Valkų kalvose kasmet atgimsta istorinė atmintis

valkos2
O. Clare nuotr. Kasmet, gegužės pabaigoje Valkų kalvose pagerbiami čia 1945 metais žuvę partizanai. Jiems atminti 1990 m. buvo pastatytas paminklas iš lauko riedulių.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Gegužės 18 d. prasmingai paminėta Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės diena: aplankytos partizanų žūties vietos, pėsčiųjų žygiu pagerbti Valkų kalvose už Lietuvos laisvę žuvę kovotojai, o minint Lietuvos šaulių sąjungos įkūrimo šimtmetį padėkota mūsų rajone įsikūrusioms šaulių organizacijoms, kaimo turizmo sodyboje „Poškynė“ iki pat pavakarės vyko tremtinių, politinių kalinių susibūrimas.

Praėjusį šeštadienį nuo ankstyvo ryto buvo lankomos partizanų kovų atminimo vietos, paminklai tremtiniams atminti Gerdžiūnuose, Lukšiuose, Staliorių kapinėse. Per šimtas mūsų rajono jaunųjų šaulių bei moksleivių pėsčiųjų žygį pradėjo Jančių kaime, iš čia patraukė lauko, miško keliukais ir, nužygiavę apie septynis kilometrus, atėjo į Valkų kalvas. Žygeivius lydėjęs Kudirkos Naumiesčio šaulių 410-osios kuopos vadas Antanas Varankovas pasakojo, kad svarbiausia žygiui gerai pasiruošti, o įveikti maršrutą nesunku, žygeivių neišgąsdino net karštis. A. Varankovas užsiminė, kad kitais metais norėtų į žygį pakviesti žygeivius iš visos Lietuvos.

Valkų kalvose prisiminimais dalijęsis partizanų kovų liudytojas, lekėtiškis Zenonas Rakauskas pasakojo, kad Antrojo pasaulinio karo bangai dundant į Vakarus, 1944m. vyrai buvo tiesiog gaudomi į frontą. Nenorėdami tarnauti okupanto kariuomenėj, jie traukė į miškus. Būtent Valkų miške susirinko apie 150 vyrų ir įkūrė partizanų stovyklavietę. Z. Rakauskas priminė ir lemtingo mūšio Valkų kovose detales: 1945 m. gegužės 12 d. stovykla buvo apsupta ir įvyko įnirtingas mūšis. Pirmąsias dvi atakas partizanai atmušė, bet okupantų kariuomenė surengė dar stipresnę ataką, kurios kovotojai neatlaikė, žuvo 24 partizanai.

„Šiandien gyvename laisvoje Tėvynėje, jos gerovę kuriame patys. Turime įamžinti ir gerbti Laisvės kovotojų atminimą, o Tėvynės meilę įskiepyti jaunajai kartai“, – kalbėjo Z. Rakauskas. Valkų miškuose žuvę kovotojai buvo pagerbti kariškių salvėmis, jiems uždegtos žvakelės.

Nuo Valkų kalvų kas pėsčiomis, kas važiuoti patraukė klampiais smėlio keliukais į kaimo turizmo sodybą „Poškynė“, kur galėjo apžiūrėti Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos bataliono karių parengtą ginklų ekspoziciją, pasivaišinti naumiestiečio Vito Jakaičio išvirta grikių koše.

„Minėdami Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dieną, pagerbdami partizanus, atsigręžiame į jų talkininkus – šaulių organizaciją, kuri šiemet mini garbingą savo įkūrimo šimtmetį“, – į susirinkusius kreipėsi rajono meras Edgaras Pilypaitis ir rajono savivaldybės padėkas įteikė Šakių šaulių 405-osios kuopos vadui Sauliui Venskaičiui ir Kudirkos Naumiesčio šaulių 410-osios kuopos vadui A. Varankovui linkėdamas ir toliau ugdyti šaulius – savimi pasitikinčius, kūrybingus, motyvuotus, dorus Lietuvos piliečius. Išties, Lietuvos šaulių sąjunga visą savo gyvavimo laikotarpį vykdė svarbiausią misiją – valia ir ginklu gynė šalies nepriklausomybę ir jos vientisumą.

Viena iš šio renginio organizatorių, Seimo narė Irena Haase padėkojo žygio dalyviams ir juos lydėjusiems vadovams: per 100 žygeivių atvyko iš „Varpo“ mokyklos, „Žiburio“, Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos, Griškabūdžio gimnazijų, Slavikų, Kidulių mokyklų, žygyje dalyvavo ir grupė rajono savivaldybės darbuotojų. Seimo narė taip pat padėkojo aktyviems Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos Vinco Kudirkos Marijampolės apskrities skyriaus nariams – Z. Rakauskui, Antanui Bajerčiui bei Antanui Matijošaičiui.

Kad kasmet gegužės pabaigoje žygio dalyviai eina tais keliais, kuriais ėjo žmonės, gynę mūsų laisvę, pasidžiaugė ir į šventę atvykusi Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos valdybos pirmininkė Rasa Duobaitė-Bumbulienė.

Šventėje dalyvavęs Lietuvos šaulių sąjungos Suvalkijos šaulių 4-osios rinktinės vadas Kęstutis Pileckas sveikindamas šaulius bei šventės dalyvius pabrėžė, kad apsilankymas kovotojų atminimo vietose, išgirsti pasakojimai iš žmonių, patyrusių skaudžius išgyvenimus, jam buvo gera istorijos pamoka.

Ne vieną šventės dalyvį krūptelėti privertė „Juodojo vilko“ būrio (vadas Mildaras Skripka) jaunųjų šaulių paleisti imitaciniai šūviai, toli nuaidėję Lekėčių miškais, bei pasklidę dūmai, už kurių slėpėsi mūšį inscenizavę šauliai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.