Signatarų jubiliejams – teminis maršrutas

muziejuje klimas
Ekskursijos dalyviai, keliaudami po signatarų tėviškes, stabtelėjo Kalvarijos krašto muziejuje, kur galėjo išvysti Petro Klimo ir jo žmonos portretų originalus, tapytus 1925 metais Romoje. D. Pavalkio nuotr.

Raminta MAJAUSKAITĖ

Birželio 29–30 d. Vilkaviškio turizmo ir verslo informacijos centras organizavo premjerinę kelionę „Sūduvos signatarų žiedu“, skirtą paminėti Jono Basanavičiaus 170-osioms, Saliamono Banaičio ir Justino Staugaičio 155-osioms, Prano Dovydaičio ir Jono Vailokaičio 135-osioms bei Petro Klimo 130-osioms gimimo metinėms.

signataru ziedu
Vienas iš naujo teminio maršruto „Sūduvos signatarų žiedu“ organizatorių Vitas Girdauskas tikisi, jog maršrutas sulauks susidomėjimo bei primins visuomenei apie nusipelniusius Lietuvai žmones. D. Pavalkio nuotr.

„Išsikėlėme sau užduotį, – pasakoja Vilkaviškio turizmo ir verslo informacijos centro (TIC) direktorius Vitas Girdauskas, – aplankyti signatarų gimtąsias sodybas. Aišku, daugelyje vietų jos yra neišlikusios.

Tačiau vieta, nors ir be sodybos, kuri išaugino tokius žmones, yra reikšminga. Idėją vykdyti pradėjome būtent šiais metais, kadangi yra daugelio signatarų jubiliejai.“

Nors teminis maršrutas, skirtas signatarams, jų jubiliejams paminėti bei prisiminti neįkainojamus darbus Lietuvos labui nuveikusius Suvalkijos žemės didžius žmones, dar visiškai naujas, išvykas Vilkaviškio TIC drauge su Marijampolės turizmo ir verslo informaciniu centru  organizuos ir toliau.

signataru ziedu5
„Šiandien – šio maršruto premjera. Tikimės, kad atsiras žmonių, kurie domisi Lietuva, Lietuvos istorija ir didžiais jos piliečiais. Šiandien žmonės užsiregistravo visiškai savarankiškai, pamatę skelbimą internete, ir atvyko ne tik iš mūsų rajono, bet ir iš Vilniaus, Kauno, Kazlų Rūdos, Marijampolės, Vilkaviškio, Šakių“, – priduria V. Girdauskas.

Trečiadienį, birželio 29 d., nuotoliniu būdu sveikinimo žodis buvo tartas iš Signatarų namų. Vėliau istorikas Antanas Žilinskas beveik pusei šimto žmonių papasakojo istorinių faktų apie signatarų nuveiktus darbus, apie jų pėdsakus Suvalkijos žemėje, reikšmę Lietuvoje, pridėjo ir savo įžvalgų.

Ketvirtadienio rytą kelionė prasidėjo signatarų kalvėje – Marijampolės Rygiškių Jono gimnazijoje, kadangi čia mokėsi didelis būrys viso žiedo signatarų. Ekskursijos dalyvius pasitiko garuojanti juoda kava, o gimnazijos muziejuje jau laukė muziejininkė, kuri trumpai pristatė gimnazijos istoriją, signatarų sąsajas su gimnazija bei atskleidė lietuvių kalbos vingrybes.

signataru ziedu3
Signataro Jono Vailokaičio giminaitis Ignas Gražulis susirinkusiems papasakojo giminės istoriją. D. Pavalkio nuotr.

Iškart po to signataro, žymaus teisininko, užsienio reikalų ministro P. Klimo pėdomis ekskursija tęsėsi Kalvarijoje. Aplankytas Kalvarijos muziejus bei P. Klimo tėviškė, kur kadaise stovėjusią sodybą primena tik išlikę seni medžiai.

Kita stotelė –  Ožkabaliai – J. Basanavičiaus gimtinė. Tai vienas gražiausių kultūros ir gamtos objektų Suvalkijos krašte. Muziejuje pristatoma pasiturinčio Suvalkijos regiono ūkininko vienkiemio sodyba su tradiciniais gyvenamaisiais ir ūkiniais trobesiais, o svečius lyg sodybos šeimininkas draugiškai pasitinka katinas Rudis. Ekskursijos dalyviai vaišinami gilių kava, namine gira bei užimami žaidimais. Tad ekskursantai ne tik susipažino su J. Basanavičiaus biografija, to laikotarpio baldais, interjero detalėmis, buitimi, bet parsivežė ir prizų.

signataru ziedu4
Viena iš ekskursijos stotelių – Vasario 16-osios akto signataro Jono Basanavičiaus gimtinė Ožkabaliuose. D. Pavalkio nuotr.

„Visa sodyba atstatyta po gaisro, kilusio karo metu. Pradėta nuo šalia esančio Lietuvos tautinio atgimimo ąžuolyno. Priklausome nacionaliniam muziejui, o kadangi šiais metais švenčiame J. Basanavičiaus jubiliejinius metus, savo lankytojus galime nudžiuginti tokiomis nedidelėmis naujomis parodėlėmis kaip surinktų signataro J. Basanavičiaus asmeninių daiktų ekspozicija“, – sako muziejaus vadovė Rūta Vasiliauskienė.

Pikžirnių kaime, esančiame Sintautų seniūnijoje, ekskursantai stabtelėjo aplankyti ir brolių Vailokaičių gimtinės.

signataru ziedu2
Ožkabaliuose ekskursantai turėjo progą ne tik apsižvalgyti Jono Basanavičiaus tėviškėje, sužinoti daug naujo, bet ir pasivaišinti gilių kava bei namine gira. D. Pavalkio nuotr.

„Daugelis galbūt nežino, bet yra toks klubas, kuris vienija signatarų gimines, – kalbėjo pats klubui priklausantis signataro J. Vailokaičio giminaitis Ignas Gražulis, – klubas bando garsinti signatarų vardus, kad jie neliktų pamiršti, kad Lietuvos istorija nebūtų pamiršta.“

Antroje dienos pusėje atvykę  į Zyplius, papietavę restorane „Kuchmistrai“, Zanavykų muziejuje keliautojai galėjo išbandyti interaktyvų žaidimą „Sūduvos krašto signatarų keliais“ bei  daugiau sužinoti apie signatarus S. Banaitį bei J. Staugaitį, o kelionę užbaigė Kazlų Rūdoje, aplankę P. Dovydaičio gimtinę.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.