Istorinės vietovės ir vietovardžiai – interaktyviame žemėlapyje

Šiemet Lietuvoje minimi Vietovardžių metai. Registrų centras interaktyviame žemėlapyje REGIA sudarė galimybę ir mūsų rajono gyventojams ir kraštiečiams atrasti ne tik šiuo metu esančias, bet ir išnykusias gyvenvietes – kaimus, valsčius, miestelius.

Registrų centro darbuotojai atrinko iš viso 53 mūsų krašto istorinius vietovardžius. Sąraše yra Albertiškių, Kmitiškės, Pakėkštupių, Serbentynės valsčių, Auksučių, Girnių, Mišiurkėnų, Ropydų, Vėdarų, Šilupiškių, Žaliašarkių kaimai ir kiti istoriniai pavadinimai.
 
Kaip rašoma Registrų centro pranešime, naudojantis archyviniais dokumentais, Registrų centras REGIA žemėlapyje atkūrė apie 2,5 tūkst. jau nebeegzistuojančių vietovių su buvusiomis jų ribomis, pavadinimais (vietovardžiais), taip pat pažymėti dokumentai, kuriais šios vietovės panaikintos. Šiuo metu visoje Lietuvoje yra per 21 tūkst. aktualių vietovardžių.

Istorinės gyvenvietės į REGIA žemėlapį buvo įtrauktos išanalizavus Registrų centro archyve saugomus, prieš daugiau kaip du dešimtmečius tuometinio Valstybinio žemėtvarkos instituto parengtus gyvenamųjų vietovių ribų planus. Dokumentuose buvo pažymėtos ne tik šiuo metu įregistruotos gyvenviečių ribos, tačiau ir sovietmečiu panaikintų gyvenamųjų vietovių teritorijų ribos.

Pasak Registrų centro komunikacijos vadovo Tado Valančiaus, dabar kiekvienas, turintis kompiuterį, gali nesunkiai surasti, kur buvo išnykę kaimai ir miesteliai. Anot jo, gyventojai gali pasidomėti, atrasti, o galbūt ir aplankyti tas vietoves, kurios glaudžiai susijusios su jų giminės ar žymių žmonių istorijomis.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.