Muziejaus siela – jame dirbantys žmonės

Gegužės 18 d. minima Tarptautinė muziejų diena, tačiau dėl karantino muziejai tik pradeda priimti lankytojus, todėl muziejininkai profesinę šventę pasitinka kitaip.

Kasmet mūsų rajono muziejai gegužės 18 d., per „Muziejų naktis“, iki vėlyvo vakaro atverdavo duris lankytojams, šiemet muziejų darbuotojai savo profesinę šventę taip pat švęs, bet kitaip.
 
Naumiestiečiai Irena ir Antanas Spranaičiai dar 1997 m. Širvintos miestui (miestas, buvęs priešais Kudirkos Naumiestį, kitapus Širvintos upelio) atminti surengė parodą. Žmonių dovanojamų eksponatų daugėjo ir jų namuose atsirado dingusio Širvintos miesto muziejus, kuriame nuotraukos, žmonių asmeniniai daiktai, užrašyti prisiminimai, leidiniai, seni žemėlapiai ir kiti eksponatai. Nuo 2011m. po kruopelę Spranaičių surinkta Širvintos miesto istorija persikėlė į patalpas miestelio centre ir šiandien saugoma „Širvintos kampelyje“ tik I. Spranaitienės. Nors šiuo metu I. Spranaitienė, pati būdama garbaus amžiaus, lankytojų nepriima dėl karantino ir laiką leidžia namuose, tačiau muziejaus įkūrėja tikisi lankytojus dar pakviesianti.

„Kas yra muziejus šiandien? Manau, vieta, kurioje sukaupta tautos atmintis. Esu susieta su istorija, dirbau mokytoja mokykloje, rūpinausi mokyklos muziejumi. Su vyru norėjome, kad Širvintos vardas nebūtų užmirštas, taip atsirado muziejus“, – šiandien kukliai kalba ilgametė muziejininkė.

Kudirkos Naumiestyje įsikūręs Vinco Kudirkos muziejus, pasak vedėjos l.e.p. Daivos Strimaitienės, pasitikdamas Tarptautinę muziejų dieną kviečia savo lankytojus prisidėti prie parodos vestuvių tematika rengimo. Prašo pasidalinti Kudirkos Naumiestyje ir jo apylinkėse vykusių vestuvių fotografijomis, drabužių, aprangos detalėmis ir kitais su vestuvėmis susijusiais daiktais, naudotais 1918 –1990 m.

Kasmet „Muziejų nakties“ renginys Zanavykų muziejuje sutraukdavo šimtus lankytojų. Smagu būdavo pasivaikščioti po ekspozicijas nakties metu, kada dauguma jau miega, o muziejuje skambėdavo muzika, šurmuliuodavo žmonės, vykdavo edukacijos ir įvairios veiklos. Kaip pasakojo muziejaus direktorė Rima Vasaitienė, šiemet, švęsdami savo profesinę šventę, kartu su kitais muziejais įgyvendins bendrą projektą „Lietuvos muziejų fenomenai“, kurio metu bus sukurtas ir parengtas video pasakojimas ir vieno eksponato pristatymas. Zanavykų muziejus projektui  pateikė video pasakojimą apie eksponatą – kraitlovį. Tai pats seniausias Zanavykų muziejuje saugomas kraitinis baldas. Pristatomą eksponatą visi galės pamatyti Tarptautinę muziejų dieną internetiniuose portaluose ir socialiniuose tinkluose.

„Sveikinu savo žmones su Tarptautine muziejų diena. Visada tikėjau ir tikiu, kad muziejaus siela yra jame dirbantys žmonės, todėl kiekvienam linkiu neblėstančio kūrybinio pulso, entuziazmo, drąsių idėjų, kasdienybės įkvėpimo ir naujų atradimų. Muziejui linkiu gyvuoti ilgai, plėstis ir būti kūrybingam“, – kalbėjo R. Vasaitienė.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.