Baltijos kely – ir šakiečių vienybė

baltijos kelias 30 metu
Aktyviai akcijoje dalyvavę šakiečiai susikibo rankomis į gyvą grandinę „Baltijos kelias – tai mes“. Juos sveikino, palaikymą išreiškė pro šalį važiuojantys automobiliai, visus vienijo pakili nuotaika (G. Martinaitienės nuotr.)


Gintarė MARTINAITIENĖ

Rugpjūčio 23-ąją Lietuva minėjo Baltijos kelio 30-metį. Visoje šalyje šiai sukakčiai paminėti vyko per pusantro šimto renginių. Abejingi neliko ir šakiečiai, aktyviai dalyvavę akcijoje prie Šakių rajono atminimo ženklo automagistralėje Vilnius–Panevėžys ir atkartoję prieš 30 metų vykusią „Baltijos kelio sąšauką“.

Tiesa, nors šakiečius iki reikiamos vietos vežę du autobusai gerokai vėlavo, tačiau nemažai kraštiečių į magistralės Vilnius–Panevėžys 69,1 km atvyko savo transportu, gausi ir puikiai nusiteikusi prie akcijos prisijungė šakiečių ir kauniečių baikerių delegacija. Visus atvykstančius su Ukmergės mero Rolando Janicko dovanotu duonos kepalu pasitiko rajono meras Edgaras Pilypaitis. Jis dėkojo prie akcijos prisijungusiems, prieš 30-metį joje dalyvavusiems ir linkėjo visuomet būti laisviems, kad niekad nereikėtų ginklų, o juos atstotų gėlių žiedai.

Paminėti ypatingą progą besirenkantys šakiečiai pakilios nuotaikos, su tautine atributika, trispalvėmis, kardeliais rankose, iš kurių vėliau ant kalvos netoli kryžiaus išdėliojama saulė. Palaikymas išreiškiamas ir pro šalį važiuojančių automobilių, kurie signalizuoja, mojuoja, filmuoja. Laikas nuo laiko padange praskrenda lėktuvas... Ypač daug jaunimo, kuris Baltijos kelio įvykius žino iš vadovėlių ar artimųjų pasakojimų, tačiau ore tvyro žodžiais sunkiai nusakoma vienybė. Atvyksta ir vėluojantys kraštiečiai, tarp kurių ir šauliai, savivaldybės darbuotojai, miestelėnai. Prieina ir pareigūnas, svarstantis, ar dėl saugumo nereikės užtverti vienos eismo juostos, nes stebisi, iš kur mūsų tiek daug. Ogi iš Šakių – sakau. Ir išties delegacija nemenka, gal koks pusantro šimto žmonių. Suskamba ir „Tautiška giesmė“, skamba Eurikos Masytės „Laisvė“, kitos su Baltijos keliu siejamos lietuviškos dainos, rikiuojasi ir gyva grandinė palei kelią...

Tiek prieš 30-metį Baltijos kelyje dalyvavę šakiečiai, tiek jaunimas tvirtina, kad emocija nepakartojama.

„Lygiai taip pat, kaip prieš 30 metų, smagu, lygiai taip pat karšta, lygiai taip pat viskas dreba, net šiurpas eina, kai automobiliai signalizuoja. Džiaugiuosi už tėvynę, džiaugiuosi už jaunimą, o tie, kurių jau mūsų tarpe nėra, manau, mus laimina iš dangaus“, – sako Mečislovas Švabas.

Šalia jo ir daugiau garbaus amžiaus kraštiečių, jie pripažįsta, kad širdis džiaugiasi, jog jie gali dalyvauti Baltijos kelio 30-metyje, jog jie gali gyventi laisvoje šalyje ir džiaugtis laisve.

„Emocija skiriasi, bet labai gerai, kad yra tokie renginiai“, – sako Gintautas Lenkas.

Administracijos direktoriaus pavaduotojas Redas Juškaitis, šįkart atvykęs su baikerių kompanija, pripažįsta, kad prieš 30 metų Baltijos kelyje nedalyvavo, bet visus neramumus puikiai prisimena, nes 25-erius metus išdirbo valstybės tarnyboje. Jis taip pat pasidžiaugia aktyviu jaunimu ir mano, kad tokie susibūrimai – puikiausios istorijos ir patriotizmo pamokos.

Štai gelgaudiškietis moksleivis Deimantas Indriūnas sako: „Labai faina, puiki nuotaika. Apie šiuos įvykius mums per istorijos pamokas pasakoja, džiaugiuosi, kad esame laisvi ir galime švęsti.“

Šakietė gimnazistė Rasa Grinevičiūtė pripažįsta susigraudinusi iš laimės, kad galime taip susivienyti ir visiems parodyti, kaip mylime savo šalį.

Tiesa, kaip skelbia respublikinė žiniasklaida, vieningi buvo ne tik šakiečiai.  Vien sostinėje daugiau nei 10 tūkst. žmonių susikibo rankomis į gyvą grandinę „Baltijos kelias – tai mes“ nuo Gedimino bokšto Ukmergės plento link.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.