Kultūros ministras dėmesį parodė ir Šakių kultūros centrui

kvietkauskas
Šakių kultūros centrą apžiūrėdami kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas (viduryje) ir viceministrė Zita Bružaitė stebėjosi, kaip direktoriui Raimondui Januševičiui pavyko susikalbėti su statybų rangovais, kurie atsižvelgė į pačių kultūrininkų poreikius. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Penktadienį, vykdamas į paminklo Džeromo D. Selindžerio romanui „Rugiuose prie bedugnės“ pristatymą Burgaičiuose, kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas ir viceministrė Zita Bružaitė nepraleido progos prasukti ir pro Šakių miestą bei apžiūrėti Šakių kultūros centrą, Cirko mokyklą bei trumpam apsilankyti savivaldybėje. Susitikimuose aptartos rajono kultūros aktualijos, pasidžiaugta rajone įgyvendintais projektais.

Pasak Šakių kultūros centro direktoriaus Raimondo Januševičiaus, už tai, kad rajone turime tokį modernų kultūros centrą, turime dėkoti ne kam kitam, o pirmiausiai Kultūros ministerijai. 1958 m. statybos objektas, kuris 60 metų nebuvo kapitališkai remontuotas, šiandien atrodo lyg iš pasakos, o pats kultūros centro direktorius nepraleidžia progos papasakoti ministerijos atstovams, kaip jam pavyko pasiekti, kad įgyvendinant grandiozinį 2 mln. eurų vertės projektą, prie kurio finansiškai prisidėjo ir rajono savivaldybė, viskas pavyko gana sklandžiai. Tačiau direktorius neslepia, o ministras stebisi, kad rangovai buvo tokie geranoriški ir atsižvelgė į pačių kultūrininkų pastabas, o tai yra retas atvejis vykdant tokias stambias rekonstrukcijas. Anot R. Januševičiaus, nors pastatas vizualiai nedidelis, bet jame telpa viskas, ko reikia, kad atlikėjai turėtų kokybiškas erdves repetuoti, o žiūrovai net nepajustų, kad kažkur už salės sienų vyksta repeticijos. R. Januševičius Kultūros ministerijos atstovams pademonstravo scenos galimybes, aprodė jaukias tarnybines patalpas, parodų salę, kurios anksčiau net nebuvo, kavinukę, vaikų žaidimų erdvę ir kitus privalumus.

Kultūros ministras pasidomėjo, kaip sekėsi renginių organizavimas karantino laikotarpiu. Ministras buvo maloniai nustebintas, kai išgirdo, jog pačių kultūrininkų darbas nenutrūko ir karantino metu, puikiai pavyko rodyti kino filmus rajone žiūrovams stebint juos automobiliuose, o šią savaitę bus surengtas masinis renginys Sudarge – Joninės, jis suplanuotas taip pat laikantis saugumo reikalavimų, kaip ir prieš tai organizuoti kino filmų rodymai. Tiesa, direktorius sako, jog dėl pandemijos grėsmės organizuojant šį renginį buvo atsisakyta prekybininkų, o tai padidina šventės kaštus, bet džiugu, kad, atsižvelgdama į situaciją, iš dalies renginį finansuos ir Kultūros taryba. Direktoriui antrina susitikime su ministro komanda dalyvavusi savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Aurelija Papievienė, kuri sako, jog renginių atsisakyti būtų pats paprasčiausias kelias, bet reikia galvoti apie tai, kad vėliau būtų sunku į juos susigrąžinti žiūrovus. Kultūros ministras M. Kvietkauskas pastebėjo, kad dabar organizatoriams teks labiau skirti dėmesį pačiam saugumo užtikrinimui renginiuose, todėl atsiranda papildoma funkcija bei našta patiems kultūros darbuotojams, tačiau be to šiuo metu neįmanoma, nes žmonių saugumas yra svarbiausia.

Kultūros ministras domėjosi, kaip sekėsi direktoriui organizuoti kultūrininkų veiklą, repeticijas karantino metu, kai viskas buvo pakankamai suparalyžiuota. Pasak R. Januševičiaus, daugelis repeticijų vyko nuotoliniu būdu, bet gyvo kontakto atlikėjams trūko, o ir dabar reikia užtikrinti saugumą repeticijų metu.

Ministras ir viceministrė Šakių kultūros centre turėjo galimybę apžiūrėti čia pat salėje eksponuojamą parodą, skirtą vietovardžių metams paminėti  – eksponuojami kūriniai buvo sukurti pernai vykusio plenero „Kalbanti žemė“ metu.

Pasak viceministrės Z. Bružaitės, toks modernus kultūros centras tikriausiai į rajoną pritraukia ir investicijų, nes reikia atvykstantiems atlikėjams kažkur gyventi ir maitintis. Čia A. Papievienė pastebi, kad rajone vietos verslininkams dar yra kur pasistengti, nes viešbučių trūksta. Taip pat viceministrė domėjosi, ar kultūros centras nepasidarė brangus ir neįkandamas po rekonstrukcijos, nes jo vertė pasidarė visai kitokia. Tačiau ir šiuo klausimu direktorius nuramino svečius iš ministerijos, kad nuomos įkainius yra nustačiusi rajono taryba ir jie tikrai yra priimtini (su visu personalu, kuris aptarnauja ir nuomotojus, pirma valanda kainuoja 100 eurų, o po to papildomos valandos 15 proc. mažiau) ir nesikandžioja.

Kultūros ministras M. Kvietkauskas negalėjo atsidžiaugti, kad Šakiai turi tokį modernų ir kompaktišką kultūros centrą, kuriame yra pritaikytos tokios technologinės naujovės, kurios tikriausiai kol kas inovatyviausios visoje šalyje. Kultūros viceministrė Z. Bružaitė pasidžiaugė, kad Šakiuose įvykdyti kultūros centro infrastruktūros pokyčiai atvėrė galimybes rajone plačiau vystyti kultūros ir turizmo paslaugas, paskatino aktyvesnę kultūros įstaigų projektinę veiklą. R. Januševičius papasakojo ir apie Lietuvoje bei už jos ribų garsią Šakių cirko mokyklą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.