Sprendžiama, kaip įamžinti žydų atminimą

navlickiene rauktiene
Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus specialistė Inga Navlickienė (kairėje) kvietė diskutuoti dėl Šakiuose gyvenusių žydų atminimo įamžinimo – ar tai galėtų būti menora, stela ar kitas atminimo ženklas. D. Pavalkio nuotr.


Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus specialistės Ingos Navlickienės iniciatyva praėjusią savaitę susirinkę Šakių viešosios bibliotekos, Zanavykų muziejaus, kultūros ir švietimo atstovai diskutavo, kaip įamžinti Šakiuose gyvenusių žydų atminimą. Buvo pasiūlyta Kęstučio gatvėje, vietoje, kur stovėjo žydų maldos namai, pastatyti simbolinę menorą. Siūlyti savo idėjas, kurioje vietoje, kokia forma įamžinti žydų tautos atminimą, kviečiama ir visuomenė.
 
Šie metai paskelbti Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metais. Iki Antrojo pasaulinio karo Šakiuose 75–80 proc. visų gyventojų sudarė žydai, kurie vertėsi įvairiais amatais, turėjo savo papročius, kultūrą.

„Mums rūpestį įamžinti Šakiuose gyvenančių žydų tautos atminimą uždėjo pats Vincas Kudirka, Šakius pavadinęs Žydpile, – kalbėjo vicemeras Darius Jakavičius ir siūlė atminimo ženklus uždėti aplink sutvarkytą Šakių miesto skverą, kur tarpukariu virė žydų bendruomenės gyvenimas.

Buvo pasiūlyta Kęstučio gatvėje, vietoje, kur tarpukariu stovėjo žydų maldos namai, priešais neseniai skvere įrengtą „pliumpą“, pastatyti simbolinę menorą (menora – aštuonių žvakių žvakidė – simbolizuoja šviesos pergalę prieš tamsą, gėrio – prieš blogį). Nors šioje vietoje stovi gyvenamasis namas, bet yra nedidelis valstybinės žemės plotelis, kuriame galėtų būti padarytas atminimo ženklas, žymintis žydų bendruomenės gyvenimo vietą. Dar reikėtų šį projektą suderinti su greta gyvenančiais žmonėmis.

Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Aurelija Papievienė kvietė pasvarstyti, kad nebūtinai turi stovėti koks paminklas, galėtų būti sodelis, gėlynas su lentele, žyminčia, kad toje vietoje gyveno žydai.

„Ne tik Šakiai, bet ir daugelyje rajonų vietų buvo žydų bendruomenių. Jei pradedame nuo jų atminimo įamžinimo Šakiuose, ateityje galėtų atsirasti atskiras žydų atminimo kelias ar maršrutas, aplankant ir Kudirkos Naumiestį, Sudargą, Kidulius“, – siūlė A. Papievienė.

Pasak I. Navlickienės, atminimo ženklą planuojama pastatyti rudenį vyksiančių Europos paveldo dienų metu, lėšų būtų paršoma iš Kultūros departamento. Zanavykų muziejus šiais metais atnaujins žydų paveldui skirtą muziejaus ekspoziciją bei surengs paskaitų ciklą.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.