Po muziejų – su išmaniąja zanavyke

zanavyke ruosiasi
Muziejuje lauks edukacinė ekskursija, kurios metu lankytojai galės susipažinti su zanavykų kultūros paveldu, tradicijomis, buitimi.


Zanavykų muziejuje – inovatyvaus projekto darbų užbaigimo įkarštis. Muziejininkai žada, kad pasibaigus karantinui į muziejų sugrįžę lankytojai turės galimybę išbandyti interaktyvią edukacinę ekskursiją „Zanavykų krašto žinovė“, kurią ves išmaniosios programėlės personažas – zanavykų tarme kalbanti mergaitė. Be to, bus sukurtas animacinis filmukas vaikams, muziejaus erdvėse įrengta garso instaliacija. Ir tai tik dalis naujovių, kurias muziejininkai paruošė lankytojams.
 
Muziejaus direktorė Rima Vasaitienė pasakoja, kad nuo šių metų pabaigos muziejaus erdvėse specialiai įrengtuose planšetiniuose kompiuteriuose lankytojų lauks edukacinė ekskursija, kurios metu lankytojai galės susipažinti su zanavykų kultūros paveldu, tradicijomis, buitimi.

Teiraujamės įstaigos vadovės, kaip tai atrodys realybėje.

„Visoms amžiaus grupėms pritaikytas inovatyvus projektas yra sukurtas apjungiant keletą kūrybinių industrijų krypčių – animaciją, išmaniąsias technologijas ir garso instaliacijų kūrybą. Kartu su partneriais sukūrėme išmaniąją programėlę, kurios pagrindinė veikėja yra mūsų krašto tautiniu kostiumu pasipuošusi zanavykė mergaitė, lydėsianti kiekvieną lankytoją per etnografinės ekspozicijos dalis, pristatysianti eksponatus bei jų reikšmę“, – pasakoja Rima Vasaitienė.

Planšetiniuose kompiuteriuose lankytojai išvys šiuolaikiškas iliustracijas, vaizduojančias tų laikų žmonių gyvenimą ir kasdienybę sodyboje, zanavykų stuba vadintoje. Lankytojai taip pat galės detaliau susipažinti su muziejaus eksponatais, peržiūrėti archyvines nuotraukas.

Na, o antroji inovatyvaus projekto dalis – animacinio filmuko sukūrimas, tai, pasak muziejininkų, patraukli pažinimo forma vaikams.

„Dažnai, matant įvairius istorinius rakandus, buities reikmenis, sunku įsivaizduoti, kaip jie buvo naudojami ir kam jie skirti. Ypač vaikams sunku suvokti senuosius amatus, jų reikšmę. Trumpas animacinis filmukas bus tarsi virtuali kelionė po sodybos namą, kiemą, ūkinius pastatus. Juose žiūrovai turės galimybę išvysti sodybos gyventojus, atliekančius skirtingus darbus, bus supažindinti su zanavykų krašto namų puošybos detalėmis, tautinio kostiumo grožiu, amatais, kalba“, – pasakoja R. Vasaitienė.

Ir dar. Muziejaus erdvės suskambės specialiai sukurta garso instaliacija. Muziejaus direktorė pasakojo, kad su kolektyvu ilgai svarstė, diskutavo, kaip dar galėtų paįvairinti edukacinę ekskursiją. Muziejininkams kilo mintis ekspozicinėje erdvėje sukurti ir įdiegti garso instaliaciją, papildysiančią eksponatų pristatomas istorijas.  

„Į pagalbą pasikvietėme kompozitorių Mantautą Krukauską, kuris išpildė mūsų mintį ir garsais užpildė muziejaus erdves. Bendradarbiaudami su kūrėju, projekto metu sukūrėme skirtingoms ekspozicijos dalims pritaikytą garsinį ekspozicijos foną“, – teigė R. Vasaitienė ir pridūrė, kad nuo šiol bendroje ekspozicijos patalpoje skambės atmosferinė, šviesi, šiuolaikiška melodija, papildyta zanavykų krašto etnomuzikos motyvais.

„Pavyzdžiui, lankytojams priartėjus prie audimo staklių būtų galima girdėti taukšinčią šaudyklę, staklių poškėjimą, o artėjant link medžio apdirbimo amatą pristatančio kampelio, pasigirstų medžio skobimo garsas, plaktuko kaukšėjimas“, – išmanias naujoves lankytojams pristato muziejininkai.

Savo idėjai įgyvendinti ir mintims realizuoti muziejininkai pasirinko itin kūrybiškas asmenybes – VšĮ „Kūrybinių industrijų dokas“ atstoves Eglę Belozaraitę-Tarvydienę ir Gintarę Šatevičiūtę.

Informacija skelbiama muziejaus internetinėje svetainėje bei „Facebook“ profilyje.

Edukacinė ekskursija „Zanavykų krašto žinovė“ yra muziejaus ekspozicijos atnaujinimo ir modernizavimo dalis, projektas finansuotas Lietuvos kultūros tarybos.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.