Sulaukė ypatingo dėmesio

muziejus s p
Parodos atidaryme Sankt Peterburgo Religijų istorijos muziejuje dalyvavo (iš kairės) Arūnas ir Živilė Puodžiukai, Skaistė Višinskaitė-Kumštienė, Aurelija Papievienė, Rima Vasaitienė ir Aldona Plaušinienė. Asmeninio archyvo nuotr.


Rugsėjo 18 d. Sankt Peterburge, Religijos istorijos muziejuje, buvo ypatinga atmosfera – čia iškilmingai atidaryta Zanavykų muziejaus paroda „Tekstilės lobiai Zanavykų krašto bažnyčiose“. Ją papildė Živilės ir Arūno Puodžiukų fotografijų paroda „Užkulisiai“.
 
Mūsų krašto bažnyčių tekstilės lobiai sulaukė didelio peterburgiečių susidomėjimo. Parodoje dalyvavo net šeši generaliniai konsulai iš Lietuvos, Estijos, Vengrijos, Ukrainos, Lenkijos ir Baltarusijos, Peterburgo užsienio reikalų ministro pavaduotojas, lietuvių bendruomenė, katalikų dvasininkai.

Pristatyti unikalaus Zanavykijos kultūros paveldo į Sankt Peterburgą vyko ne tik Zanavykų muziejaus vadovė Rima Vasaitienė ir darbuotojos Aldona Plaušinienė bei Skaistė Višinskaitė-Kumštienė, fotografijų autoriai, bet ir rajono meras Edgaras Pilypaitis bei Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Aurelija Papievienė. Parodoje buvo eksponuojami 56 tekstilės darbai. Tarp jų – altorių užtiesalai, rankšluosčiai, servetėlės, kunigų liturginiai drabužiai. Ją papildė 19 fotografijų, kurias ekspedicijose po rajono bažnyčias sukūrė šakiečiai menininkai. Jos pirmą kartą buvo eksponuotos pernai pristatant leidinį „Tekstilės lobiai Zanavykų krašto bažnyčiose“.

Surengti parodą Religijų istorijos muziejuje Zanavykų muziejaus direktorę pakvietė Lietuvos generalinis konsulas Sankt Peterburge Dainius Numgaudis, su žmona Ariana priėmęs mūsų krašto delegaciją konsulate ir globojęs visos viešnagės metu. Tai šakiečiams paliko didelį įspūdį, nes, pasak A. Papievienės, seniai buvo rodomas mūsų delegacijai toks dėmesys. Jau vien ką reiškė trys ypatingi muzikiniai vakarai, kurių metu galėjo pasimėgauti puikiais koncertais.

Mūsų krašto delegacija užmezgė kontaktus su Sankt Peterburgo Duonos muziejumi, K. M. Čiurlionio gimtadienio rytą padėjo gėles prie jam skirtos atminimo lentos, susipažino su A. J. Greimui skirta paroda. Ermitaže vykusioje Europos kalbų dienai skirtoje mugėje „Atrask savo Europą“ Zanavykų muziejaus komanda pristatė edukacines veiklas – tapybą ant kraitinių skrynučių ir angelų skulptūrėlių, šios veiklos tapo Lietuvos stendo bei visos šurmulingos mugės ašimi, sulaukė didelio lankytojų ir žurnalistų dėmesio. Pasak A. Papievienės, „tai buvo panašu į Bastilijos ėmimą“, o Zanavykų muziejaus vadovės tai nenustebino, nes edukacijų metu ir Lietuvoje sulaukia daug dėmesio, tačiau Sankt Peterburge muziejininkių lūkesčiai pasiteisino 100 proc. nes muziejaus komanda tiesiog neapsidirbo, tiek buvo norinčių dalyvauti. Gerbiant senąsias lietuviškas tradicijas, garbingi svečiai buvo apdovanoti juodos duonos kepalais ir tradiciniais varškės sūriais.

R. Vasaitienė dėkojo rėmėjams ir visiems prisidėjusiems bei padėjusiems organizuoti kelionę į Sankt Peterburgą.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.