Svetingai atverstas Šakių 2020 metų kalendorius

kalendorius
Tradiciškai Šakių 2020 metų kalendorių atnešę Trys Karaliai kvietė skaityti jį kasdien, tarsi maldaknygę. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Sausio 6-ąją, Trijų Karalių dieną, Šakių kultūros centre iškilmingai sutiktas Šakių 2020 metų kalendorius. Dėkota jos sudarytojams bei ryškiausiems visuomenininkams, kurie garsina Šakius. Šiųmečiame kalendoriuje skaitytojai tradiciškai supažindinami su krašto istorija ir dabartimi, leidinyje daug vietos skirta Šakių „Varpo“ mokyklos trisdešimtmečiui.

Vėl pralėkė metai, pilni įvykių, atnešę į mūsų rajoną, kiekvieno mūsų gyvenimą daug pokyčių ir iššūkių. O 2020-ieji prasidėjo tradiciškai Trijų Karalių į skaitytojų namus atnešamu Šakių kalendoriumi, jau 21-uoju, kurį kasmet išleidžia Šakių rajono savivaldybės viešoji biblioteka. Prie jo išleidimo plušo būrys kūrybingų žmonių: sudarytojos Lina Eringienė, Onutė Jasinskienė, tekstų redaktorės Nijolė Vaičiulienė, Janė Zybertienė. Tai jos rūpinosi, kad daugiau nei 160 autorių straipsniai, 36 kūrėjų darbai sugultų į kalendoriaus lapus.

Šakių viešosios bibliotekos direktorė Kristina Lebedžinskienė Šakių 2020 metų kalendoriaus amžių palygino su antrąja Lietuvos Nepriklausomybe, kuriai tuoj pat – 30.

„Mūsiškis kalendorius šiek tiek kitoks. Jis brandus, solidus ir išmintingas. Jis žino laiko vertę... o skaitytojams linki išminties, gebėjimo sustoti ir susitelkti. O labiausiai, kaip ir visos kitos knygos, nori daugelio pasimatymų su jumis“, – kalbėjo K. Lebedžinskienė ir dėkojo visiems, padėjusiems kalendoriui išvysti dienos šviesą.

Kalendorių puošia Vido Venslovaičio fotografijos – viršelyje skulptoriaus Kęstučio Dovydaičio skulptūra „Varnas“, o ketvirtajame viršelio puslapyje – Šakių žydų senųjų kapinių paminklas.

Šakių 2020 metų kalendorius svetingai atvertas, tarsi skrynia močiutės seklyčioje, jame sugulė ir Šakių „Varpo“ mokyklos istorija. Kalendoriaus sutiktuvėse dalyvavęs mokyklos direktorius Vitas Daniliauskas padėkojo kalendoriaus leidėjams už tai, kad kalendoriaus puslapiuose atskleidė mokyklos nueitą kelią. Išliko kalendoriuje ir tradicinės rubrikos „Zanavykutis“, „Po žodžio ženklu“, „Pažmonys“, kuriose kalbama apie zanavykų kultūros ir charakterio bruožus. Unikalios medžiagos galima rasti apie žymius kraštiečius – kraštotyrininką Bernardiną Aleknavičių iš Lekėčių, gydytoją Arimantą Dumčių iš Kauno, Gražiną Guzovijienę iš Arminų, skulptorių Mindaugą Šnipą iš Šakių ir daugelį kitų.

Tradiciškai kalendoriuje su skaitytojais sveikinasi dvasios tarnai, rajono vadovai, LR Seimo narė.

„Tikinčiam viskas galima“ – tepadeda šie žodžiai mums atrasti gyvenimo pilnatvę, nugalėti ligas ir sunkumus, su kuriais įžengėme į naujuosius Viešpaties Metus“, – ragina Šakių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios klebonas, vicedekanas Vytautas Antanas Matusevičius.

Rajono savivaldybės mero pavaduotojas Darius Jakavičius primena Lukšių šv. Juozapo bažnyčios statytojo Jono Bartkovksio mecenatystės pavyzdį. Šių metų vasario 6 d. sukanka 165 metai nuo šios iškilios asmenybės mirties. Vicemeras kviečia įprasminti jo žodžius, „būti visiems kaip broliams, geru atsilyginti už gera, padėti atsidūrusiems bėdoje“.

Paversti šventes reiškiniais, o kasdienį darbą – malonia švente bendrystėje ir augime kvietė ir rajonas meras Edgaras Pilypaitis, padėkos raštus įteikdamas grupelei žmonių, kurie įrėžė savitą braižą į mūsų aplinką, įnešė naujų iniciatyvų bei garsino Šakius. Tai Šakių kultūros centro vaikų dainavimo grupės „Šmiki šmaki“ vadovai Aušrinė Stankaitienė ir Jevgenijus Rutkauskas, Bulvės muziejaus įkūrėjas Jonas Valaitis, tautodailininkė Rita Mockeliūnienė, J. Basanavičiaus gatvės 16 namo gyventojai, mokytojas Alvydas Grinkevičius, paskyros „Laiko gijos“ autorė „Facebook“ Jolanta Garkauskaitė, dailininkai Audronė ir Algimantas Vorevičiai, ugniagesys gelbėtojas Valdas Girdauskas.

„Šiandien nuo jūsų visų, čia susirinkusių, taip šviesu. Ir ta šviesa mus įpareigoja, mus sutvirtina ir mus veda svajonės link... O kalendorius tegul randa vietą jūsų namuose, kad žinotume, kur, kada ir pas ką nueiti“, – kalbėjo L. Eringienė, viena leidinio sudarytojų.

Norintys galėjo kalendorių įsigyti ir į namus parsinešti, o perskaičius sužinoti dainos „Neišeik, neišeik tu iš sodžiaus“ teksto autorių, kieno širdis visada Gelgaudiškyje, kur veikė Ožkinės teatras, kaip Šakius vadino V. Kudirka satyroje „Viršininkai“ ir dar daug kitų įdomių dalykų apie mūsų kraštą ir jo žmones.

Po kalendoriaus pristatymo susirinkusiems savo dainas dovanojo grupė „Baltos varnos“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.