Poetiniu žodžiu paminėjo Kurynės parko sukaktį

bieliukas kuryne
Devyniasdešimtmetį peržengęs Kurynės parko įkūrėjas Zigmas Naujokaitis (kairėje) dėkojo medžio skulptoriui Andriui Bieliukui už įgyvendintą sumanymą – Angelo skulptūrą, kuri nuo šiol saugos Kurynės parką. L. Poškevičiūtės nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Penktadienio pavakarę poezijos žodžio mylėtojai rinkosi į Slavikus pasidžiaugti prieš 30 metų Zigmo Naujokaičio įkurtu Kurynės dendrologiniu parku. Čia prieglobstį randa ir jau tradiciniu tapęs „Poezijos rudenėlis“. Ir šiemet iki vėlumos skambėjo rajono literatų skaitomos eilės, ansamblio „Šakija“ atliekami romansai, prie parko įėjimo nuo šiol lankytojus pasitiks ir Slavikų miestelio vėliava.  

Poezijos vakarą pradėjo literatė, mokytoja, kilusi nuo Slavikų krašto, Onutė Jasinskienė.

„Onutė aktyviai dalyvauja kūrėjų grupėje „Mėlynosios paukštės“, talkina redaguojant ir sudarant „Šakių kalendorius“, rajono poetų leidinius, juos recenzuoja. Kūryba įvertinta diplomais ir premijomis“, – kviesdama kraštietę paskaityti savo kūrybą kalbėjo „Poezijos rudenėlio“ vedėja, Slavikų bibliotekininkė Algimanta Kuncaitytė.

Nemažai poetės Ritos Mockeliūnienės eilių virtę dainomis, o jos sesers Esteros Burda kūrybos daugelis klausėsi pirmą kartą. Griškabūdietės Vitalijos Ližaitienės posmai skirti nubėgančiam rudeniui.

Įdomu buvo išgirsti ir poetą, žurnalistą, monografijų „Gelgaudiškis“ ir „Sintautai“ bendraautorių, almanachų sudarytoją Antaną Andrijoną.

„Esu čia ne pirmą kartą. 2018 metais rinkom medžiagą knygai „Šiaurės Sūduva. Šakiai“. Šitame parke ieškojom gražiausių vaizdų. Esam ir su kraštotyrininkais čia pasienio keliais ėję. Ieškojom ir savanorių biografijų“, – pasakojo A. Andrijonas, jautriai nuskambėjo ir jo kūryba, pripildyta tėviškės ilgesio.

Dar viena gelgaudiškietė, lituanistė Danutė Aniulienė prisipažino, kad pirmą kartą lankosi Kurynės parke. Ji pasidalijo pažinties su ukrainiečiais potyriais ir įspūdžiais, kuriuos suguldė į jautrų ir šiltą eilėraštį.

Kūrybiniais rudens garsais džiugino ir būrys kūrėjų iš Kudirkos Naumiesčio: Marytė Rastupkevičiūtė, Genovaitė Vabalienė, Rasa Sakalauskienė, Birutė Varankovienė, Juozas Baltrušaitis.

„Labai gera sugrįžti namo. Iš šito krašto yra kilęs mano tėtė. Slavikai man – tiesiog namai“, – kalbėjo R. Sakalauskienė, poezijos žodžiais prabilusi apie gimtinę, jos reikšmę ir svarbą bei savo svajones.

Renginyje buvo pristatytas ir Šakių viešosios bibliotekos naujas informacinis leidinys „Literatūrinis Šakių kraštas“, apie kurio atsiradimą, turinį, pasakojo bibliotekos informacijos ir metodikos skyriaus vedėja Ingrida Jonuškienė.

Šakių viešosios bibliotekos aptarnavimo skyriaus vedėja Lina Eringienė minėtą leidinį įteikė bei padėkojo parko šeimininkui Z. Naujokaičiui, taip pat renginio sumanytojoms A. Kuncaitytei bei Slavikų kultūrinių renginių organizatorei Renatai Baltrušaitienei.

„Kurynės soduos paukščiai groja, bučiuoja spinduliai rasas. <...> Atrado vietą čia poetai, čia skamba eilės, trioletai...“ – poetės Birutės Danielienės žodžiais Kurynės parką, kuriame ir vyksta „Poezijos rudenėliai“, apibūdino A. Kuncaitytė.

Z. Naujokaitis tėviškės žemėje, Juškakaimių k., 1992 m. pradėjo kurti beveik septynių hektarų „Kurynės dendrologinį rinkinį“. Dabar jame, vieninteliame Suvalkijoje, auga daugiau nei 600 dekoratyvinių medžių ir krūmų, per 330 jų rūšių ir formų. Parkas suskirstytas į devynias dalis. Pirmosios trys – „Parko pradžia“, „Plautupio sodas“, „Klėtelės sodas“. Jose auga Saržento obelis, kašmyrinis šermukšnis, baltasis šilkmedis ir kt. augalai. Dar neperėjus Siesarties upelio – „Įkalnė“ ir „Lanka“. Jose rasime balzaminį kėnį, dviskiautį ginkmedį, cukrinį klevą, apskritalapį smaugiką ir kitų augalų. Už pėsčiųjų tilto per Siesartį prasideda dalis, pavadinta „Už brastos“. Čia auga aštuonios sodinių grupės, stovi baublys. „Estrados sodas“ yra vakarinėje Siesarties kilpos pusėje, joje estrados aikštelė su kunigaikštienės skulptūra ir dekoratyvinių krūmų bei medžių grupės.

Likusį vakarinį pakraštį užima Šilelis. Devintoji parko dalis – „Šlaitai“, juosiantys šilelį iš kitos upelio pusės.

Parko klėtelėje – kraštotyros muziejus, kuriame eksponuojami paveikslai, senoviniai žemėlapiai, Slavikų krašto istorija.

Slavikiečiai, dėkodami už parko įkūrimą ir puoselėjimą, Z. Naujokaičiui linkėjo stiprios sveikatos ir įteikė Slavikų vėliavą, kurią garbingai prie įėjimo į Kurynės parką iškėlė miestelio ir parko šeimininkai.

„Šis poezijos vakaras man asocijuojasi su rudeniu. Džiaugiuosi, kad jis tampa gražia tradicija ir garsina Slavikus bei šitą parką“, – kalbėjo laikinasis miestelio seniūnas Valdas Dumčius.

Šiais metais Kurynės parke pastatyta nauja Angelo skulptūra. Jos autoriui Andriui Bieliukui dėkodama R. Baltrušaitienė paminėjo, kad seniūnijoje puikuojasi jau trys skulptoriaus darbai.

Greit 93-ąjį gimtadienį švęsiantis Z. Naujokaitis su šeima taip pat dėkojo už parodytą dėmesį, kad seniūnija, kultūros darbuotojai padeda tvarkant parką. Pasiteiravus apie naująją Angelo skulptūrą kalbėjo, kad Zigmo sumanymas buvo, jog ši skulptūra saugotų Kurynės parką.

Dar ilgai netilo Šakių KC folkloro ansamblio „Šakija“ (vad. Virginija Snudaitienė) atliekami romansai, pašnekesiai prie vaišių stalo. Svetingi slavikiečiai ne tik naminiu sūriu, bet ir grikių koše vaišino.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.