Angliškai kalbančių gidų rajone nėra

bernotaite ieva tic
Nuotr. Šakių turizmo informacijos centro vadovė Ieva Bernotaitė įsitikinusi, kad turistų iš užsienio neturėsime tol, kol mūsų gidai nekalbės angliškai.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Po Tarptautinės gido dienos, kuri buvo paminėta trimis nemokamomis ekskursijomis po Šakius, pakalbinome Šakių turizmo informacijos centro (TIC) vadovę Ievą Bernotaitę apie kasdienius centro poreikius, naujų patalpų galimybes, angliškai kalbančių gidų būtinybę ir kitus aktualius klausimus.

Trūksta anglų kalbą mokančių gidų

I. Bernotaitė prasitarė, kad šiuo metu ruošiama paraiška gidų kursų organizavimui ir, jei pavyks laimėti projektą, mokymai bus surengti dviem gidų grupėms. Viena – pradedančiųjų, kita – kvalifikacijos kėlimo esamiems gidams.

„Galbūt būtų galimybė įtraukti ir mokymus anglų kalba, kad pamokintų, kaip kalbėti per ekskursijas, pristatymus, kad gidas sugebėtų išsiversti tekstą ir galėtų susikalbėti su turistais iš užsienio. Jų ir neturėsim tol, kol mūsų gidai nekalbės angliškai“, – įsitikinusi I. Bernotaitė, apgailestavusi, kad tie, kurie kalba angliškai, turi antrus darbus, todėl sunku juos prisikviesti, todėl tenka samdyti iš kitų rajonų.

Pasak jos, kiekvieną kartą kelionių organizatoriai veždami pas mus grupes klausia, ar mūsų gidai išmoko anglų kalbą, ir kiekvieną kartą pabėdoja, kad dar tokios paslaugos neteikiame. Be abejo, jie galėtų atsivežti savo vertėją, bet tai daryti, I. Bernotaitės nuomone, neapsimoka, nes išilgėja ekskursijos laikas, nekokybiškai suteikiama paslauga – išverčiama ne taip, kaip pasako gidės.

„Todėl ir veža užsieniečius ten, kur yra gidų, vedančių ekskursijas anglų kalba. Turėtume galvoti apie tai, kaip paruošti angliškai kokį parodomąjį pristatymą, išmokti kelis žodžius, – kalbėjo Šakių TIC vadovė, pabrėždama, jog viena yra kalbėti kita kalba, o kita – ja vesti ekskursiją, naudojant specifinę terminologiją.

Reikėtų didesnių patalpų

Šiuo metu Šakių TIC glaudžiasi vienai iš jo dalininkų – UAB „Gulbelė“ priklausančiose 23 kv. m dydžio patalpose, todėl apie tai, jog reikalingos naujos, erdvesnės patalpos, yra kalbėta ne vieną kartą. Apie tai diskutuota ir savivaldybės tarybos komitetuose. Buvo planų įstaigą iškelti į rajono savivaldybei priklausančias patalpas E. Steponaičio gatvėje, tačiau, I. Bernotaitės teigimu, tam reikia labai daug investicijų.

Be to, nebuvo gautas finansavimas pagal rengtą projektą, tad ir galimybių persikelti neliko.

„Mūsų prioritetas – būti centre, blogiausiu atveju – kokiame nors turizmo objekte, bet tik ne miesto pakraštyje, tik ne už miesto ar tokioje gatvėje, kuri nėra praeinama, nes mums reikia lankytojų srauto“, – atviravo TIC vadovė.

Be pastato E. Steponaičio gatvėje, ji prabyla ir apie istorinį policijos pastatą. Buvo kalba jo pirmajame aukšte įkurti turizmo centrą, o antrajame – įruošti galeriją, kurios Šakiams labai trūksta. Tiesa, anksčiau buvo minčių, kad TIC turėtų atsirasti prie kariliono ar autobusų stotyje, tačiau, pasak I. Bernotaitės, iš esmės tai didelės reikšmės neturi – svarbu, kad vieta būtų gerai matoma ir lengvai randama.

Bendradarbiauja su regiono savivaldybėmis

Nepaisant mažų patalpų, Šakių TIC veikla matoma ne tik rajone, regione, bet ir visoje šalyje. Šiemet po Suvalkijos vėliava bendrame stende „Adventur 2019“ parodoje prisistačiusios penkios savivaldybės ir ateityje planuoja kartu bendradarbiauti didžiųjų miestų šventėse ir renginiuose. I. Bernotaitės, kuri ir buvo šios idėjos sumanytoja ir koordinatorė, manymu, labai naudinga eiti visoms savivaldybėms kartu kaip regionui, o ne po vieną atskirai.

„Tiesa, Šakiai lyginant su kitomis Suvalkijos savivaldybėmis turi labai didelį pranašumą – jei mūsų žemėlapyje įtraukti 65 objektai, tai pačios Marijampolės – tik iki 30. Taip pat gerai sutvarkyta maitinimo infrastruktūra, todėl kitos savivaldybės į mus dairosi ir šiek tiek pavydi, tačiau niekas pagalių į ratus nekaišioja, nes tai visiems naudinga“, – neslėpė pašnekovė.

Šakių TIC veiklai iš savivaldybės biudžeto Kultūros programoje numatyta skirti 45 tūkst. eurų (15 tūkst. daugiau nei pernai), o Regioninės plėtros programoje konkrečiam projektui „Nemuno kelias“ – 7 tūkst. eurų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.