Zypliuose tradiciškai šurmuliavo molio meistrai

puodu svente zypliai
Molinių švilpinių meistras Algirdas Štreimikis iš Alytaus mugės lankytojus viliojo švilpynėmis, vazelėmis, gaideliais, arkliukais ir kitais tautinių motyvų dirbiniais. (L. Poškevičiūtės nuotr.)


Šeštadienį Lukšių kultūros centro sukviesti Zyplių dvare šurmuliavo keramikai. Kiekvienas čia užsukęs galėjo įsigyti norimą molinį indą, papuošalą ar stebėti, kaip žiedžiama puodynė ar krosnyje degami moliniai dirbiniai.
 
Rugpjūčio pabaigoje keramikos šventė-mugė „Pirksiu molio puodynėlę“ tradiciškai sukviečia į Zyplių dvarą molio meistrus iš visos Lietuvos. Šįkart jų atvyko vienuolika. Puodynių, ąsočių, dubenėlių kasmet į Zyplius atveža Asta Pigulevičienė ir Rolandas Grunskis iš Kuršėnų. Lankytojus ypač domino Astos rankų darbo puodynės, skirtos daržovėms raugti. Archajišku grožiu traukė kauniškio Sauliaus Bobino raugo keramikos dirbiniai.

Šiemet pirmą kartą mugėje sukosi alytiškis Algirdas Štreimikis, molinių švilpukų meistras, savo švilpynių melodijomis viliodamas pirkėjus. Šį liaudišką instrumentą buvo galima įsigyti už du tris eurus.

„Jau penkiametį mane močiutė, tautodailininkė Julija Baranauskienė, išmokė švilpynę pasidaryti. Dabar švilpynę pagaminti užtrunka iki dviejų minučių“, – sako A. Štreimikis.

Akį traukė ir juodosios keramikos meistrės iš Jiezno Skirmantės Bagdanskienės dirbiniai, kuriami jau 55-erius metus. Menininkė išduoda paslaptį, kad pati skaniausia kava – keraminiame puodelyje.

Šiemet pirmą kartą mugėje papuošalus bei kitus molio dirbinius siūlė ir šakiečiai: Morta Ugianskaitė, studijos „Broliai moliai“ įkūrėja Ugnė Runienė, keramikas Linas Jasulevičius. Jis, beje, mugės lankytojams demonstravo, kaip specialiomis staklėmis žiedžiama puodynė.

Jau iš tolo buvo matyti, kaip aplink liepalotiškį, Lukšių kultūros centro dailininką-keramiką Andrių Janulaitį būriavosi smalsuoliai, mat jis užkūręs krosnį demonstravo, kaip išdegami moliniai dirbiniai.

„Supažindinu su raku keramikos degimo paslaptimis, darbai yra sudėti į krosnį, kurioje degimo temperatūra apie tūkstantis laipsnių, kai išsilydys glazūra, trauksim darbus“, – pasakojo meistras Andrius.

Netrukus iki raudonumo įkaitusius dirbinius keramikas replėmis ištraukė ir sudėjo į talpas su pjuvenomis. Teks palaukti, kol jie įgaus ypatingų spalvų.

Visą dieną Zyplių dvaro prieigose mugės „Pirksiu molio puodynėlę“ lankytojai mėgavosi puikiu oru, menininkų draugija. Kas įsigijo praktišką puodynę, kas grojančią švilpynę, o kas tiesiog vienokį ar kitokį molinį suvenyrą. Muzikinę programą dovanojo Briedžių ir Slavikų krašto muzikantai.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.