Kasmetinės Mėlynių šventės dalyviai mėgavosi ne tik mėlynėmis

melyniu festivalis
Grafai Mėlynės sveikino tūkstančius susirinkusiųjų, kvietė ne tik pamaloninti gomurį nuostabaus skonio uogomis, bet ir puikiai praleisti laiką. L. Poškevičiūtės nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Šeštadienį jau penktoji Lekėčių miestelio šventė Mėlynių festivalis buvo dosnus mėlynių, mugių, įvairių pramogų ir konkursų, koncertinėje programoje dalyvavo gausybė profesionalių atlikėjų, čia netgi teikėsi apsilankyti grafai Mėlynės.

Daugelis esame girdėję, kad šiemet miškuose mėlynių randama nedaug, todėl pasakojimą norisi pradėti nuo fakto, kad patyrusi mėlyniautoja Pranė į Mėlynių festivalį atvežė net 60 litrų šių uogų, kurių litras kainavo 5 eurus.

„Mėlynių miške mažai. Link Novaraisčio žinau gerų vietų. Vakar devyni žmonės rinkom“, – nedaugžodžiavo mėlynių pardavėja.

Besirenkančius į šventę kaip kasmet pasitiko daug prekybininkų, kurie siūlė ir medaus, ir molio ąsotį, ir įvairių papuošalų, ir lininių suknelių. Labiausiai akį traukė tautodailininkų kiemelis, kuriame buvo galima susipažinti su tradiciniais amatais: juostų pynimu, molio žiedimu, ar patiems pabandyti susikurti kokį dirbinį iš šieno.

Tarsi bitės apie avilį žmonės būriavosi apie žymų Lietuvos bitininką Algirdą Amšiejų, demonstravusį, kaip sukamas medus, ir visus vaišinusį šviežiu, šiltu medučiu. Bitininkas taip pat parodė ir papasakojo, kaip atrodo bičių motina ir tranas.
Medžių paunksmėje vaikus ypač traukė veislinių triušių paroda, kurią organizavo Lietuvos veislinių triušių augintojų asociacija, o jos narys, lekėtiškis Edmundas Reimerys pasakojo, kad eksponuojama 45 penkiolikos veislių triušiai bei 15 jūros kiaulyčių. Savo pūkuotuosius augintinius atvežė net svečiai iš Latvijos.

Kitoje šventės erdvėje, Paliekio dvaro parkelyje, su savo augintiniais rinkosi šunų mylėtojai, čia buvo galima dalyvauti terapijos užsiėmimuose, vaikai bendravo, žaidė su spanielių veislės šuneliais. Čia pat vyko Lietuvos kinologijos centro surengtas konkursas „Mano šuo moka“, kuriame šuniukai demonstravo savo sugebėjimus: sveikinosi tiesdami letenėlę, lodami,ieškojo žmogaus pagal kvapą, rodė kitus triukus. Nugalėtoju buvo išrinktas pudelė Deizė, kuri, beje, komandas vykdė tik anglų kalba, nes pasak į šventę atvedusios šunelį Ingos Giožaitienės, Deizė yra jos dukros, kuri su savo augintiniu ilgai gyveno Prancūzijoje.

Tradiciškai per šventę Lekėčių mokykloje-daugiafunkciame centre atidaroma paroda. Šį kartą Lekėčiuose demonstruojama šakietės dailininkės Lolitos Rūgytės tapybos darbų paroda „Mintys ir spalvos“, kurioje eksponuojami kūrybinėse stovyklose sukurti ir naujausi darbai. Kalbėdama apie savo paveikslus, menininkė paminėjo, kad yra nutapiusi ir ne vieną dvarą.

„Visą laiką mane žavėjo tas šių objektų trapumas, laikinumas. Jie tokie vertingi, unikalūs, jei nesaugome, nerestauruojame, jų nelieka. Tai tokių kūrinių pas mane daug per gyvenimą buvo nutapyta...“ – kalbėjo parodos autorė.

Didelio susidomėjimo susilaukė ir kulinarinis konkursas „Mėlynė kitaip“. Jame patiekalus pristatė ne tik lekėtiškiai, bet ir svečiai iš Klaipėdos bei Tauragės. Kaip ir kasmet, komisija, kuriai vadovavo žurnalo „Verdu ir kepu“ redaktorė Elžbieta Monkevič skanavo patiekalus, kurių vienas iš ingredientų privalėjo būti mėlynės. Ir ko tik neprigaminta – nuo marinuotų mėlynių, mėlynių su burokėliais, silkėmis iki brandintos elnienos filė su mėlynių padažu. Pastarasis patiekalas, pagamintas Jolantos Bybartienės, ir buvo įvertintas kaip geriausias.

Jau vakarop per gausiai prisirinkusią žmonių mokyklos stadiono aikštę buvo garbingai įnešta Lekėčių miestelio vėliava, o iškilmingą festivalio atidarymą paskelbti buvo patikėta grafams Mėlynėms.

„Esu neabejingas tam, kokiame miestelyje gyvename ir koks jis bus ateityje. Tad visi susitelkę siekime, kad mūsų aplinka būtų saugi, švari, nuolat gražinama, kad žmonės burtųsi ir būtų laimingi, augtų ir klestėtų kultūra“, – taip šventės dalyvius pasveikino miestelio seniūnas Ričardas Krikštolaitis, kuris apdovanojo ne tik gausų būrį nusipelniusių lekėtiškių, bet ir kolektyvus bei kaimynines seniūnijas.

Nepamiršta ir labiausiai žydinti sodyba, ši nominacija šiemet įteikta Virginijai Vaitkuvienei. Padėkota ir seniūnui, ir vienai iš organizatorių, renginio vedėjai Mildai Ratomskienei už autentiškos šventės organizavimą. Šias padėkas įteikė Seimo narė Irena Haase. Padėkų būta ir daugiau, kadangi nuo pat ryto vyko krepšinio ir tinklinio varžybos, į sceną buvo pakviesti ir medaliais bei taurėmis apdovanoti nugalėtojai. Varžybų būta atkaklių – į krepšinio aikštelę šiemet išbėgo net 19 komandų, o tinklinio varžybose rungėsi aštuonios.

Šventės vedėjai M. Ratomskienė ir Marius Pavalkis dėkojo gausiam būriui rėmėjų, kurių dėka publiką iki pat vidurnakčio linksmino visas būrys estrados žvaigždžių, o padangę nušvietė fejerverkai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.