Tarptautinę vaikų gynimo dieną minėjo turiningai

vaiku diena policija
Geresnės progos pasimatuoti profesiją nerasi – vaikai patys galėjo įsitikinti, ar sunkios policijos pareigūnų liemenės, ar lengva karpyti metalą ugniagesiams gelbėtojams, pamatyti, kaip dresuojami pasieniečių keturkojai. D. Pavalkio nuotr.

Penktadienį nuo pietų J. Lingio parkas neįprastai šurmuliavo. Diena be lietaus ir turininga programa jaunimą ir vaikus, ką jau ten – ištisas šeimas subūrė paminėti Tarptautinę vaikų gynimo dieną ir atsakyti į taip dažnai Zanavykijoje tėvų girdimą klausimą: „Ką ma veikt?“
 
O veikt buvo ką net patiems išrankiausiems, tik reikėjo nepatingėti stabtelėti prie vieno ar kito stendo, įsijungti į sporto treniruotes, šokius, piešimą ar išdrįsti pasimatuoti svajonių profesiją.

Pirmoji renginio dalis būtent tam ir buvo skirta – susipažinimui su skirtingomis profesijomis, jų subtilybėmis, pakalbinti ten dirbančius profesionalus. Šakių bendruomenės pareigūnė Aušra Mockevičiūtė pasidžiaugė, kad šiemet mielai prisijungė Pagėgių pasienio rinktinės pareigūnai su tarnybiniais šunimis. Keturkojai labai traukė vaikus, po pasirodymo išsirikiavo sunkiai tramdoma mažųjų eilė paglostyti gabių pasieniečių augintinių. Jaunieji policijos rėmėjai su policijos bičiuliu Amsiumi taip pat sulaukė nemažai dėmesio, bet kai priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai išsitraukė kasdienius darbo įrankius ir jais leido patiems vaikams pabandyti perkirpti metalą, žiūrovai tirščiau susispietė būtent ten. Berniukus ir ne tik juos patraukė ir „britvą“ pasimatuoti leidęs „Šlepetijaracing“ įkūrėjas lukšietis Tadas Bybartas. Viena yra apžiūrėti ir nusifotografuoti, o visai kas kita, kai sugaudžia motoras ir dar gerai pagazuojama… Tačiau Tado misija buvo ne vien pamandravoti, jis su vaikais ir jaunimu dažnai eina į diskusiją apie saugumą keliuose, kelių eismo taisyklių paisymą ir elementarų vairuotojų etiketą kelyje.

vaiku diena sokiai
Šokių aikštelėje sukosi Lauros Saunorienės mažieji šokėjai, prie kurių galėjo prisijungti ir kiti šventės dalyviai. D. Pavalkio nuotr.


Susidomėjimo penktadienio popietę sulaukė ir Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Marijampolės vaiko teisių apsaugos skyriaus Šakių rajono darbuotojos. Jos viliojo smagia loterija, kurioje visi bilietai buvo laimingi, bet ne už dyką – vaikai turėjo išvardinti jiems žinomas vaikų teises ir pareigas. Kadangi daugelis bent po keletą jų išvardino, sulaukė saldžių bei naudingų prizų. Šventės šurmulyje sukosi ir Visuomenės sveikatos biuro kolektyvas, skleidęs sveikatinimosi žinias, tėvams, kurie domisi rajone veikiančiais būreliais, buvo puiki proga pasidairyti po Jaunimo kūrybos ir sporto centro siūlomą asortimentą, pasikalbėti su Meno mokyklos mokytojais, kultūros centre užsiėmimus vedančiais specialistais ar Cirko mokyklos vadovais, o Laura Saunorienė netruko visus išjudinti šokiais. Tai nebuvo specialiai renginiui ruoštos kolektyvų programos, o daugiau atviros meno kolektyvų repeticijos, po kurių galėjai pasigirti: „Ir aš ten buvau – su visais šokau, dainavau.“ Veiklos netrūko ir patiems mažiausiems – vasaros linksmybės sunkiai įsivaizduojamos be batuto. Ten tarsi gervės kaklus ištiesusios savo vaikus stebėjo mamos, nepraleisdamos progos žodeliu kitu persimesti su bendramintėmis.

Kultūros centro direktorius Mindaugas Kriaučiūnas sako, kad tokia šventė pamažu tikriausiai taps vasaros pradžios  tradicija, nes pernai po visų karantino suvaržymų įvyko pirmas, o šiemet jau antras panašus renginys, tik jau pakrikštytas suvalkietišku „Ką ma veikt?“ Šitas klausimas turbūt persiduoda iš kartos kartą. Tik galbūt po penktadienio tėvams į jį padaugėjo atsakymų bei pasiūlymų...

Lina Morkūnienė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.