Sijonuotos vasaros: nuo sielą virpinančių dainų iki šokių lietuje ir kavos gėrimo

sijonuotos vasaros kiduliuose
Kidulių dvaro medžių paunksmėje renginio dalyviai įsijungė į gyvą šokio pamoką, o vėliau šokiai persikėlė ir į dvaro menes. M. Būblaitytės nuotr.


Pirmąjį birželio penktadienį sijonais pasipuošusios moterys rinkosi į sijonuotas vasaros sutiktuves Kidulių dvare, o štai penktadienio rytą į Šakių skverą sugužėjusios sijonuotos moterys kvietė puodeliui kavos.
 
Jau pernai Lietuvoje startavęs renginys vyko Šakiuose ir Jurbarke, o šįkart prie iniciatyvos prisijungė ir Kiduliai. Čia puoselėjama dvaro kultūra – puikus priminimas apie moteriškumo svarbą ir besikeičiantį jo supratimą. Organizatorės kvietė pasipuošti, susitikti su draugėmis ir šventiškai pasitikti ilgai lauktą vasarą.

Šakių kultūros centro Kidulių laisvalaikio salės kultūrinių renginių organizatorė Milda Prūsaitytė prisipažino nustebinta žiūrovų gausa bei jų aktyvumu įsitraukiant į numatytas veiklas. Kidulių seniūnė Renata Švelnytė pasveikino susirinkusius, padėkojo moterims, kad besipuošdamos puošia ir aplinką, džiugina aplinkinius.

Renginį pradėjo iš Afrikos kilusi atlikėja Tina. Dainuodama ji dalinosi savo išgyvenimais ir mintimis apie pirmąjį atvykimą į Lietuvą, apie šiuo metu Ameriką krečiančius įvykius bei jaukią kasdienybę su pačiais brangiausiais.

Antra dialogo puse sodriems šiuolaikiškos muzikos ritmams tapo iš kitos Nemuno pusės atvykusių Rūtos Šličkutės ir Aušros Mičiulės atliekamos lietuviškos, lyriškos dainos.

Skirti laiko sau, išgirsti savo, o ne aplinkinių norus, įveikti vidinius demonus ir imtis pokyčių jau dabar, o ne pirmadienį ar nuo Naujųjų metų ragino nepriklausoma „Herbalife“ partnerė Rasa Povilauskienė. Susidomėjusias ji kvietė atlikti kūno analizės testą ir daugiau sužinoti apie savo kūną, jo sandarą bei jame vykstančius procesus. Pasak Rasos, nėra kaip pamatuoti moteriškumą. Jis arba ateina iš vidaus, arba... reikia padirbėti su savimi, kad ateitų. To nenulems nei kūno formos, nei drabužiai ar makiažas. Pilnatvė – tik vidaus ir išorės darnoje.

Pagerinti savo gyvenimo kokybę fiziniu aktyvumu ragino Justė Šilingė, Šakių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė. Atsivežusi šiaurietiško ėjimo lazdas ji pakvietė pasitreniruoti. Pasak Justės, tai labai efektyvus ir lengvas būdas pagerinti fizinę būklę. Šį ėjimą praktikuoti gali kiekvienas – nėra apribojimų dėl amžiaus, svorio ar fizinio pasirengimo. Moterys, jų vyrai ir net vaikai kartojo specialistės rodomus judesius ir su šypsenomis žingsniavo po pievą.

Vienas iš nacionalinio rengininio atributų – gyvos gėlės, jos Kidulių dvare pražydo labai karantiniškai ir tvariai – fotografijomis languose. Nuotraukas parodai atsiuntė dvaro savanoriai Miglė Tervainytė, Nonita Višinskaitė, Justas Kasparevičius, Daiva Sinkevičiūtė, Indrė Bataitytė, Agnė Švilpaitė, ištikima dvaro fotografė Monika Būblaitytė, taip pat Jolanta Žilaitienė ir Džiuljeta Ufartienė, kurios užfiksuotais krašto vaizdais nuolat džiugina savo paskyrose socialiniuose tinkluose.

Jau ne kartą tokiu formatu parodą eksponuojančią Milda Prūsaitytę šįkart labiausiai džiugina dalyvių gausa.

Kidulių dvare trečiadieniais ir ketvirtadieniai vėl repetuojantis kolektyvas „Il ballo della luna“ (vad. Irma Svetlauskiene) kvietė į atvirą šokio pamoką. Itin grakščiais judesiais ir ramia muzika prasidėjusi šokio puokštė neapsiėjo be pasaulinės klasikos bei liaudies motyvų, o šokėjus įtraukė taip, kad nekliudė net lietus. Visgi senų dvaro medžių paunksmė neapsaugojo nuo stiprėjančios gamtos stichijos ir šokiai buvo perkelti į didžiąją dvaro salę, kur, skambant populiariosios muzikos melodijoms, damos sukosi ne mažiau moteriškai ir elegantiškai. Linijinių šokių metu išlaikomi atstumai padėjo jaustis saugiai ir tapo šmaikščiu formatu bendrai nuotraukai.

Renginio organizatorės džiaugiasi suteikusios progą moterims atšvęsti savo prigimtį: romantišką, kūrybišką, jautrią ir žingeidžią. Aktyvus laisvalaikis, pokalbiai su įkvepiančiais pašnekovais, muzikos bei judesio menas ir terpė saviraiškai – visa tai, ką galima rasti Kidulių dvare ištisus metus.

Kaip minėta, „Sijonuotos vasaros“ paminėtos ir Šakiuose. Sijonuotos, pasiėmusios kavos puodelius, su gera nuotaika į skverą rinkosi moterys iš viso miesto. Čia jos buvo pakviestos ir prisėsti prie dailių stalelių, ir pasikalbėti, ir pasiklausyti gitaros akordų, kuriuos dovanojo Gabrielė Šedbaraitė. Svarbiausia moterims – pasibūti drauge, moteriškai pataukšti, pasigėrėti viena kitos apranga nepaisant to, kad aplinkui ūžė skvero ąžuolus gaivinančios įmonės darbuotojų pjūklai.  

Pasak Aušros Butkauskaitės-Sederevičienės, vienos iš renginio iniciatorių, renginys yra reikšmingas trimis aspektais: kavos gėrimo ritualu, kuris moterims labai svarbus, bendrystės jausmu, kurio per karantiną išsiilgo visos moterys, bei potyrių jausmu, kada galime atkeliauti į savo miesto mėgstamiausią erdvę, kuri dar nėra labai daug išnaudota, ir ja pasigėrėti.

Monika Būblaitytė
ir „Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.