Kriūkuose atrastas naujas archeologijos objektas

redutas Daubaro nuotrauka
Netoli Kriūkų atrastas gynybinis įtvirtinimas. Teigiama, kad tokių objektų visoje šalyje yra vos kelios dešimtys, tad dabar kreiptasi į Kultūros paveldo departamentą dėl jo įregistravimo Kultūros vertybių registre, taip pat bus atliekami detalesni tyrimai. M. Daubaro nuotr.

Į vakarus nuo Kriūkų miestelio, Baraviškių kaimo laukuose, Nemuno upės pakrantėje atrastas naujas archeologijos objektas – XVIII a. menantis lauko įtvirtinimas – redutas. Šis žemių pylimais apjuostas gynybinis įtvirtinimas buvo atsitiktinai pastebėtas archeologui Mantui Daubarui tyrinėjant 1795 m. vokiečių sudarytą Užnemunės žemėlapį.

„Viename žemėlapio lapų buvo aiškiai pažymėtas į vakarus nuo Kriūkų esantis įtvirtinimas. Pasinaudojus įvairiomis archeologų naudojamomis technologijomis, buvo nustatyta reali įtvirtinimo vieta, kurią su kolegomis ir aplankėme”, – sako archeologas Mantas Daubaras.

Pranešime spaudai informuojama, kad naujai surastas archeologijos objektas yra nežymiai apnaikintas čia stovėjusių pastatų, matomų 1995 m. ortofotografijose, apžėlęs žolėmis bei krūmais, dalyje jo mėtosi seniai išpiltos šiukšlės, tačiau originalūs, bent XVIII a. siekiantys žemių pylimai yra išlikę ir juosia apie 1400 kv. m. ploto teritoriją (maždaug 40x35 m dydžio), išlikę žemių pylimai siekia 0,8–1,2 m aukštį ir 1,5–2,0 m plotį.

„Reikia atkreipti dėmesį, kad Kriūkai 1795m. buvo dveji – Kriūkų miestelis (dabartinio Kriūnų miestelio vietoje) bei Kriūkų kaimas (dabartinė Kriūkų miestelio vakarinė dalis bei Baraviškių k.). Gynybinis lauko įtvirtinimas surastas prie tuometinio Kriūkų kaimo”, – patikslino archeologas M. Daubaras.

Dėl naujai surasto archeologijos objekto kreiptasi į Kultūros paveldo departamentą prie Kultūros ministerijos, siekiant jį įregistruoti Kultūros vertybių registre bei suteikti jam teisinę apsaugą. Tokių objektų Lietuvos Respublikos teritorijoje yra žinoma vos kelios dešimtys, todėl jis yra labai svarbus, siekiant suprasti bei pažinti tuometinės karybos strategijas, prekybos kelius bei pasienio apsaugos sistemos veiklą. Pasak archeologo, norint tiksliau pažinti šį objektą reikėtų atlikti nedidelės apimties archeologinius tyrimus, išanalizuoti archyvuose saugomus istorinius šaltinius.

Pats archeologas, paklaustas, kaip vertina šį atradimą, sako, jog archeologų darbas ir yra ieškoti seniai užmarštin paskendusių žmonių veiklos pėdsakų.

„Visada malonu surasti kažką naujo, bet pernelyg paties atradimo fakto nesureikšminu. Bus įdomu ateityje pamatyti, ką atskleis detalesni šio įtvirtinimo tyrimai“, – sakė M. Daubaras.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.