Dienos centre daktarų nereikia

bendziuviene
Janukiškių neįgaliųjų dienos centro pirmininkė Danguolė Bendžiuvienė pasidžiaugė kiekvienu janukiškiečiu, lankančiu dienos centrą bei visais, prisidėjusiais prie centro įrengimo. L. Poškevičiūtės nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Janukiškių neįgaliųjų dienos centras gyvuoja jau 15 metų. Pasidžiaugti prabėgusių metų veiklomis praėjusį ketvirtadienį ir susirinko janukiškiečiai. Padėkoti tiems, kurie visus tuos metus dalijasi savo širdies šiluma su kitais, pasveikinti su sukaktimi atvyko rajono neįgaliųjų organizacijų, savivaldybės administracijos atstovai, kiti svečiai.
 
Atokiame kampelyje už kelių kilometrų nuo Barzdų įsikūręs Šakių rajono žmonių su negalia Janukiškių dienos centras duris atvėrė 2005 m. vasario 7 d. Bendrai veiklai žmones kvietė ir prie centro kūrimosi prisidėjo pirmoji dienos centro ir neįgaliųjų klubo vadovė, jau Anapilin iškeliavusi Roma Derenčienė. Po jos neįgaliųjų klubo pirmininke išrinkta Danguolė Bendžiuvienė, kuri iki šiol įvairioms veikloms telkia šio krašto žmones. Sugrįždama į istoriją, pirmininkė pasakojo, kad, įsikūrus Janukiškių dienos centrui, savo veiklą pradėjo bendruomenės centras, po penkerių metų – senjorų klubas „Šešupės vingis“. Prieš dvejus metus dienos centro pastatas atsinaujino: pakeista stogo danga, išdažytos trys patalpos, įrengta virtuvėlė, tuometinio Žvirgždaičių seniūno Algimanto Baubonio dėka paremontuoti laiptai.

Įgyvendinant projektą „Sveikatingumas, veiklumas, neįgaliųjų kelias į visuomenę“ vykdomos įvairios veiklos, teikiamos socialinės paslaugos net 39 asmenims. Dienos centro lankytojai taip pat mokosi gaminti rankdarbius, o mėgstantys dainą susibūrė į ansamblį „Šešupės vingis“(vadovė Rimvydė Ralickienė), kuris šventės metu susirinkusiems dovanojo skambių dainų apie savo gimtąjį kraštą.

Dienos centre veikia bendruomenės slaugytojos kabinetas, į kurį kiekvieną mėnesį konsultuoti ligonių atvyksta Kudirkos Naumiesčio pirminės sveikatos priežiūros centro gydytoja Audronė Račiūnienė. Čia galima sutikti ir bendruomenės slaugytoją Danutę Stačiulauskienę, kuri negaili patarimų sveikos gyvensenos klausimais. Užsukus į dienos centrą, galima išbandyti elektrinį masažuoklį, naudotis internetu ir kopijavimo paslaugomis. Pasak D. Bendžiuvienės, žmonės dažnai į dienos centrą užsuka tiesiog pabendrauti ir pasikalbėti.

Janukiškiečiai ne tik turi gerą dienos centro materialinę bazę, čia gyvenantys žmonės turtingi ir dvasiniais dalykais:  švenčia valstybines šventes, rengia popietes, meno kolektyvų koncertus.

Turbūt Lietuvoje nėra kampelio, kurio per 15 metų janukiškiečiai nebūtų aplankę: Šventoji, Druskininkai, Šiluva, aplankyta kaimyninė Lenkija.

„Noriu pasidžiaugti kiekvienu dienos centro lankytoju, nors jiems ir sunku turint negalią atvykti, bet jie visi aktyvūs, išradingi, pilni gražių, naujų idėjų“, – kalbėjo D. Bendžiuvienė.

Janukiškiečių pasveikinti atvykusi Seimo narė Irena Haase pastebėjo, kad dienos centro patalpose tvyro gera ir jauki aura, o janukiškiečių sukurta bendrystė yra puikus pavyzdys kiekvienai organizacijai. Šventės proga rajono meras Edgaras Pilypaitis apdovanojo keletą bendruomenės narių: Salomėją ir Jurgį Belevičius, Marijoną ir Rymantą Jurkšaičius, Joną Vytautą Demikį.

Aktyviems janukiškiečiams, prisidedantiems prie neįgaliųjų veiklos, bei šiame krašte žmonėmis besirūpinančioms medikėms A. Račiūnienei ir D. Stačiulauskienei padėkas įteikė ir Šakių rajono žmonių su negalia sąjungos pirmininkė Stasė Vasaitienė. Daug padėkos žodžių išsakyta ir dienos centro pirmininkei D. Bendžiuvienei bei ansamblio vadovei R. Ralickienei, palinkėta dienos centrui gyvuoti ne vieną penkiolikmetį.

„Šitam pastate daktarų nereikia, jūs patys tarsi daktarai. Nežinau, kas ką labiau gydo. Iš jūsų išvažiuoju sveikesnė negu atvažiavau. Čia visuomet vykstas kažkoks veiksmas: girdžiu repetuojančių moterų dainas ar kaip kuriamas kažkoks scenarijus. Tiesiog stebina, kad tokiame užkampėlyje, kur nėra prabangių vilų, nėra didelių turtų, šitiek daug turto – jūsų kiekvieno viduje. Tai jūs padedate ištiesti pagalbos ranką kitam, esančiam su skauduliu, liga ar negalia“, – kalbėjo gydytoja A. Račiūnienė.

Graži visos Janukiškių bendruomenės ir svečių bendrystė tęsėsi prie arbatos puodelio, klausantis kaimynų – Barzdų laisvalaikio salės retro grupės „Vaivorykštė“ atliekamų dainų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.