Muziejuje kasmet atgyja amatai

amatai muziejus
Nuotr. Tradicinės amatų dienos metu vaikai supažindami su įvairiausiais amatais, drąsiausieji ir patys juo išbando.


Gegužės 23 d. Zanavykų muziejus pakvietė į 16-ąją Tradicinių amatų dieną. Sugužėję amatininkai, tautodailininkai mokė kalvystės, drožybos, skiedrų gamybos ir kitų amatų. Muziejininkai išties išradingi, nes kasmet senieji amatai šioje šventėje atgimsta žaidimų ir šokio sūkuryje.
 
„Nemažai amatų, kuriais užsiėmė mūsų seneliai ir proseneliai, šiandien yra pamiršti ir yra tarsi egzotika šiuolaikiniam jaunimui. Viską, ko reikia, galima nusipirkti, todėl retai kas temoka drožti šaukštus, krepšius pinti, austi. Nevalia leisti tradiciniams amatams nugarmėti pragaištin, todėl šiandien patys galėsite stebėti, kaip nudrožiamas šaukštas, nupinama virvė, neriamos naginės ir pagaminama daugelis kitų dirbinių. O įsidrąsinę ir patys galėsite išmėginti savo jėgas ausdami, verpdami“, – kalbėjo muziejininkai.

Šiemet į Tradicinių amatų dieną atvyko mokiniai iš Šakių, Gelgaudiškio, Paluobių, Kriūkų, Kidulių, Sudargo, Gižų (Vilkaviškio r.) ir kitų miestelių.

Vaikai skubėjo apsilankyti edukaciniame kieme, kur Birutė Jakštienė mokė, kaip nutapyti sau dailų paukščiuką, o drožti – Sigitas Mockus. Audimo amato subtilybių mokė Aldona Plaušinienė, Gintas Čekauskas demonstravo, kaip pagaminti skiedras, Roma Urbonavičienė dalinosi mezgimo paslaptimis. Šventėje būrys jaunimo kalvystės amato mokėsi iš kalvių Valdo Paukščio ir Edvardo Mačaičio. Smalsiai moksleiviai stebėjo, kaip Irutė Kriauzienė verpia, drąsiausi ir patys pabandė, Rita Mockeliūnienė bei Onutė Mureikienė sudomino nėrimo menu.

Šventės dalyvius linksmino Šakių rajono meno mokyklos liaudiškų šokių grupė ,,Šakietukas“ (vad. Justė Lukauskienė), žaidimus organizavo Plokščių mokyklos-daugiafunkcio centro folkloro kolektyvas ,,Vaiguva“ (vad. Asta Grigaitienė).

Muziejininkai džiaugiasi, kad mūsų krašto amatininkai, tautodailininkai padeda ir toliau gyvuoti tradiciniams amatams.

Renginio metu muziejaus darbuotojai priminė dalyviams ir saugaus elgesio svarbą kelyje, dalijo šviesą atspindinčias priemones.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.