Paminėtos Lietuvos kariuomenės 103-iosios atkūrimo metinės

kariuomenes diena sintautai
KASP Šakių 205-os pėstininkų kuopos kariai savanoriai supažindino moksleivius su karių naudojama ginkluote, pasakojo, kaip tapti kariu savanoriu. D. Pavalkio nuotr.


Kasmet Sintautų kultūros centras kviečia paminėti Lietuvos kariuomenės dieną. Tradiciškai renginys prasidėjo prie paminklo Sintautų savanoriams atminti, vėliau Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) Dariaus ir Girėno apygardos 2-osios rinktinės Šakių 205-os pėstininkų kuopos kariai savanoriai pristatė ginkluotę, supažindino su kario profesija.
 
Sintautiškiai turi gražią tradiciją paminėti Lietuvos kariuomenės dieną. Ši tradicija atkeliavo iš 2018 m., kuomet miestelyje buvo pastatytos atminimo lentos Sintautų valsčiaus savanoriams ir Vyčio kryžiaus ordino kavalieriams. Po metų, 2019-aisias, sintautiškiai lapkričio 23-ąją, Lietuvos kariuomenės dieną, vėl susirinko prie atmintinos vietos. Tuomet miestelio seniūnas Kęstutis Birbilas kalbėjo, kad nuo šiol Kariuomenės dienos paminėjimas Sintautuose taps tradiciniu.

Kaip šįmet pasakojo Sintautų kultūros centro laikinoji direktorė Erika Bingelienė, tik pernai dėl pandemijos ši diena liko nepaminėta, tačiau šiemet tradicija tęsiama. Ji pasidžiaugė ir padėkojo už gražų bendradarbiavimą KASP Dariaus ir Girėno apygardos 2-osios rinktinės Šakių 205-os pėstininkų kuopos kariams savanoriams.

Trečiadienio vidurdienį prie paminklo Sintautų valsčiaus savanoriams susirinko gausus būrys Sintautų pagrindinės mokyklos mokinių.

„Artėja Lietuvos kariuomenės 103-iosios atkūrimo metinės. Daugelyje miestų ir miestelių nuaidės šventinės salvės, iškilmingu ritmu žygiuos kariūnų rikiuotės. Ir mes, minėdami ateinančią Lietuvos kariuomenės dieną, susitikimą su kariais pradedame čia, prie paminklo Sintautų valsčiaus savanoriams, jų atminimui žemai nusilenkdami“, – kalbėjo Sintautų kultūros centro kultūrinės veiklos vadybininkė Audronė Bingelienė pakviesdama tylos minute pagerbti žuvusius karius savanorius, kurių pavardės iškaltos atminimo lentose.

Nuskambėjo Sintautų pagrindinės mokyklos moksleivių-šaulių skaitomos eilės apie karių kovas už Lietuvos laisvę. Paminėjime dalyvavęs rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas kreipdamasis į jaunimą uždavė retorinį klausimą: „O kodėl jūs čia susirinkote?“

„Ar todėl, kad mokytojas liepė, ar todėl, kad patys norėjote? Manau, kad tas paminklas, čia pastatytas atminti jūsų seneliams ir proseneliams, turi tam tikrą reikšmę ir jūsų širdyse. Čia iškaltos žmonių, kurie atidavė savo gyvybę, kad šiandien mes čia galėtume laisvai kalbėti, pavardės. Jie negalvojo, kokia kaina – gyvybės kaina bus ta Laisvė iškovota. Šiandien linkėčiau, kad tokią kainą daugiau nereikėtų nei vienam iš mūsų mokėti. Bet kaip matome, pavojai Tėvynei visai šalia ir niekas nežino, kas gali būti rytoj. Linkėčiau, kad gyventume saugiai ir taikiai, manau, tai priklauso ir nuo mūsų kiekvieno pareigos supratimo kasdien – mokykloje, namuose ir kitur“, – kalbėjo D. Aštrauskas.

Vėliau renginio dalyviai galėjo susipažinti su karių savanorių pristatoma ginkluote. Mokiniai noriai matavosi apie 20 kilogramų sveriančią neperšaunamą liemenę. Kaip pasakojo karė savanorė Rasa Bakšinskienė, pilna kuprinė sveria iki 30 kilogramų. Kiti kariai savanoriai pristatė ginkluotę: kulkosvaidį, pistoletą „Colt“, prieštankinį granatsvaidį ir kitus. Renginio dalyviai galėjo ir patys išbandyti taiklumą, lauke šaudydami į taikinius iš šratasvydžio (airsoft) – realios ginklo kopijos. Kariai savanoriai taikliausiai šaudžiusius vaikus apdovanojo marškinėliais, puodeliais bei kitais kareiviškais suvenyrais.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.