Keliauti – būtina, nebūtina keliauti labai toli

adventur
Suvalkijos stendas, įvairiapusiškai pristatęs mūsų kraštą, sulaukė komplimentų, informaciją noriai teikė ne tik TIC vadybininkai, bet ir įvairių įstaigų atstovai, vadovai. M. Būblaitytės nuotr.


Aštuntus metus iš eilės tarptautinė turizmo ir aktyvaus laisvalaikio paroda „Adventur“ griauna stereotipą, kad keliauti verta tik į užsienį. Miestų turizmas, aktyvus laisvalaikis Lietuvoje, kaimo turizmas, SPA, sveikatingumo turizmas, pažintinės, edukacinės kelionės po Lietuvą bei apgyvendinimo paslaugos – visa tai buvo galima sužinoti, atrasti ir netgi pajausti sausio 24–26 dienomis Vilniuje „Litexpo“ parodų centre vykusioje parodoje, kur puikiai pasirodė ir Šakių rajono turizmo paslaugų teikėjai.
 
Kelionės kaip vitaminai

Didžiausios Baltijos šalyse specializuotos tarptautinės turizmo parodos šių metų tema ir svarbiausias akcentas – sveikatos turizmas, tad ir Šakių rajono turizmo paslaugų teikėjai koncentravosi į tai, kad jų teikiamos paslaugos padėtų atgauti jėgas ir vidinę harmoniją, sveikatą. Tokius poreikius diktuoja greitas gyvenimo tempas, darbe patiriamas stresas ir nuovargis. Kelionėse jau neužtenka pasidėti pliusiuką, kad aplankyta žinoma vieta, tad ir turizmo objektams tenka sukurti atitinkamas paslaugas. Elementu tampa gera savijauta ir turistai mieliau renkasi vietas, kur „gera aura“, svetingas bei charizmatiškas šeimininkas ar tiesiog maloni aplinka.

Ne tik pamatyti, bet ir patirti

Lietuviško turizmo ekspertai tikina, kad maršrutų paieškose internete pirmauja degustacijos, tą atspindi ir jų paklausa mūsų regione. Populiariausiomis čia lieka Kidulių krašto vynų degustacija, tradicinio šakočio kepimas Lekėčiuose, Zanavykų ragaučius, Ritinių bendruomenės ,,Sūrių namai“ kaimiško sūrio gaminimas ir sėmenų aliejaus degustacija spaudykloje ,,Aletovis“. Be abejo, populiarumą lemia tai, kad degustacijos supažindina ne tik su skoniais, bet ir krašto istorija, gaminimo būdais bei tinkamo, sveikatą puoselėjančio vartojimo kultūra. Galimybė svečiui įsitraukti į pristatomą veiklą – viena iš stiprėjančių turizmo tendencijų.

Suvalkija kvietė atvykti ir atsipalaiduoti

Kaip pasakojo Šakių turizmo informacijos centro (TIC) vadovė Ieva Bernotaitė, šių metų Suvalkijos stendo tema „Kai sirpsta vyšnios Suvalkijoj“ parodoje perteikė apdainuotą Suvalkijos vyšnių sodą. Stende į Suvalkiją buvo galima pažvelgti per tris stilizuotus langus: pirmasis kvietė nurimti klausantis klasikinės muzikos, skambančios Šakiuose (Beatričės vasaros festivalio  ir Gelgaudiškio klasikinės muzikos festivalio muzika), pro antrąjį matėsi pasivaikščiojimas po Gelgaudiškio dvaro parką su sidabrinių klevų alėja ir Zyplių dvaro parką, kuris turi vieną didžiausių balzaminių tuopų ir skroblų alėjų Lietuvoje, trečiajame lange – dviratis, kuris atspindi aktyvų laisvalaikį, Siesarties pakrantėje besikuriantį dviračių taką. Apie visa tai parodos lankytojams pasakojo Šakių TIC vadybininkai.

Rekordinis dalyvių skaičius

Sveikatingumo temą Suvalkijos stende taip pat atkartojo ir pojūčių ratas, kuriame pavaizduotos regos, klausos, lytėjimo ir skonio pojūčius veikiančios pramogos, kurių didžiąją dalį pristatė patys turizmo objektai. Pasak Šakių TIC vadovės I. Bernotaitės, šiemet parodoje norėjusių pasirodyti teikėjų ir partnerių skaičius rekordinis: Kidulių ir Gelgaudiškio dvarai, Zyplių dvaras, Zanavykų muziejus ir restoranas „Kuchmistrai“, Kidulių krašto vynai bei Zanavykų krašto bičių ūkis. Stende buvo sukurta poilsio zona su vasaros lauko terasą primenančiais baldais, o pakilią nuotaiką svečiams užtikrino miško garsų muzika ir vyšnių kvapas, kuriuo buvo kvėpinamas stendas.

Už kadro

Visgi galutinį regiono veidą parodoje lemiantys sprendimai dar iki parodos reikalauja daug vadybinio darbo ir dažnai kelia karštas diskusijas. Šiemet nuo ekologinės idėjos sukaupti fondą didžiausio Lietuvoje vyšnių sodo įkūrimui Šakiuose, įtraukiant senjorus, turizmo paslaugų teikėjus ir verslininkus, ilgainiui pereita prie lyriškos Vytauto Kernagio dainos „Kai sirpsta vyšnios Suvalkijoj“ vizualizavimo. Stendas parodoje sulaukė daug komplimentų, buvo patogus parodos dalyviams.

Gebame save pristatyti

Pasak Šakių TIC vadovės I. Bernotaitės, šie metai parodė, kad turime savo viziją ir gebame save pristatyti. Tačiau svarbiausia yra turizmo teikėjams gaunama nauda, poreikis, kurį turi įsivertinti patys.

„Kadangi pasiruošimo laikotarpis – pusė metų, jau dabar planuojame aptarimą, kurio metu spręsime, ką darysime toliau. Vasario 11 d. 10 val. organizuojamas susirinkimas aptarti šių metų dalyvavimą. Kviečiami visi dalyvavę ir parodomis besidomintys Šakių r. turizmo teikėjai“, – tikina I. Bernotaitė.

Monika Būblaitytė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.