Susidomėjimas žygiais auga

knygnesiu takais sudarge
Žygyje jėgas išmėgino ir moksleiviai, ir šauliai, galėję pasirinkti vieną iš trijų maršrutų. A.Kriščiūno nuotr.


Spalio pabaigoje bendruomenė „Knygnešiai“ surengė žygį „Knygnešių takais. Rudens maršrutas“, prie kurio organizavimo kaskart prisideda ir Kidulių dvaras. Išbandyti net tris organizatorių parengtas trasas panoro apie 150 dalyvių iš visos Lietuvos, žygyje gausiai dalyvavo Marijampolės ir mūsų rajono moksleiviai.
 
Žygeiviai iš visos šalies rinkosi Kidulių dvare, kur prieš žygiuodami susipažino su maršrutais. Jų žygio organizatoriai parengė net tris. Pažintinį 15 km maršrutą pasirinkę žygio dalyviai keliavo po Kidulių miestelio apylinkes, aplankė smėlio karjerus, Nemuno krante supiltą piliakalnį bei paliktus betono įtvirtinimus.

Labiau patyrę žygeiviai rinkosi orientacinį 25 km maršrutą ir jį turėjo įveikti ieškodami taškų pagal koordinates. Šio maršruto dalyviai gavo tik pirmo taško koordinates, atėję į šį tašką jame rasdavo lapą su kito taško koordinatėmis ir t.t. Organizatoriai prieš startą pravedė instruktažą, kaip naudotis kompasu ir žemėlapiu, todėl šį maršrutą galėjo išbandyti visis norintys.

Ištvermės 35 km maršrutas nuvedė žygeivius iki Slavikų miestelio, kur jie aplankė Slavikų bažnyčią, kurią jiems aprodė pasitikęs parapijos klebonas Donatas Rolskis. Toliau žygio dalyviai turėjo surasti paslėptų knygų, kurias nešė per Šilininkų mišką, ieškojo kelio rudeniškai pasipuošusioje Švarcgirio girioje.

Šiame rudeniniame žygyje dalyvavo pavieniai žygeiviai, taip pat jaunieji šauliai, kariai savanoriai, bene gausiausiai – moksleiviai iš Marijampolės bei mūsiškiai – Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos vaikų ir jaunimo klubas „Ledlaužis“ir jų vadovėAnna Povilaitienė.

Vieni žygeiviai ėjo su šiaurietiškomis pėsčiųjų lazdomis, kitus lydėjo keturkojai. Paskutiniai dalyviai finišą pasiekė apie 19 val. vakaro, visi grįžo geros nuotaikos – ne vienas nešinas ir rastais gražuoliais baravykais.

Visi žygio dalyviai, sėkmingai įveikę pasirinktą žygio maršrutą, gavo diplomus, o Šakių kultūros centro Kidulių laisvalaikio salės darbuotojos vaišino daržovių sriuba.

„Šie žygiai į Kidulių kraštą pritraukia daugiau lankytojų, žmonės, o ypač jaunimas, susipažįsta su Kidulių apylinkėmis, taip pat knygnešių veikla, nes žygio organizatoriai kas kartą suranda vis įdomesnių maršrutų“, – džiaugėsi kultūrinių renginių organizatorė Milda Prūsaitytė.

Tai buvo paskutinis šiais metais pėsčiųjų žygis knygnešių takais.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.