Patvirtino Suvalkijos (Sūduvos) herbą

suduvos herbas
Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda patvirtino Suvalkijos (Sūduvos) didįjį ir mažąjį herbus bei herbo etalono grafinius piešinius.

„Visi Suvalkijos (Sūduvos) heraldiniuose ženkluose naudojami simboliai – energingumą, didžiadvasiškumą ir taurumą reiškiantis tauras, su Jono Basanavičiaus ąžuolynu besisiejantis ąžuolo vainikas ir Vinco Kudirkos „Tautiškos giesmės“ teksto fragmentas „Vienybė težydi“ – herbe atsirado neatsitiktinai. Šiuos simbolius pasiūlė Sūduvos krašto bendruomenės, o jiems galutinai pritarta Marijampolės regiono plėtros taryboje, kurią sudaro Kalvarijos, Kazlų Rūdos, Marijampolės, Šakių ir Vilkaviškio savivaldybių atstovai“, – skelbia Zanavykų muziejaus direktorė bei Suvalkijos (Sūduvos) regioninės etninės kultūros globos tarybos pirmininkė Rima Vasaitienė.
 
Lietuvos Respublikos Seimas, Suvalkijos (Sūduvos) regioninio Etninės kultūros globos tarybos (EKGT) teikimu, siekdamas pabrėžti, pagerbti ir įprasminti Sūduvos krašto reikšmę Lietuvos valstybės susidarymui XIII–XIV a., lietuvių kalbos, kultūros bei tapatybės susidarymui ir stiprėjimui, knygnešystei, Lietuvos tautiniam atgimimui ir valstybingumo atkūrimui 1918 metais, 2022 metus paskelbė Sūduvos metais.

Sūduva, jungianti zanavykus ir kapsus, Marijampolės ir Kauno regionus – pirmasis Lietuvos etnografinis regionas, kurio heraldinę simboliką patvirtino Lietuvos Respublikos Prezidentas.

Tad seniausias Lietuvos etnografinis regionas 2022-uosius – Sūduvos metus pasitiks su heraldiniais simboliais, patvirtintais Lietuvos Respublikos Prezidento.

Tiesa, pasirodžius informacijai socialiniuose tinkluose netrūko ir kritikos patvirtintam herbui, daugeliui ypač užkliuvo vaizduojamas tauras.

„Turbūt smagu, bet kažkas čia ne taip. Kažkoks per linksmas, karikatūriškas tas tauras, „reiškiantis energingumą, didžiadvasiškumą ir taurumą“, kurio „akys ir dantys sidabriniai“. Kažkas čia ne taip“, – rašė kraštietis kalbininkas dr. Arvydas Vidžiūnas.
„Ar iš viso tai – tiesa? Ar heraldikos specialistai nemato, kad čia kičo ir karikatūros simbiozė? O juk idėja visai gera. Ir Rimos tekstas būtų geras, jei ir dizainas būtų tinkamas”, – rašė kraštietė profesorė Giedrė Čepaitienė.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.