Signataro Jono Vailokaičio 135-osios gimimo metinės – tėviškėje

vailokaičiui paminklas
Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro Jono Vailokaičio, kilusio iš Pikžirnių kaimo, buvusią sodybą simbolizuoja prieš trejus metus pastatytas paminklas (autorius Kęstutis Dovydaitis). J. Navickienės nuotr.

Raminta MAJAUSKAITĖ

Birželio 25 d. Pikžirnių kaime (Sintautų sen.) jauniausiojo Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro Jono Vailokaičio tėviškėje, kur kviečių derlius sparčiai stiebiasi saulėto dangaus link, buvo minimas jo gimimo  135-osios metinės. Signataro pagerbimo ceremoniją inicijavo Sintautų kultūros centras drauge su Sintautų seniūnija bei Šakių verslo informacijos centru.

Prieš trejus metus Pikžirnių kaime Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų (KPPAR) bei Šakių atstovybės pastangomis buvo atidengtas paminklas signatarui Jonui Vailokaičiui ir jo broliui Juozui, ne mažiau garsiam kunigui, simbolizuojantis kadaise šioje vietoje stovėjusią sodybą.

Prie Vailokaičiams skirto paminklo minėjimą pradėjo Sintautų kultūros centro laikinoji direktorė Erika Bingelienė. Iškelti Lietuvos trispalvę ji pakvietė Seimo narę Ireną Haase ir Šakių rajono vicemerą Darių Jakavičių.

D. Jakavičius priminė Vasario 16-osios akto signataro unikalumą ir nuveiktus darbus, kurie svarbūs ne tik Lietuvai, bet ir mūsų kraštui: „Ir mes, šakiečiai, turėjome „Gelgaudiškio keramiką“ – tai taip pat šios šeimos valdytas turtas. Dar ir dabar užrašą „Palemonas“ galime rasti senų čerpių vidinėje pusėje.“

Ir iš tikrųjų, Jonas Vailokaitis save visuomet laikė tikru zanavyku. Jis buvo talentingas ir sėkmės lydimas verslininkas, pramonininkas, o vėliau – nebijantis rizikuoti bankininkas, sumanus derybininkas-diplomatas, taip pat politikas. Jis pelnytai gali būti įvardijamas kaip turtingiausias to meto Lietuvos žmogus, garsėjęs ir kaip dosnus mecenatas.

„Mes, Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų bendruomenė, ypatingai didžiuojamės, kad ilgiausias Jono Vailokaičio karjeros periodas siejamas su Prekybos ir pramonės rūmais, kurių nariu jis buvo nuo 1925 m. iki priverstinio pasitraukimo iš Lietuvos 1940 m. Todėl laikome savo pareiga ir garbe puoselėti signataro atminimą gimtajame jo krašte. Nuoširdžiai dėkojame visiems, kurie mus palaiko ir prisijungia“, – sakė  KPPAR atstovė Daiva Palukaitienė, trumpai pristačiusi J. Vailokaičio gyvenimą ir jo nuopelnus.

KPPAR viceprezidentas bei Šakių atstovybės vadovas Arūnas Tarnauskas džiaugėsi, kad bendruomenės ir verslo atstovus vis suburia Jono Vailokaičio idėjos.

„Kol mūsų visų rašoma istorija sudės viską į vietas ir paaiškės, kurios šiandienos veiklos išties vertingos ateičiai, ypatingai svarbu zanavykams turėti bendrą kryptį. Norisi tikėti, kad ji ir toliau randasi iš čia su novatorišku veržlumu ir meile savo kraštui“, – kalbėjo A. Tarnauskas.

Renginio metu pasigirdo ir trys Šakių 205-os pėstininkų kuopos garbės salvės, o pabaigoje buvo galima išvysti specialiai šiai šventei Sintautų kultūros centro mėgėjų teatro grupės „Unoras“ kultūrinės veiklos vadybininkės Audronės Bingelienės režisuotą meninę kompoziciją, kuri leido susirinkusiems susimąstyti, sugrįžti laiku atgal ir pajausti lietuvišką tarpukario dvasią.

Renginyje dalyvavo ir kiti svarbūs svečiai: Šakių kultūros centro, KPPAR Šakių padalinio bei  Šakių rajono savivaldybės atstovai, prieš keletą metų prie paminklo statybos prisidėjęs UAB „SDG“ generalinis direktorius Eduardas Jasas ir kiti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.