Mėlynių festivalio idėja gyva, įprasminta ir Lekėčių istorija

melyniu festivalio akimirka
Lekėčių miestelio centre parodą „Senųjų Lekėčių fotografijos“ atidengė parodos sumanytoja, Lekėčių bendruomenės moterų klubo pirmininkė, režisierė Vaida Brazaitienė ir miestelio seniūnas Ričardas Krikštolaitis. L. Poškevičiūtės nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį savaitgalį nušurmuliavo tradicinė Lekėčių miestelio šventė „Mėlynių festivalis“. Nuo pat ryto iki vakaro 23 val. prekybininkų siūlomomis gėrybėmis, linksmybėmis džiaugėsi kone tūkstantinė į šventę suplūdusi žiūrovų minia. Išsiilgusiems meno atidarytos „Senųjų Lekėčių fotografijų“ lauko bei kraštiečio dailininko Jono Daniliausko tapybos darbų parodos. Netgi dominavo mėlynas aprangos kodas, tik pačių mėlyniautojų buvo mažai.

„Mėlynių festivalis“ prasidėjo šv. Mišiomis Lekėčių Šv. Kazimiero bažnyčioje. Simboliška, kad didžiulėmis fotografijomis, kuriose įamžinti senieji Lekėčiai, pasipuošė Lekėčių – Mažosios Lietuvos kultūros sostinės – metais. Sumanymas įprasminti Lekėčių istoriją gimė moterų klubo narėms.

„Lekėčiai – viena seniausių zanavykų gyvenviečių, skaičiuojanti 515 metus nuo pirmojo Lekėčių vardo paminėjimo rašytiniuose šaltiniuose. Stenduose – istorinės fotografijos, liudijančios gražią, ilgaamžę mūsų praeitį. Dėkoju visiems lekėtiškiams, atsiliepusiems į mano kvietimą ieškoti senų fotografijų. Jų surinkome nemažai, ne visos čia sutilpo, tik 10 stendų, todėl ateityje galbūt surengsime ir likusių fotografijų parodą, tik jau patalpose“, – kalbėjo bendruomenės moterų klubo pirmininkė, režisierė Vaida Brazaitienė.

Po valandos Lekėčių bendruomenės centre atidaryta iš šio krašto kilusio dailininko Jono Daniliausko tapybos darbų, kuriuose vyrauja gamtos, kaimo, vaikystės įspūdžių temos, paroda, J. Daniliauskas prisipažino, kad vos dvejų metų jis su šeima iš Lekėčių išsikraustė, tačiau dažnai atvažiuodavo pas dvi tetas, su pusbroliais grybaudavo, vėžiaudavo.

„Iš Lekėčių išliko geri prisiminimai. Tetėnas atnešė skelbimą, kad Kauno meno mokykla priima gabius vaikus mokytis, kaip nekeista, į ją įstojau...Malonu vėl sugrįžti į Lekėčius, darbus eksponuoti atsinaujinusiose patalpose“, – sakė kraštietis, šiuo metu gyvenantis Dargužių kaime, Varėnos rajone.

Nuo paties ryto šventės teritorijoje nusidriekė ir mugė, tiesa, kalbinti prekybininkai svarstė, kad pirkėjų šiemet mažiau. Beje, nusipirkti mėlynių siūlė vos keli mėlyniautojai, kainos svyravo nuo 4 iki 5 eurų už litrą. Tiesa, Lekėčių moterų klubo narės fantazijos išties nestokojo: siūlė įvairiausių kepinių, ledų, netgi kulinarinio paveldo šakotį, pagardintą mėlynėmis.

Tautodailininkai iš įvairių Lietuvos regionų, susibūrę Paliekio dvaro teritorijoje, siūlė nusikalti monetą, demonstravo XIIIa. medžio tekinimo stakles, kvietė nusipinti tautinę juostelę.

„Mūsų užduotis parduoti ne produkciją, o pademonstruoti patį juostų audimo, pynimo procesą. Paties žmogaus nusipinta juostelė atlieka ir apsaugos funkciją, pindamas į ją sudedi visą savo energiją, kai ją užsiriši, ji tave saugo“, – aiškino į šventę iš Kaltinėnų atvykęs tautodailininkas Algirdas Breidokas.

Nors oficialų šventės atidarymą stebėjo negausus būrys žiūrovų, tradiciškai šio krašto muziejininkas Gintas Čekauskas įnešė Lekėčių miestelio vėliavą, sveikinimo žodį tarė miestelio seniūnas Ričardas Krikštolaitis.

„Pirmiausiai noriu pasidžiaugti, kad šie metai mums buvo išskirtiniai, nes Lekėčiai paskelbti Mažąją Lietuvos kultūros sostine. Tai miesteliui didelė garbė ir rimta atsakomybė. Kaip matote, pažadai vykdomi, miestelis neabejotinai gražėja ir visapusiškai auga. Baigiama renovuoti mokykla, tvarkomos gatvės, bus įkurta vaikų žaidimų erdvė, atnaujinta turgavietė. Šie metai mums visiems buvo kupini išbandymų, nuolat gąsdino virusas, nepaisant to, šiandien vyksta didžiausia šio miestelio šventė“, – kalbėjo seniūnas ir kvietė šventės dalyvius laikytis visų saugumo rekomendacijų.

Šventės metu nuskambėjo ir padėkos žodžiai rajono administracijai už pagalbą renovuojant Lekėčių mokyklą-daugiafunkcį centrą bei būriui šio krašto geradarių: už tradicinių amatų išsaugojimą muziejininkui G. Čekauskui, už miestelio kultūrinio gyvenimo įamžinimą – fotomenininkui Algirdui Jonui Repšiui, už miestelio meninių erdvių kūrimą ir gražinimą – Kęstučiui Bybartui bei Ievai Radzevičienei, už geranorišką pakalbą tvarkant miestelį – Tomui Sutkui. Padėka įteikta ir miestelio seniūnui R. Krikštolaičiui.

Visą dieną net keliose Lekėčių mokyklos stadiono vietose, Paliekio dvaro erdvėse vyko įvairios veiklos, edukacijos vaikams, kaip kasmet, į triušių parodą kvietė lekėtiškis, veislinių triušių augintojas Edmundas Reimeris, šunų mylėtojai su augintiniais žygiavo iki didžiojo Lekėčių šaltinio.

Šiais metais pirmą kartą buvo surengtas konkursas „Aprangos kodas – Mėlynių festivalis“, kurio metu buvo renkami originaliausiai apsirengę, festivalio spalva pasipuošę dalyviai. Išmonę demonstravo ir mėlynu kilimu žengė net 18 dalyvių.

Apie 18 val. scenoje pasirodžius populiariems atlikėjams – Martynui Kavaliauskui, Vytautui Šiškauskui, grupei „Pelenai“ – stadiono prieigos greitai prisipildė žmonių, atvykusių ir iš anapus Nemuno, Kauno, Klaipėdos... Šventė vyko, minia linksminosi iki 23 valandos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.