Išrinktas gardžiausias kugelis

kugelio svente
Veršiškė Dalia Stravinskienė šventės dalyviams siūlė paragauti liaudiško kugelio. Organizatorių nuotr.


Tradiciškai po bulviakasio veršiškiai sukviečia paragauti patiekalų iš bulvių. Šiais metais Veršių sporto salė pakvipo kugeliu. Šis patiekalas – tikras rudens stalo karalius, o devynios šeimininkės iš Sintautų, Lukšių seniūnijų iškepė kugelį pagal savitą, patį geriausią receptą. Gausiai į šventę sugužėję žiūrovai išrinko gardžiausią kugelį, taip pat buvo apdovanota jauniausia šeimininkė, čia netrūko geros muzikos, visi liko sotūs ir patenkinti.
 
Mintis prieš dešimtmetį surengti Bulvės šventę Veršiuose kilo tuometinei Veršių laisvalaikio salės renginių organizatorei Audronei Bingelienei. Kasmet buvo gaminami patiekalai iš bulvių ir ši tradicija tęsiama. Bet jau pernai Veršiuose Sintautų kultūros centras surengė Didžkukulio šventę, o šiemet išradingos kultūros darbuotojos pakvietė į Kugelio šventę.

Tiesa, kad šis patiekalas būtų kuo skanesnis, šeimininkės receptus nuolat tobulina, kugelį pagardindamos įvairiais įdarais bei padažais. Taigi šiemet šventei šeimininkės pateikė tikrai įmantrius receptus, jau vien patiekalų pavadinimai kėlė susidomėjimą – „Medžiotojų“, „Talkininkų“, „Studentų“, „Vištelė pataluos“ ir kiti.

Šventei iškeptus patiekalus ir jais nukrautą stalą palaimino bei skalsos palinkėjo Sintautų Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios klebonas Artūras Vaškevičius. Šeimininkių triūsą įvertino šventės dalyviai, kurių susirinko per šimtą. Jie ragavo kugelį su įvairiais įdarais (vištiena, šerniena, grikiais), keptą pečiuje, orkaitėje ar tiesiog studentiškai – keptuvėje.

Žiūrovai savo simpatijas atidavė ir gardžiausiu buvo pripažintas veršiškės Laimos Petrauskienės „Medžiotojų“ kugelis su šernienos šonkauliukais. Visos dalyvės buvo apdovanotos Sintautų kultūros centro atminimo dovanomis. Veršiškis Vidas Kriaučiūnas – nuolatinis ir vienintelis švenčių dalyvis vyras, jis šiemet vaišino dzūkišku kugeliu, kurį pagardino grikiais.

Šventėje netrūko ir svečių. Čia apsilankiusi Seimo narė Irena Haase prizą įsteigė jauniausiai šeimininkei – taip pat veršiškei Ievai Stravinskienei, kuri šiemet siūlė paragauti „Vištelės pataluos“ – kugelio su paukštiena.

Šventės dalyvius linksmino Akmenynų liaudiškos muzikos kapela (vad. Vilma Zdanienė), o vykusios loterijos metu dalyviai laimėjo ne tik medaus, uogienės stiklainiuką, bet ir vilnonių kojinių, kitų naminių produktų.

Sintautų kultūros centro darbuotojai, kurie organizavo šią šventę, jau galvoja ir apie kitus metus, kai šeimininkes pakvies gaminti užkandėles iš bulvių.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.