Liepalotų bibliotekos likimas pakibo ore

teviske balsavimas
Nuotr. Bendruomenės centro „Tėviškė“ nariai nepritarė, kad Liepalotų biblioteka būtų perkelta po bendruomenės centro stogu.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Vasario 3 d. bendruomenės centro „Tėviškė“ patalpose daug diskutuota dėl Šakių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Liepalotų padalinio likimo. Šiuo metu biblioteka įsikūrusi buvusios mokyklos pastate, kuris jau išnuomotos užsieniečiui. Nors bibliotekos niekas iš pastato neveja, tačiau sąlygos dirbti prastos. Susirinkime buvo pasiūlyta biblioteką perkelti į bendruomenės centro patalpas, tačiau bendruomeniečiai nesutiko ir tvirtino, kad patalpos reikalingos bendruomenės poreikiams. Lukšių seniūnas siūlė biblioteką įkurdinti kitose patalpose.

Dirbti sąlygos prastos

Liepalotų biblioteka šiuo metu įsikūrusi buvusios mokyklos patalpose (Mokyklos g. 2). Bibliotekininke antri metai dirbanti Ramutė Plėšikienė aprodo dviejose patalpose įsikūrusią biblioteką: patalpos šildomos elektriniu šildytuvu, o kitos pastato erdvės yra nenaudojamos – apleistos, šaltos. Jau daugiau nei pusmetis patalpos yra išnuomotos ukrainiečiui. Bibliotekininkė atvira: naujasis šeimininkas langus pasimatavo, žadėjo sudėti, tačiau kol kas jokio didesnio rūpesčio pastatu nerodo. Anot R. Plėšikienės, praėjusį rudenį patys langus užsikalė, kad vėjai nestūgautų.

Atvykusi į bendruomenės centro susirinkimą Šakių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Kristina Lebedžinskienė kalbėjo, kad, turint gerai sutvarkytą bendruomenės centro pastatą, laikyti atskirai biblioteką prastos būklės pastate yra netikslinga. Jos nuomone, bendruomenės turėtų tapti tarsi daugiafunkciai centrai.

„Gyventojų, skaitytojų, bendruomenės narių mažėja, turėti atskirai biblioteką ir bendruomenės pastatą ir juos išlaikyti yra dideli kaštai. Tai yra tikrai prabanga. Aš manau, po bendruomenės stogu įsileidus biblioteką, būtų nemažai pliusų“, – kalbėjo K. Lebedžinskienė.

Susirinkime dalyvavęs rajono meras Edgaras Pilypaitis pridūrė, kad iš pastato, kuriame šiuo metu įsikūrusi biblioteka ir kuris praėjusių metų birželį buvo išnuomotas, bibliotekos niekas neveja, tačiau sąlygos, jo nuomone, ten dirbti yra tikrai nežmoniškos.

„Išnuomotame pastate jokios veiklos nevyksta, palaukime dar metus ir tada kvestionuosime pačios sutarties reikalingumą“, – sakė meras.

Visiems prireikė

„Ar jūs sutiktumėte įsileisti biblioteką po šituo stogu? Ji galėtų įsikurti šio pastato pirmame aukšte esančioje salėje, palei sienas tilptų sudėtos lentynos, pastačius viduryje kėdes, galėtų vykti ir renginiai. Aišku, su šarvojimo paslaugomis jau nepavyktų suderinti. Arba biblioteka galėtų įsikurti antro aukšto koridoriuje bei viename kabinete“, – siūlė K. Lebedžinskienė.

Tačiau tokiam siūlymui nepritarė bendruomeniečiai. Anot jų, antrame aukšte viena patalpa reikalinga laikyti bendruomenės dokumentacijai, taip pat persirengti atvykstantiems koncertuoti kolektyvams.

„Dešimt metų šitas pastatas stovėjo užkaltom durim ir langais. Kada bendruomenės žmonės ėmėsi iniciatyvos ir pastatas atsigavo, įsiruošėm patalpas, tai dabar visiems jo prireikė. Vietos pačiai bendruomenei mažoka, neturime kur saugiai sandėliuoti bendruomenės technikos ir įrankių“, – svarstė liepalotiškis Romas Skaizgirys.

Ar iš viso reikalinga?

Susirinkimo dalyviai kėlė klausimą, ar apskritai biblioteka reikalinga Liepalotuose, kai vos už penkių kilometrų yra biblioteka Lukšiuose, kai dažno namuose yra internetas, o vaikų rankose – išmanūs telefonai. Teirautasi, kiek realių skaitytojų yra Liepalotų padalinyje. Kaip tvirtino R. Plėšikienė – per šimtą.

Savo nuomonę išsakė ir Lukšių seniūnas Vidas Cikana, kuris prisiminė, kaip iš buvusio darželio pastato buvo statoma nauja mokykla, kurios patalpose šiuo metu įsikūrusi biblioteka, apgailestavo, kad anuometinė valdžia mokyklą uždarė, net nepasitarusi su seniūnu. V. Cikanos nuomone, pastarąjį laikotarpį Šakių centrinė biblioteka kaimų bibliotekomis apskritai nesirūpino. O seniūnija leido jaunimui šiose patalpose leisti laisvalaikį. Kaip minėjome, dabar patalpos yra išnuomotos ukrainiečiui.

„Man kyla klausimas, kas čia inicijuoja viską parduoti tuose Liepalotuose? Mus per savaitę išvijo iš ten, išdaužė viską ten... Sielą tiesiog sudaužė... Mūsiškiai išvažiuoja, ukrainiečiai atvažiuoja...“ – neslėpė emocijų seniūnas.

Atviras klausimas

Visgi bendruomeniečiai nepritarė siūlymui biblioteką perkelti į bendruomenės centro patalpas. Bendruomeniečiai už tai, kad bendruomenės patalpose būtų rengiami bendri renginiai.

V. Cikana siūlė visų bendromis pastangomis gretimai bendruomenės centro esančiose patalpose, šalia privačios parduotuvės, įrengti biblioteką. Tačiau minėtos patalpos yra paskelbtos parduoti aukcione. Susitikime dalyvavęs liepalotiškis Tomas Skaizgirys tvirtino, kad jis inicijavo, kad minėtas pastatas turėtų šeimininką, nes, anot jo, ir taip daug aplinkui bešeimininkių pastatų. „Asmuo, kuris yra suinteresuotas nupirkti šį pastatą, žada neišvyti nei parduotuvės, o vieną patalpą atiduoti bendruomenei“, – kalbėjo T. Skaizgirys.

Koks Liepalotų bibliotekos likimas, klausimas kol kas lieka atviras.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.