Lenkų televiziją sudomino šakiečių kepami šakočiai

rugelis lenkai
Devynių asmenų televizijos komanda keletą valandų filmavo autentiškai lauke, ant krosnyje besikūrenančios ugnies kepamą šakotį, o procesą demonstravo profesionalūs meistrai Žydrūnas Drevininkaitis ir jo sesuo Rasita Bobinienė. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Pirmadienį užsukę į šakiečių Žydrūno ir Aušrinės Drevininkaičių namus atsidūrėme tikriausioje filmavimo aikštelėje – jų kieme įsikūrusi Lenkijos televizijos „TVP Wilno“ komanda filmavo, kaip Žydrūnas su seserimi Rasita Bobiniene ant laužo kepa šakotį. Vaizdas neįprastas ir tikrai žadinantis smalsumą, tad kas, kaip ir kodėl?

Pasak laidos „Litwa nieoczywista“ („Neįtikėtina Lietuva“) vedėjų Odetos Venckavičienės ir Annos Pilarczyk-Palaitis, jos veda linksmą laidą, kurioje pasakojama apie nevisiškai akivaizdžias keliones po Lietuvą, dalinamasi įdomiais atradimais, žmonėmis.

„Kuriame šventinę laidą, kuri bus prieš Kalėdas, ir matome, jog čia atvykę tikrai neapsirikome“, – žvalgydamosi po kiemą kalbėjo moterys.

A. Pilarczyk-Palaitis priduria, kad Lietuvoje išties daug neatrastų, neįtikėtinų perliukų, kurie verti eterio. Šakiuose filmuota laida bus 33-ioji, o laida eteryje rodoma antrą sezoną. Charizmatiškasis moterų duetas išties linksmas, jos sako, kad laida yra populiari, žiūrima, o ir jos stengiasi galvoti netradiciškai, ieškoti įdomesnių sprendimų. Štai ir šioje laidoje pirmiausiai jos apsilanko Virbalyje, kur viename ūkyje auginama bene tūkstantis dekoratyvinių vištų. Su pintinėmis kiaušinių jos atvyksta kepti šakočio, o vėliau apsilanko Kaune, kur šventėms nuomojamos eglutės.

Ko gero, Birutės Drevininkaitienės įmonės „Rugelis“ kepamus šakočius laidos kūrėjai pasirinko neatsitiktinai – būtent jų kepami šakočiai respublikiniame Šakočių kepimo čempionate trejus metus iš eilės pelnė pirmąsias vietas ir komisiją pavergė autentiškumu. Būtent proceso autentiškumą ir išskirtinumą norėta parodyti ir svečiams, tad laida filmuota lauke, kur iš senoviškų plytų čia pat pastatyta kepimo krosnis, tešla sukama autentiškame kubile, o pats šakotis kepamas ant senoviško, dar močiutės palikto volo, kuriam daugiau nei 60 metų.

„Močiutės mama kepė, močiutė, mano mama, o dabar kepame mes su seserim Rasita“, – apie iš kartos į kartą perduodamą šakočių kepimo tradiciją pasakojo Ž. Drevininkaitis.

Ant kelmo sėda ir volą ima sukti R. Bobinienė, vėliau šį procesą noriai išbando ir filmavimo komandos nariai, domisi, nuo ko priklauso šio kepinio kokybė, skonio savybės. Pašnekesiai sodyboje dar ilgai netyla, nes profesionalūs kepimo meistrai turi ką papasakoti, o svečiai neslepia susidomėjimo ir nuostabos vykstančiu procesu.

„TVP Wilno“ yra naujas televizijos kanalas lenkų kalba, skirtas tiek Lietuvos, tiek viso pasaulio lenkams. Jį kuriant kalbėta, kad tokiu žingsniu siekiama atitraukti Vilniaus krašto žiūrovus nuo rusiškų kanalų. Ne paslaptis, kad lenkakalbių Lietuvos piliečių namuose dažnai būtent Rusijos televizijos kanalai yra pagrindinis informacijos šaltinis. Todėl viltasi, kad naujoji programa taps atsvara šioms televizijoms ir kurs kitokį informacinį lauką.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.