J. Lingio parke šurmuliavo šimtai šunų mylėtojų ir jų keturkojai

sunu paroda 5
Gražiausio Šakių kinologų klubo šuns rinkimuose gausiai dalyvavę klubo nariai varžėsi dėl gražiausio šuns titulo. (L. Poškevičiūtės nuotr.)


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Dvi dienas Šakiuose karaliavo keturkojai: vyko Šakių kinologų klubo rengiama kasmetinė visų veislių šunų paroda „Zanavykų vasara 2021“ bei „Šakių miesto taurė 2021“. Ne tik mūsų šalies, bet ir šunų mylėtojai iš Švedijos, Suomijos, Lenkijos, Latvijos, Estijos, Rusijos parodose pristatė per 100 skirtingų veislių.
 
Kiekvienų metų vasarą vykstančios parodos organizatorius – Šakių kinologų klubas. Kaip sakė šio klubo vadovas Valentinas Stiklius, pandemijos suvaržymai vis dar ribojo gausesnį užsieniečių dalyvavimą renginyje, be to, Estijos sostinėje Taline vyksta ir kita tarptautinė šunų paroda – „Baltijos nugalėtojas“.

V. Stiklius pasidžiaugė, kad Šakių rajono veisėjai puikiai pasirodė tarptautinėje parodoje, apgynė turimus savo augintinių titulus ar gavo dar aukštesnius įvertinimus.

Džiugu, kad šiemet Šakių kinologų klubo visų veislių šunų parodos katalogą papuošė girėniškės Rasos Martinaitienės augintiniai – amerikiečių akitos Persikas ir Iraja.

Šiųmetė visų veislių šunų paroda sulaukė virš 400 dalyvių! Kokių tik keturkojų čia galėjai išvysti! Visi smalsiais žvilgsniais lydėjo didžiuosius pudelius, įspūdingos išvaizdos niūfaundlendus, elegantiškus kurtus, didingus vokiečių dogus. Nuostabą kėlė ir retriveriai, mažyliai špicai ar rusų toiterjeras. O kur dar samojedų grožis ar laibųjų vipetų grakštumas! Kiekvienam šeimininkui savas augintinis pats gražiausias. Kuo geriausiai jį stengėsi pristatyti ir parodos teisėjams.

„Esame pirmą kartą čia. Mūsų augintinis Bordo dogas, jų antrasis vardas prancūzų mastifas, Pumai 21 mėnesis. Jie pasižymi raumeningu sudėjimu, augintinė gana ramaus temperamento, draugiška vaikams, mėgsta gulėti ir stebėti arba miegoti“, – taip savo augintinį apibūdino viešnia Lilija iš Latvijos.

Šiaulietė Gintarė savo augintinį didįjį pudelį vadina visišku „enerdžaizeriu“, aktyvi juodakailė Glori parodoje pelnė jau ne vieną apdovanojimą, šiaulietė ją įsigijo iš panoviškės veisėjos Galinos Sniečkuvienės.

„Glori namuose kitokia, rami, šios veislės šunys sumanūs, lengvai dresiruojami. Šiandien jai reikia eiti su visais draugauti – šunimis, žmonėmis, vaikais, pas visus bėgti ir su visais žaisti. Jeigu jai neleidžiama, tai ji savo balsu parodo savo nepasitenkinimą“, – apie vienintelę savo augintinę pasakoja Gintarė.

Pakalbiname ir panoviškę G. Sniečkuvienę. Didžiojo pudelio dvejų metų Miros savininkė džiaugėsi augintinės pelnytu veislės nugalėtojo titulu.

„Prieš parodą augintinę vežuosi į Vilnių pas profesionalius šunų kirpėjus. Šuns paruošimas parodai užtrunka 4–5 valandas, iš pradžių šuo išmaudomas, ilgiausiai užtrunka išdžiovinti plaukus, kad šie būtų tiesūs, nes savaime džiūstant kailis virsta garbanėlėmis ir gali formuotis į virveles-dredus“, – savo augintinio priežiūros subtilybėmis dalijosi Galina, kurios namuose auga dar trys didieji pudeliai.

Gelgaudiškietė Tatjana Vrubliauskienė tik dieną prieš parodą susipažino su nauju šeimos nariu – prancūzų buldogu Makaru.

„O šeštadienį jau dalyvavome savo pirmoje parodoje Šakiuose. Pirmą kartą Makaras dalyvavo ringuose, teisėjas buvo sužavėtas, atrodė, kad mes seniai su augintiniu pažįstami ir jis čia viską moka. Makarui penki mėnesiai, atkeliavo iš Gardino, namuose gyvena dar du prancūzų buldogai“, – apie savo augintinius pasakojo Tatjana.

Parodoje dalyvavo ir daugiau Šakių kinologų klubo narių veislynų. Kaip visuomet – veislyno „Medeinos giraitė“ įkūrėjai Vaitoniai su vokiečių kurtsharais, Chodakų veislynas „Unoravo“ (Ona Rimaitienė), „Kerų slibinai“ (Edvardas Gelažius) su baltuoju šveicarų aviganiu, „Dvaro vilkai“ (Eduardas Besleniejevas) su belgų aviganiu, Jorkšyrų terjerų veislynas iš Panovių ir kiti.

Antrąją konkurso dieną tradiciškai buvo renkamas gražiausias Šakių kinologų klubo šuo. Šiemet šiuose rinkimuose varžėsi dvylika keturkojų. Šio konkurso teisėjos Dinos Korna (Estija) nuomone, labiausiai šio titulo vertas buvo amerikiečių kokerspanielis vardu Enzo, Vestos Verbaitės augintinis.

Abi savaitgalio dienas tradiciškai vyko ir jaunųjų vedlių, šunų porų, veislynų, mažylių, jaunų šunų bei veteranų konkursai. Jau visai sekmadienio pavakarę šunys varžėsi dėl rajono mero taurės. Mero taurė atiteko škotų seteriui.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.