Kaune įamžintas kultūrininko Vidmanto Staniulio atminimas

staniulio pagerbimas
Ant paties Vidmanto Staniulio atidaryto antikvarinio knygyno sienos menininkų sukurtą akcentą atidengė (iš kairės) Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis ir Prezidentas Gitanas Nausėda. V. Girdausko nuotr.


Šeštadienį Kaune ant Vidmanto Staniulio knygyno sienos Vytauto g. 58 įamžintas šio garsaus sintautiškio, Kauno ir visos Lietuvos kultūrinės veiklos puoselėtojo, kolekcininko V. Staniulio atminimas.
 
Čia ant jo paties atidaryto antikvarinio knygyno sienos atidengtas Kauno menininkų Tomo ir Tado Vosylių sukurtas meninis akcentas, įamžinantis ir V. Staniulio atminimą, ir jo pagrindinę gyvenimo aistrą – retas knygas. Naujausią brolių Vosylių kūrinį, vaizduojantį knygų lentyną, kurioje V. Staniulis greta savo ieškotų ir rastų retųjų knygų, atidengė Prezidentas Gitanas Nausėda ir Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis. Kalbėdamas apie garsųjį bibliofilą Prezidentas teigė savo gyvenime pažinęs tik du žmones, taip aistringai mylėjusius knygas: tai dailininkas, kolekcininkas ir bibliofilas Kazys Varnelis ir tikras knygius V. Staniulis. Rastas senąsias knygas šis pirmiausia apuostydavo, o tada meiliai priglausdavo. Prezidentas prisiminė šiame knygyne ir pats praleidęs vienas laimingiausių savo gyvenimo dienų kalbėdamasis su Vidmantu ir kitais knygų bičiuliais apie retas knygas.

Po atidengimo jaukiose knygyno erdvėse vykusiame šiltame V. Staniulio draugų ir gerbėjų pokalbyje prie kavos puodelio dalyvavo Vidmanto giminės ir artimiausi bičiuliai, XXVII knygos mėgėjų draugijos nariai. V. Staniulio knygyno tradicijos tęsiamos. Juk jo atidarytas vienintelis Kaune antikvarinis knygynas tapo ne tik daugeliui retų leidinių namais, bet ir mielo knygos bičiulių bendravimo vieta. Prisimindamas praeitį, Prezidentas domėjosi ir dabartine draugijos veikla. Jos pirmininkė Dalia Poškienė pasidalino draugijos džiaugsmais ir rūpesčiais.

Prezidentas prisiminė ir kitą kartu su V. Staniuliu kurtą ir sėkmingai Sintautuose įgyvendintą projektą – paminklą poetui Pranui Vaičaičiui. Šiai iniciatyvai įgyvendinti buvo suburtas poeto Prano Vaičaičio paminklo fondas, kuriame, vadovaujant V. Staniuliui, aktyviai ir rezultatyviai darbavosi ir G. Nausėda, ir sintautiškiai Juozas Jacevičius, Vitas Girdauskas bei tapytojas Algis Augustaitis, kultūrininkas zanavykas Arvydas Vidžiūnas bei V. Staniulio žmona Danutė.

Simboliška, kad gražus bibliofilo veiklos įprasminimas dienos šviesą išvydo ne tik jo gimtadienio proga, bet ir Kaunui švenčiant Europos kultūros sostinės dienas.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.