Puota bado metu ar siekis praskaidrinti šventes?

eglute papuosimai
Šiais metais Šakių miesto pagrindinės eglės puošyba rūpinsis samdyta įmonė – ši paslauga bus perkama, kaip ir daugelyje kitų miestų, o seniūnijos darbuotojai puoš kitas miesto erdves. Iš viso miesto puošybai skirta 35 tūkst. eurų. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Kai nedaug laiko lieka iki didžiųjų metų švenčių, miestai ir miesteliai skuba puošti savo pagrindines erdves. Šįmet Šakių seniūnija taip pat turi ambicingų planų dėl miesto papuošimo, nors ne visiems tarybos nariams atrodė tikslinga išleisti didžiulius pinigus papuošimams., tačiau galiausiai puošybai buvo skirti 35 tūkst. eurų.

Šakių seniūnija paprašė tarybos narių leisti nepanaudotus 15 tūkst. eurų, kuriuos susitaupė Valdymo programoje, išleisti perkant kalėdinius papuošimus miestui. Paaiškėjo, kad kartu su jau numatytomis lėšomis kituose šaltiniuose seniūnija puošybai iš viso gautų 35 tūkst. eurų sumą. Savivaldybės Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė sako, jog tai pirmi metai, kai Šakių seniūnija turės pinigų papuošimams įsigyti, nes lig šiol jiems apskritai tam pinigų nebūdavo skirta. Nemažai diskusijų, ar pritarti Šakių seniūnijos užmojams, kilo Ūkio ir verslo komitete, kur suabejota, ar tai ne per didelė suma, kuri bus išleista vienkartiniam reikalui. Svarstyta, gal užtektų kuklesnės pinigų sumos. Tarybos narius vedėja informavo: kadangi ankstesniais metais Šakių seniūnijai iš viso nebuvo skiriama miesto papuošimams pinigų, biudžeto lėšos ligi šiol būdavo skirtos tik naujametiniams fejerverkams – apie 1 tūkst. 500 eurų. Šakių seniūnija visada savo pastangomis ieškodavo eglės miesto centrui papuošti – prašydavo gyventojų pagalbos, kas galėtų padovanoti žaliaskarę, o puošdavo ją savo kadaise įsigytais turimais papuošimais. Meras Edgaras Pilypaitis dėmesį atkreipė, kad šiemet ir taip nevyko daugybė kultūrinių renginių, dėl to irgi buvo sutaupyta, tad nenorėtų žmones palikti ir šventinėje tamsoje.

Seniūnas Dalius Jasevičius sako, kad šiemet buvo priimtas sprendimas miesto puošybos paslaugą pirkti iš specialių tiekėjų, dėl to ir eglutės paieškos iš gyventojų yra nutrauktos.

„Tokiu keliu eina ir kiti miestai – ne patys rūpinasi egle, jos ieško, puošia, bet tiesiog perka tokią paslaugą“, – sako D. Jasevičius.

Anot seniūno, reikia įsigyti ir naujų papuošimų, girliandų miesto puošybai, nes jų turimos priemonės jau ganėtinai pasenusios ir jų per mažai. Tarybos narys, Ūkio ir verslo komiteto narys Valdas Stankūnas komiteto posėdžio metu suabejojo, ar tokia pinigų suma nėra per didelė papuošimams, o komiteto pirmininkas Vilhelm Haase domėjosi, ar jau yra žinoma, kas už tokią sumą bus perkama. E. Grigaitienė informavo komiteto narius, kad šis klausimas buvo aptartas kartu su seniūnu ir kitais atsakingais asmenimis dar iki pateikiant tokį projektą tarybai svarstyti. Tarybos narys Artūras Varankevičius siūlė, kad Šakių seniūnija už tas sutaupytas lėšas įsigytų geriau kokio ilgalaikio turto, o ne investuotų į puošybą, kuri reikalinga tik porai savaičių. V. Stankūnas pabrėžė, kad mieste yra gatvių, kurios vis dar neapšviestos, ir galbūt verčiau apsimokėtų investuoti į turtą, kuris „neštų gerbūvį ilgesnį laiką negu kalėdinės puošmenos“, jis siūlė lėšas perkelti į kitus metus. Mindaugas Tarnauskas kėlė retorinį klausimą, ar toks lėšų panaudojimas nėra puota bado metu. Administracijos vadovai aiškino, kad įsigytos puošybos detalės liks ir kitiems metams, jos nebus vienkartinės, o meras akcentavo, kad kiti miestai puošybai skiria kur kas didesnes sumas. Tarybos nariai per komiteto posėdį siūlė puošybai palikti tik 10 tūkst. eurų, o kitą sumą skirti ilgalaikiam turtui įsigyti.

Nors tarybos posėdžio metu tarybos narių nuomonės šiuo klausimu išsiskyrė, papuošimams perkelti pinigus dauguma tarybos narių pritarė (už balsavo 15 narių, penki susilaikė, keturi nebalsavo).

Tarybai leidus seniūnijai disponuoti puošybai paskirtas lėšas, seniūnas D. Jasevičius sako, kad jau yra išsiųsti komerciniai pasiūlymai įmonėms, kurios teikia tokias paslaugas, ir netrukus pradės daryti pirkimus tiek eglutės puošybos paslaugai, tiek papildomiems papuošimams įsigyti. Anot seniūno, jeigu šįmet seniūnijos darbuotojams ir nereikės patiems puošti eglutės, tai seniūnija paskolins turimą bokštelį įmonei, kuri tuo užsiims, o patys rūpinsis miesto papuošimu. Seniūnas mano, kad pačiame miesto centre bus naudojama daugiau naujų girliandų ir kitų puošybos elementų, o miesto pakraščiuose panaudos ir senas girliandas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.