Karantinas koreguoja tradicijas, bet iniciatyvų netrūksta

lekeciuose dekoraciju ruosimas
Lekėčiuose jau 12-ti metai papuošimais rūpinasi Lekėčių bendruomenės moterų klubas. Šįkart jos raudonai dažo rogutes, kurios bus sudedamoji dekoracijų dalis. Asmeninio archyvo nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Nors laikmetis neeilinis, vienos įstaigos jau kviečia džiaugsmingai laukti artėjančių švenčių, kitos dar tik ruošiasi, tačiau visi sutartinai tvirtina – jokių eglučių įžiebimų, programų ir šventimo. Daugelyje vietų miesteliai sužibs netikėtai, slapčia, kad būtų išvengta žmonių būriavimųsi.

Nuo gruodžio 7 d. prie Šakių kultūros centro lauks Kalėdų pašto dėžutė.

„Kviečiame vaikučius, tėvelius, senelius rašyti laiškus, piešti piešinius ir atnešti į Kalėdų paštą, o mes jau tiesiogiai išsiųsime Kalėdų Seneliui“, – sako kultūros centro direktoriaus pavaduotoja Aistė Bakaitė.

Taip pat nuo gruodžio 7 d. prie Šakių kultūros centro nuo 11.30 iki 13.30 ir nuo 16.30 iki 17.30 val. skambės kalėdinė muzika. Jau dabar kultūros centro fojė žiba papuošta eglutė, tačiau ja pasigrožėti galima nebent per langą. Tiesa, greta kultūros centro netrukus turėtų atsirasti ir eglučių skverelis, langus puošia Meno mokyklos Dailės skyriaus pradinio ugdymo moksleivių piešinių paroda.

„Kviečiame džiaugsmingai laukti švenčių, nesibūriuoti, bet jausti savyje šilumą, kalėdinę nuotaiką“, – linki A. Bakaitė.  

Beje, nuo gruodžio 15 iki gruodžio 23 dienos prie Kudirkos Naumiesčio bei Griškabūdžio kultūros centrų taip pat veiks kalėdinis paštas.

Tiesa, parašius laišką Kalėdų Seneliui, kviečiama nusifotografuoti prie Kalėdinio pašto dėžutės ir atsiųsti nuotrauką į kultūros centrų FB paskyras.

Nors didieji miestai jau praėjusią savaitę įžiebė savo miestų egles, pas mus pagrindinės miesto eglės puošimas prasidės ateinančią savaitę. Tuo šiais metais rūpinsis ne seniūnija, o samdyta įmonė. Šakių seniūnas Dalius Jasevičius nenori viešinti konkretaus eglės bei kitų papuošimų įžiebimo laiko ir datos, nes yra įsitikinęs, kad žmonės, žinodami laiką, vis tiek eis, žiūrės, būriuosis. Tiesa, svarstoma galimybė įžiebimą transliuoti tiesiogiai socialiniuose tinkluose. Pagrindinė šventinė puošmena – eglutė – nuo 2015-ųjų Šakiuose puošiama miesto skvere.

Šventėms ruošiasi ir seniūnijos. Gelgaudiškis į artėjančių švenčių traukinį visuomet įšoka pirmasis – čia eglė ir eglučių parkas jau įžiebtas, vakarais skamba muzika. Štai Sudargo seniūnė Rita Grigaitienė sako, kad puošybos darbai jau į pabaigą, savaitgaliui turėtų sužibti ir eglutė, tačiau kada konkrečiai – nedetalizuoja.

„Tyliai įžiebsime, kad būtų jaukiau, tikėkimės, praeis tie nesklandumai, slogios nuotaikos“, – sako seniūnė.

Papuošimus bei dekoracijas jau ruošia ir Lekėčių bendruomenės moterų klubas.

„Seniūnas įvykdo visus techninius darbus, o mes papuošimais rūpinamės jau 12-ti metai“, – sako V. Brazaitienė.

Tradiciškai, pasak klubo vadovės, bus puošiama gatvių sankryža, miestelį papuoš skulptūros, angelai, Kalėdų Senelis ir elnias, tempiantis naująjį dovanų kupiną ryškiai raudonų rogučių karavaną. Tačiau dėl visiems suprantamų priežasčių bus atsisakyta tradicijos pakviesti bendruomenę arbatos puodeliui, susibėgti draugėn ir pasidžiaugti artėjančiomis šventėmis bei bendryste.

„Tiesiog išvežiosime papuošimus, išdėliosime ir tyliai ramiai įžiebsime“, – tikino V. Brazaitienė, atskleidusi, kad miestelis turėtų nušvisti gruodžio 12-ąją.

Keisti nusistovėjusias tradicijas dėl karantino priversti ir Sintautai. Jei anksčiau greta kultūros centro sužibdavo žaliaskarė, tai šiais metais eglutės išvis nuspręsta atsisakyti.

„Eglės nestatysime, bet įžiebsime gatvėje greta kultūros centro ir darželio augančius ąžuolus. Labai norėčiau, kad nušvistų ir seniūnijos bei kultūros centro pastatai, tiesiog įžiebsime miestelio centrą, matysime, kaip pavyks sumanymas“, – sakė laikinoji kultūros centro direktorė Erika Bingelienė, planuojanti visa tai įgyvendinti gruodžio viduryje.

Tiesa, nors šventės nebus, įžiebimą ji svarsto transliuoti tiesiogiai per kultūros centro paskyrą socialiniame tinkle.

„Kitų miestų praktika parodė, kad žmonės nėra sąmoningi, išsiilgę švenčių, bet yra karantinas, turime paisyti ribojimų“, – mintimis dalijosi E. Bingelienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.