Bibliotekų skaitytojai sugužėjo į garsinio skaitymo šventę

skaitymai parke
Tarp devynių mokyklų, šiemet dalyvavusių akcijoje „Lietuva skaito“, ir Kidulių pagrindinės mokyklos mokiniai ir mokytojos mielai klausėsi kitų mokyklų skaitovų. D. Pavalkio nuotr.


Vienos dienos skaitymo akcija, skirta Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai bei Sūduvos metams paminėti, nuvilnijo ir Šakiuose. Lietuvos leidėjų asociacijos ir Lietuvos spaustuvininkų asociacijos inicijuojama skaitymo skatinimo akcija „Lietuva skaito!“ vyksta kasmet nuo 2015 m. Rajono mokyklų bibliotekininkės savo skaitytojus suburia jau antrą kartą.
 
Ankstų ketvirtadienio rytą į J. Lingio parką Šakiuose sugužėjo devynių rajono mokyklų moksleiviai, mokytojai, bibliotekų darbuotojai.

Sveikinimo žodį tarusi Šakių „Žiburio“ gimnazijos bibliotekininkė Žaneta Pratusevičienė kalbėjo, jog šia akcija norima parodyti skaitymo svarbą.

„Ar dažnai skaitote garsiai? Tikriausiai nuo tada, kai išmokote gerai skaityti, tai nutinka retai. O ar žinote, kad garsinis skaitymas padidina smegenų efektyvumą, lavina atmintį, dėmesio susitelkimą, padeda ištaisyti kalbos defektus, užmegzti tarpusavio ryšį tarp skaitančio ir klausančio. Būtent todėl šiandien, minėdami Spaudos atgavimo kalbos ir knygos dieną, skaitysime vieni kitiems. Skaitysime mūsų krašto autorių kūrinius, kad išgirstume gražią taisyklingą kalbą, kad išmoktume suprasti ne tik informaciją, užkoduotą tekstuose, bet ir emocijas, jausmus, kuriuos perduoda rašytojas savo kūriniuose, – kalbėjo Ž. Pratusevičienė. – Šiemet akcija „Lietuva skaito!“ sako – knyga gali! Ji gali padėti rasti atsakymus, nusiraminti, kai aplinkui neramu, ji gali suburti žmones arba leidžia pabūti savo mintyse.“

Šiemet minimi ir Sūduvos metai, tad mokiniai piešė savo mokyklų bibliotekų herbus, kurie buvo išeksponuoti renginio metu.

Su saldžiomis dovanomis į J. Lingio parką atskubėjo ir moksleivius pasveikino savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas. Šakių rajono Švietimo pagalbos tarnybos andragogė, lituanistų metodinio būrelio atstovė Danutė Aniulienė apdovanojo rajoninio trumpojo rašinio „Senelių daiktai pasakoja“ konkurso nugalėtojus ir palinkėjo visiems geros šventės su knyga rankose.

Skaitymo šventę pradėjo Šakių „Žiburio“ gimnazijos moksleivė, rajono Meninio skaitymo konkurso laureatė Ugnė Štrimaitytė, paskaičiusi ištrauką iš Ilonos Ežerinytės knygos jaunimui „Sutikti eidą“.

Netrukus, susibūrę į atskiras grupeles, moksleiviai pasklido po J. Lingio parką. Garsiniam skaitymui moksleiviai rinkosi Sūduvos krašto rašytojų ir poetų kūrybą. Štai griškabūdiečiai skaitė ištrauką iš Albino Bernoto knygos „Pigmaliono sindromas“, gelgaudiškiečiai – poetės Emilijos Šulinskienės kūrybą, lukšiečiai – Jono Basanavičiaus pasakas, „žiburiečiai“ – Vytautą Rimkevičių ir t. t.

Šventėje dalyvavo Šakių „Žiburio“, Lukšių Vinco Grybo, Griškabūdžio gimnazijų, Gelgaudiškio, „Varpo“, Kidulių mokyklų, Kriūkų, Lekėčių, Plokščių mokyklų-daugiafunkcių centrų moksleivių komandos.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.