Visos skirtingos – visos lygios!

fedora
Nuotr. Už paprasto moteriškumo ir galimybių išradingumo panaudojimą Lukšių miestelio gyvenime šiais metais Lukšių moterų klubas „Fedora“ buvo įvertintas „Žmogus yra didis“ nominacija.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Prieš 10 metų kovo mėnesį susikūrė Lukšių moterų klubas „Fedora“, klubo moterys ne tik aktyviai dalyvauja miestelio visuomeninėje veikloje ir kultūriniame gyvenime, jas vienija vienas tikslas – noras išmokti, pažinti, pasidalinti...

Kai praėjusią savaitę užsukome pas lukšietes, susirinkusias Lukšių kultūros namuose, trykštančios energija moterys gurkšnojo arbatėlę, dalijosi prisiminimais apie susikūrimo pradžią, kai 2009 m. po renginio, skirto Kovo 8-ajai, nusprendė – reikia veikti. Pasirinko pavadinimą „Fedora“. Fedora – minkšta fetrinė skrybėlė su vidutinio pločio bryliais. Pavadinimas fedora jau buvo žinomas 1891 m. Pirmaisiais XX a. metais fedoromis buvo vadinamos tik moteriškos skrybėlės. Lukšietės norėjo turėti kažkokį savo akcentą – pasirinko skrybėlę.

Šiuo metu klubas vienija 13 įvairaus amžiaus, skirtingų profesijų moterų. Vyriausia fedorietė Regina Tamulionienė sako, kad, nežiūrint amžiaus skirtumo, jos viena kitą supranta. O pagrindinis klubo šūkis – „Visos skirtingos – visos lygios“. Klubo veikla išties įvairiapusė: moterys savo malonumui mokėsi šokti, dainuoti, išbandė artistinius sugebėjimus. Jos nori pažinti, todėl daug keliauja po Lietuvą, lanko spektaklius, mina ir dviračio pedalus. Kita veikla skirta geriems darbams – klubo moterys padeda įgyvendinti vaikų svajonių projektą „Vaikų svajonės“, organizuoja šventes Lukšių vaikų dienos centro vaikams, moterys talkina Lukšių parapijos bendruomenei grėbiant lapus, miestelyje pavasarį padeda pasodinti gėles. Taip pat edukaciniuose užsiėmimuose mokosi gaminti žaislus, gėles, snaiges, kuriomis puošė kalėdines bažnyčios ir kultūros centro eglutes. Fedorietes galime sutikti sporto ir bendruomenės šventėse, kuriose, pasipuošusios raudonais marškinėliais, jos verda sriubą. Teiraujamės, ar vyrai nebumba, kai dažnai jų namuose nebūna.

„Iš pradžių su pavydu žiūrėjo ir sakė, kad ir jie kurs klubą...“ – sako Zita Pačengienė.

Lukšietės užmezgė draugystę su rajono moterų klubais, Marijampolės kūrybine grupe „Prie meno“.

„Moterys pilnos idėjų. Jei ilgesnį laiką nesusirenkam, jau pradedam bruzdėti, viena kitai skambinti, kad jau reikia... rinktis. Norime būti Lukšių bendruomenės aktyviausia grandis“, – sako klubo pirmininkė Aldona Plaušinienė ir priduria, kad su klubietėmis dalijasi ir džiaugsmais, ir vargais.

Paminėdamos klubo dešimtmetį,  „Fedora“ moterys šiais metais planuoja išvyką į Pakruojo dvarą ir puoselėja gražią idėją – prie Lukšių tvenkinio kuriamame poilsio parke įrengti sveikatingumo taką, skirtą pėdutėms masažuoti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.