Čempionate šakočių kepimo autentiškumą demonstravo broliai Raimundas ir Žydrūnas Drevininkaičiai, kurių kepinys komisijos pripažintas geriausiu. N. Surinino nuotr.
Šeštadienį Žasliuose (Kaišiadorių r.) įvyko ketvirtasis respublikinis Šakočių kepimo čempionatas, kuriame jau trečią kartą iš eilės nosis visiems varžovams nušluostė Birutės Drevininkaitienės įmonė „Rugelis“.
Iš viso čempionate rungėsi šeši šakočių kepėjai, tačiau trečią čempionatą iš eilės šakiečių pranokti nepavyko niekam. Gal todėl, kad darbo bei išmonės jie įdeda ypač daug, originaliai perteikia amato autentiškumą nuo kiaušinio mušimo iki gaminio iškepimo, bendros aplinkos sukūrimo. Jau nuvykusi vieton Drevininkaičių komanda ten įkūrė savotišką kaimelį su vytelių tvorele, atsivežė net vištą narvelyje, čia pat iš atsivežtų plytų susikonstravo senovišką pečių, svečius vaišino namine, pagal senovišką receptą kepta duona, kumpiu.
„Kepėme ant malkomis kūrenamo laužo, pasistatėme stovą, naudojom močiutės senovišką volą, užmovėm kaip senovėje maišą, nes ten norisi parodyti senovę, tikrą kaimą. Jei pastudijuotume istoriją, tai XVIII amžius, net prosenelės rankšluostį vežėmės, viską rankomis kubile sukome, rankomis kepėme“, – pasakojo įmonės vadovė Birutė Drevininkaitienė.
Ir išties darbavosi visa autentiškais rūbais pasidabinusi šeima – Rasita Bobinienė, Žydrūnas ir Raimundas Drevininkaičiai, komandą papildė ir palaikė Žydrūno žmona Aušrinė, jų dukrelė Vytė Aleksandra, Rasitos dukros Barbora ir Kotryna.
Laimėtojai džiaugiasi pelnytu laimėjimu, nors sako, kad ne prizai svarbiausia.
„Mes daug ruošėmės ir stengėmės, kad pavyktų iš arti atkurti vaizdą, kaip anksčiau būdavo ruošiamasi kaimiško raguolio kepimui ir kaip jis buvo kepamas. Labai džiaugiamės, kad tuo pačiu garsinam ir savo kraštą – Šakius“, – sako Šakočių kepimo čempionato laimėtojai, ne tik apgynę geriausiųjų vardą, bet pelnę ir 500 eurų prizą.
„Draugo“ inf.