Kudirkos Naumiestyje įamžinta bulvė

bulves muziejus atidarymas
Beveik tris dešimtmečius Jono Valaičio gyvenimas buvo susijęs su bulvininkyste, pagaliau jis įgyvendino savo svajonę – įkūrė unikalų Bulvės muziejų (L. Poškevičiūtės nuotr.)


Lina POŠKEVIČIŪTĖ 

Rugpjūčio 22 d. į agronomo Jono Valaičio sodybą Kudirkos Naumiestyje plūdo ne tik naumiestiečiai, bet ir svečiai iš visos Lietuvos. Čia iškilmingai atidarytas Bulvės muziejus – pirmas Lietuvoje, kurio sienas nuklojo istorinė medžiaga apie augalų sėklininkystės ūkio „Šaka“ gyvavimą, įrengta bulvių degustacijų patalpa, eksponuojama unikali pasagų ir pakinktų kolekcija. Lankytojai sodybos kieme ragavo J. Valaičio daržo lysvėse išaugintų bulvių, susipažino su aplink muziejų išeksponuotais padargais, skirtais bulvininkystei.

Praėjusio ketvirtadienio popietę jaukioje J. Valaičio sodyboje susirinko Lietuvos daržovių augintojų asociacijos nariai, naumiestiečiai bei garbūs svečiai – europarlamentaras Bronis Ropė, Žemės ūkio rūmų pirmininkas Arūnas Svitojus ir kiti.

Proga neeilinė – agronomas, vienas iš bendrovės „Šaka“ steigėjų, kurio visa darbinė veikla yra susijusi su bulvininkyste, įgyvendino ilgai puoselėtą svajonę – prieš porą metų įsigijęs nuotekų siurblinę, kuri stovėjo jo sodybos teritorijoje, ją savo lėšomis pavertė muziejumi, skirtu bulvininkystės istorijai. Pastatas apskritimo formos, su apžvalgos aikštele, iš kurios matyti Šešupės ir Širvintos santaka, Širvintos tiltas. Muziejaus atidarymo dieną simboliškai bulvės buvo suvertos ant tvoros štakietų, akėčių nagų, netgi ant muziejaus stogo iš tolo buvo matyti „bulvių saulės“ spinduliai.

Visus pasitikęs muziejaus įkūrėjas J. Valaitis padėkojo atvykusiems į patį Lietuvos kraštą.

„Mano darbinės veiklos pabaigoje išsikėliau tokią užduotį – atidengti bulvei paminklą. Džiaugiuosi, kad šiais metais pavyko įgyvendinti šitą svajonę“, – sakė J. Valaitis, naumiestietis, savo krašto istorijos puoselėtojas.

J. Valaičio anūkai Nojus, Meda ir Vytautė iškilmingai iškėlė šeimos vėliavą, kuri kvies atvykti į šį žavų kampelį tarp Širvintos ir Šešupės.

Padėkoti J. Valaičiui už žemdirbystės tradicijų puoselėjimą atvykęs europarlamentaras B. Ropė pasidžiaugė, kad J.Valaitis įgyta bulvininkystės patirtimi dalinasi su kitais.

„Kuo daugiau tradicijų turime perduoti jaunajai kartai. Kaip kažkada pasakė Čerčilis: mes gyvename iš to, ką gauname, bet kuriame gyvenimą iš to, ką duodame“, – sakė Žemės ūkio rūmų pirmininkas A. Svitojus įteikdamas J. Valaičiui padėkos raštą.
Nors visi su nekantrumu laukė, kada bus pakviesti į šio keisto pastato – Bulvės muziejaus – vidų, tačiau smalsuoliams teko lukterėti, nes J. Valaitis prie muziejaus pastatė paminklą bulvei, šią idėją jam padėjo įgyvendinti kriūkietis skulptorius Andrius Bieliukas. Abu ir atidengė paminklą, kuriame išdrožtas bulvės gumbas, apipintas žiedų vainiku.

Pagaliau atėjo ir šios šventės iškilmingiausia akimirka – perkirpus neįprastą, iš bulvių suvertą juostelę, muziejaus šeimininkas pakviečia užeiti vidun. Pastato prieangyje – nuotraukos, kuriose užfiksuota, kaip buvusi nuotekų siurblinė virto muziejumi. Ant sienos kabo ir popiežiaus Pranciškaus nuotrauka, anot J. Valaičio, tai jis pats pontifiką nupaveikslavo. Pagrindinėje salėje – bulvės kelias: nuo sėjamosios iki sandėliavimo. Ant kitos sienos – Kudirkos Naumiesčio žymių žmonių ir lankytinų vietų nuotraukos: Vinco Kudirkos paminklas, Jono Jablonskio gimtinė, poeto Prano Mašioto portretas ir kitos. Muziejuje kampelis skirtas ir Lietuvos agronomų sąjungos Šakių skyriui, atskira patalpa skirta bendrovės „Šaka“ istorijai.

Pakilus į pastato trečią aukštą, akys raibsta nuo gausybės pasagų (jų čia apie 300) bei sukabintų pakinktų. Pasirodo, J. Valaičio tėvas buvo Zyplių dvaro rimorius, jis siuvo pakinktus.

„Ekspozicijoje nėra dviejų vienodų pasagų. Kadangi joks žirgas vienu metu nėra pametęs kartu dviejų pasagų. Ir geras kalvis kiekvienam žirgui pritaikydavo pasagą. Visos pasagos yra surinktos iš aplinkinių bulvių laukų, man buvo patogu jas rinkti tuos 20 metų, nes kasimo kombainas jas tiesiog pakelia iš dirvos“, – pasakojo J. Valaitis.

Apžiūrėjus ekspozicijas šeimininkas pakvietė nusileisti į pastato rūsį, kuriame įrengta bulvių degustacijos salė. Šį kartą penkių veislių šviežias, dar garuojančias bulves kartu su sviestu ir rūgpieniu šventės dalyviai buvo pakviesti ragauti lauke. Besidomintys įvairių veislių bulvių savybėmis čia pat lauke galėjo susipažinti su J. Valaičio darže išaugintomis ir jau nukastomis bulvėmis. J. Valaitis surinko ir didelę bulvininkystės technikos kolekciją, tai senieji padargai, skirti bulvių sodinimui, kasimui: plūgai, akėčios, kasamoji bei daug kitų.

Bulvės muziejus – dar vienas traukos objektas Kudirkos Naumiestyje, o jo įkūrėjas J. Valaitis laukia lankytojų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.