Kasmetiniame plenere „Šviesa–Tiesa“ – neišsemiamos dailininkų idėjos

sviesa tiesa pauliukas
Plenero organizatorius Mindaugas Pauliukas žiūrovams pristato savo nutapytus eskizus. D. Pavalkio nuotr.

Deimantė BAKAITYTĖ

Birželio 16–23 dienomis Kudirkos Naumiestyje įvyko jau vienuoliktas pleneras „Šviesa–Tiesa“. Šio plenero kuratorius, tapytojas Mindaugas Pauliukas teigia, kad pleneras neformalus, todėl jis vyko dailininkams gyvenant minimalistiniu gyvenimo stiliumi, tačiau buvo neišsemiamas kūrybinėmis idėjomis bei diskusijomis. Anot plenero kuratoriaus, bendra tematika siejasi su Vincu Kudirka, tačiau šiais metais, šmaikštauja jis, tema yra „Gyvenimas ar mirtis“.

Nors plenere turėjo dalyvauti septyni dailininkai, tačiau prisijungė penki: be M. Pauliuko, senbuviai Romanas Averincevas, Mantas Maziliauskas, Irena Mikuličiūtė (MIKA) bei pirmą kartą į kolegų gretas įsiliejęs Vytautas Kaunas. Dailininkai savaitę išsijuosę tapė stengdamiesi perteikti savo pasaulio bei aplinkos vizijas. Apie kasmet plenere susirenkančius dailininkus organizatorius sako: „Man iki šiol paslaptis, kaip mes, tokie skirtingi, neišsibėgiojome.“

Šiais metais M. Pauliuko paveikslus įkvėpė Prano Mašioto pasakos bei mitų, gamtos motyvai. Vienas iš įdomiausių šio plenero M. Pauliuko darbų – „Sizifo malda“, kuriame jis sako vaizdavęs sūnų kaip jauną Sizifą, ridenantį akmenį – nuotolinį mokymą. Plenere apsilankę žiūrovai diskutavo, ar paveiksle vaizduojamas Sizifas jau užrideno akmenį, ar vis dar ridena, tačiau dailininkas atvirai pripažino, kad mitinį paveikslą jis nutapė todėl, kad karantino laikotarpis jam buvo labai sunkus.

Kasmet pleneruose dalyvaujantis dailininkas R. Averincevas teigia, kad jau ketverius metus įkvėpimo semiasi kapinėse. Šiais metais jo dinamiškų, ryškių spalvų paveiksluose – ženklai ir portretai. R. Averincevas sako visas dienas praleidęs tapydamas: „Aš kasdien po vieną paveikslą padariau. Septyni paveikslai, septynios dienos.“

Dar vienas, nuo pirmojo plenero dalyvaujantis dailininkas M. Maziliauskas dalinasi savo filosofiškomis idėjomis bei kūriniu „Oru ant drobės“.

„Kokia sudėtis tapybos? Dažniausiai sako – drobė, aliejus, pigmentas, bet visą laiką dalyvauja oras. (...) Oras gali būt netgi kaukė. Tirštas, retas, varginantis, įkvepiantis. Švento oro magija“, – paveikslą komentuoja dailininkas.

Anot M. Maziliausko, jei nebūtų šventųjų, žmogus išgyventų, bet jei nebūtų švento oro – ne.

Dailininkai teigia „neturintys nuosavybės į pamatymo teisingumą“, tad kviečia visus, kurie negalėjo atvykti į Kudirkos Naumiestį, apsilankyti būsimoje Šakių kultūros centro parodoje, pamatyti plenero darbus ir pabandyti suvokti paveikslo esmę bei pajausti gylį.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.