Per Nacionalinį diktantą nuskambėjo „Odė moterystei“

diktantas
Nuotr. Šakių rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje Nacionalinį diktantą rašė apie 45 įvairaus amžiaus žmonės – nuo senjorų iki jauniausių – penktaklasių.


Kovo 8-ąją visoje Lietuvoje ir užsienio bendruomenėse jau 12-ąjį kartą buvo rašytas Nacionalinis diktantas. Šakiečiai tradiciškai jį rašė Šakių rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje, moksleiviai – savo mokyklose. Ypač didelio susidomėjimo konkursas sulaukė rajono gimnazijose.
 
Šiemet Nacionalinio diktanto dalyviams buvo pateiktas Dovilės Filmanavičiūtės tekstas „Odė moterystei“. Ir, matyt, neatsitiktinai, nes Nacionalinis diktantas buvo rašomas Tarptautinę moterų solidarumo dieną. Šakių rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje jį rašė apie 45 įvairaus amžiaus žmonės – nuo senjorų iki jauniausių – penktaklasių.

Kaip paaiškėjo, rajone turime ir tokių gyventojų, kurie Nacionalinį diktantą rašo nuo pat jo organizavimo pradžios. Viena iš jų – lituanistė ir mūsų krašto poetė Ona Jasinskienė, prasitarusi, kad nors ir negali siųsti savo darbų konkursui, tačiau kasmet rūpi save pasitikrinti. Ji neslėpė, kad yra buvę, jog savo rašytame diktante atrasdavo po keletą klaidelių. Aišku, atsižvelgiant į įteisintus skyrybos variantus, galima jų klaidomis ir nelaikyti. O štai Šakių „Varpo“ mokyklos penktaklasiai Kajus Jasevičius ir Goda Bernotaitė Nacionalinį diktantą rašė pirmą kartą. Abu tvirtino, kad tiesiog buvo įdomu pabandyti. Šiame konkurse daug metų iš eilės dalyvauja ir rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis, kurio teigimu, jam rašto kultūra yra labai svarbi, todėl pats daug dėmesio skiria tam, kad kitas jo rašytą raštą paimtų tvarkingą, kad klaidos nebadytų akių.

Daugiau nei 30 Šakių rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje parašytų darbų buvo išsiųsta į Vilnių, kur juos tikrins lietuvių kalbos ekspertų komisija. Nacionalinio diktanto finalas vyks balandžio 13 d. 11 val. Į jį bus pakviesti geriausiai diktantą parašę asmenys, padarę iki keturių klaidų. Konkurso dalyviai varžysis raštingiausio moksleivio, raštingiausio suaugusio bei raštingiausio užsienio lietuvio kategorijose. Pernai Nacionalinį diktantą iš viso rašė apie 30 tūkst. žmonių.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.