Jablonskynė bus globojama trijų šeimininkų

jablonskyne pastatas
Nors kalbininko Jono Jablonskio tėviškės pastatas, esantis Rygiškių kaime, pereis Griškabūdžio kultūros centro žinion, kaip ir anksčiau, sodybos aplinka rūpinsis Griškabūdžio seniūnija, atsiras ir nauji partneriai – ekspoziciją atnaujins Zanavykų muziejus. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Rygiškių kaime (Griškabūdžio sen.) esanti kalbininko Jono Jablonskio tėviškė pagaliau turės tikrus šeimininkus, tiesa, net tris: pastatas pereis į Griškabūdžio kultūros centro, kuris čia ir toliau rengs įvairius  renginius ir šventes, balansą, Zanavykų muziejus atnaujins kalbininko J. Jablonskio tėviškės ekspoziciją sodybos viduje, o sodybos aplinką ir toliau prižiūrės Griškabūdžio seniūnija.

Iki šių dienų J. Jablonskio tėviškėje išlikęs gyvenamasis namas, kuris pastatytas pagal XIX a. pab. – XX a. pr. zanavykų etniniam regionui būdingus ūkininko namo bruožus. Viename namo gale įkurtas J. Jablonskio memorialinis muziejus, kuriame eksponuojami kalbininko moksliniai darbai, šeimos, giminės nuotraukos, skirta vietos ir žymiems iš šio krašto kilusiems žmonėms. Kone du dešimtmečius viename senosios trobos gale gyveno ir sodybą prižiūrėjo Juozas Gliosas. Tačiau jam dėl garbaus amžiaus atsisakius sodyba rūpintis, ji nuo pernai vasaros liko tuščia, tačiau kultūrinis gyvenimas joje nenutrūko: Griškabūdžio kultūros centras Jablonskynėje organizuoja įvairius renginius: pavasarį sukviečia rajono tautodailininkus į plenerą, vasarą – į jaunųjų kanklininkų stovyklą, rengia garsias kaimo teatrų, arbatos šventes. Griškabūdžio seniūnija nuolat prižiūri kone vieno hektaro sodybos aplinką.

Iki šiol J. Jablonskio tėviškės pastatas priklausė seniūnijai, tačiau ji kultūrinės funkcijos vykdyti negali, todėl ne kartą buvo keltas klausimas, kas turėtų prižiūrėti sodybą. Apie tai buvo diskutuota ir su rajono vadovu, tačiau konkretus sprendimas dėl Jablonskynės buvo priimtas tik praėjusį pirmadienį. Susirinkę rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Elvydas Pauliukėnas, jo pavaduotoja Aurelija Papievienė, Griškabūdžio seniūnas Saulius Naumavičius, Zanavykų muziejaus direktorė Rima Vasaitienė ir Griškabūdžio kultūros centro vadovas Mindaugas Kriaučiūnas priėjo prie bendro sutarimo – J. Jablonskio sodybos pastatas pereis į M. Kriaučiūno vadovaujamos įstaigos balansą. Zanavykų muziejus įsipareigojo atnaujinti kalbininko J. Jablonskio tėviškės ekspoziciją, o Griškabūdžio seniūnija ir toliau prižiūrės sodybos aplinką.

Kalbantis su kultūros centro direktoriumi, šis svarstė, kad iš tikrųjų Jablonskynę žmonės pamato per renginius, anot jo, sodyba įsikūrusi keli kilometrai nuo Griškabūdžio, atokiau nuo pagrindinio kelio, tad specialiai pažiūrėti ten įrengtos ekspozicijos žmonės užsuka nedažnai.

M. Kriaučiūnas pasakojo, kad ne kartą svarstęs apie šios sodybos platesnę viziją – štai vietoj sodybos pakraštyje stovinčio nenaudojamo ir neautentiško pastato pastatyti kluoną, kuriame galėtų vykti ir teatrų šventės, ir romansų vakarai, ir kiti renginiai. Kol kas, vykstant renginiams sodybos kieme ir užklupus lietui, žmonėms tenka slėptis po medžiais ar po skėčiais, nes troba visų netalpina.

„Tačiau visos idėjos ir darbai nepasidaro per vieną dieną, juolab kad objektų ir pastatų ant mano galvos tikrai ne vienas. Dėl to paties kluono statymo... Jablonskynė yra paveldo objektas, ar apskritai leistų ką statyti, be abejo, tektų ieškoti lėšų“, – svarstė M. Kriaučiūnas.

Anot jo, Griškabūdžio centro darbuotojai dabar pajuokauja, kad, atėjus vasaros laikotarpiui, jie kelsis į Jablonskynę, kuri bus tarsi Griškabūdžio kultūros centro vasaros rezidencija.

„Svarstysime ir dėl darbuotojo, kuris dirbtų labiau sodybos turizmo kryptimi, vestų ekskursijas, tačiau vėlgi pasikartoju – Jablonskynė tai nėra tas objektas, kur žmonės važiuotų govadomis žiūrėti ekspozicijos ar parodų. Sėdėti ten žmogui visą dieną ir laukti, manau, nelogiška“, – įsitikinęs M. Kriaučiūnas.

Po susitikimo Griškabūdžio seniūnas S. Naumavičius pasakojo, kad J. Jablonskio tėviškės aplinką ir toliau prižiūrės, pievas šienaus seniūnijos darbininkai.

„Šienavimo apie sodybą yra apie hektarą. Tai yra mūsų seniūnijos objektas, todėl mes geranoriškai jo aplinka ir toliau rūpinsimės, šitą dalyką pats ir pasiūliau“, – kalbėjo Griškabūdžio seniūnas.

Zanavykų muziejus direktorė R. Vasaitienė mano, kad atnaujinti kalbininko J. Jablonskio tėviškės ekspoziciją pavyks per porą mėnesių.

„Kaip žinia, šiuo metu viename namo gale įkurtas J. Jablonskio memorialinis muziejus, kuriame eksponuojami moksliniai darbai, šeimos, giminės nuotraukos, buities daiktai. Kreipėmės į Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorę Rūtą Kačkutę, kuri mielai sutiko bendradarbiauti atnaujinant ir patraukliai pateikiant ekspoziciją lankytojams. Šiuo metu dėl būsimo susitarimo, projekto idėjos išgryninimo ir darbų pasidalinimo vyksta derybos su Nacionalinio muziejaus etnografijos skyriumi“, – kalbėjo Zanavykų muziejaus direktorė ir pridūrė, kad taip pat planuojamas įrengti informacinis stendas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.