima Mockevičienė patikslino, kad praėjusiais metais specialiųjų lėšų surinkta tūkstančiu mažiau (2017 m. buvo surinkta 2 tūkst. 600 eurų). Ji tvirtino, kad vyksta labai daug renginių, tačiau ne visi yra mokami.

„Žmonės ir taip reiškia dideles pretenzijas, kodėl renginys kainuoja penkis ar tris eurus. Stebiuosi, kaip Gelgaudiškyje renginiai – aštuoni, šeši eurai. Mes darome didžiules nuolaidas: pavyzdžiui, nemokamai į renginius įleidžiame parapijos namų gyventojus, senjorus – už vieną eurą. Ir dar. Esame pasienyje, aplinkui nėra daug žmonių, kuriems galėtume teikti paslaugas. Kudirkos Naumiestyje gyvena vos per tūkstantį gyventojų. Taip pat esame nutolę nuo Šakių, žmogui atvažiuoti į renginius yra toli“, – aiškino direktorė.

L. Mockevičienė patikino, kad šiais metais numatę specialiųjų lėšų surinkti apie keturis tūkstančius, o per projektų įgyvendinimą – 12 tūkst. eurų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.