Kada kraštiečio įamžinimo iniciatyva virs tikrove?

mockaitis turcinai
Anot turčiniškio Algimanto Mockaičio, nelabai kam rūpi kraštiečio Justino Zubricko atminimo įamžinimas, bet sužinojęs, kad skulptūra kraštiečiui pagaliau gali atsirasti, negailėjo patarimų, kaip atminimo vietą sutvarkyti. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Rugsėjo 13 d. yra minimos kraštiečio, lietuvių teisininko, poeto, visuomenės ir politinio veikėjo, vieno pirmųjų Lietuvos valstybės kontrolierių Justino Zubricko, kilusio iš Turčinų kaimo (Kudirkos Naumiesčio sen.), 97-osios mirties metinės. Galbūt todėl prisimintas ir šio kraštiečio atminimo įamžinimas.

Dar prieš dešimtmetį susirinkusi Turčinų kaimo bendruomenė minėjo 87-ąsias kraštiečio J. Zubricko mirties metines. Jau tada tuometinis Turčinų seniūnaitis Pranas Kuncaitis apgailestavo, kad šis iškilus mūsų krašto žmogus, dirbęs ketvirtajame Lietuvos ministrų kabinete, yra pamirštas ir Amerikoje labiau gerbiamas nei Lietuvoje.

Šiandien kalbinta buvusio seniūnaičio sutuoktinė Adelė Kuncaitienė sakė, kad ir dabar turčiniškiai norėtų, kad kraštiečio J. Zubricko atminimas būtų tinkamai įamžintas. Anot jos, Turčinuose J. Zubricko vardu yra pavadinta gatvė, deja, tik kukli lentelė, užkabinta ant gėlių vazono ir atidengta 2012m., informuoja apie iškilų kraštietį.

„Kai statė šitą namą, kurio griuvėsius matome, tai žmonės sakė, kad ant Zubrickynės stato. Atvykę artimieji ne kartą prašė imtis iniciatyvos įamžinti J. Zubricko atminimą, žadėjo pafinansuoti, tačiau kaime nebuvo kam tuo užsiimti. Kaimas tuštėja... Manau, ir paprašyti kaimo ūkininkai pagelbėtų paminklo statybose“, – svarstė A. Kuncaitienė.

Turčinuose gimusio kraštiečio J. Zubricko artimieji jo gimtinės vietoje norėtų pastatyti atminties ženklą, apie tai kalba kone dešimtmetį. Giminaičiai kreipėsi į skulptorių Kęstutį Dovydaitį, šis kartu su kolega skulptoriumi Luku Šiupšinsku sutiko įamžinti kraštiečio atminimą.

Be abejo, J. Zubricko giminaičiai prašė prie paminklo prisidėti ir savivaldybės bei Kudirkos Naumiesčio seniūnijos. Dar praeitų metų rudenį Kudirkos Naumiesčio seniūnas Edvardas Belevičius pasižadėjo paruošti vietą paminklo statymui. Laikas nenumaldomai bėga, tad rajono meras Edgaras Pilypaitis, sulaukęs J. Zubricko artimųjų klausimo, kaip vyksta parengimo darbai, seniūnų pasitarimo metu priminė seniūnui apie pažadus.

Vykstame ir mes į Turčinus. K. Dovydaitis rodo kaštonų paunksmėje pūpsančią statybinio laužo krūvą. Jis pasakoja, kad skulptūra gaminama, tereikia sulaukti pažadėtos Kudirkos Naumiesčio seniūnijos pagalbos – įrengti pagrindą skulptūrai.

„Čia yra supilta krūva žemių, likę pastatų cemento likučiai, tą statybinį gruzą reikia nuvežti. Ir du medžius reiktų pašalinti. Seniūnas aiškina, kad neturi technikos darbams atlikti. Visgi seniūnas pažadėjo, kuomet Šakių meistrijos kelininkai greideriuos kelius, tuomet jie ir pagelbės darbuose, – kalbėjo skulptorius. – Čia reikia ekskavatoriaus tą gruzą nukasti ir jį išvežti.“

Pašnekovas pristatė ir J. Zubricko skulptūros viziją: numatoma įrengti aikštelę, kurioje ant kolonos stovės erdvinis bronzinis J. Zubricko portretas. Anot K. Dovydaičio, bus paklotas takas bei įrengta informacinė lenta apie šio iškilaus žmogaus gyvenimą ir veiklą.   

Pamatęs kaime atvykėlius, vietinis gyventojas Algimantas Mockaitis taip pat išsakė savo nuomonę apie kraštiečio atminimo įamžinimą.

„Tai kad niekas nesidomi, kas tas Zubrickas buvo. Manau, kad būtų naudinga patalpinti skelbimų lentoje informaciją, kas ruošiamasi daryti, statyti gyvenvietėje“, – svarstė vyras.

Skulptorius K. Dovydaitis pasakojo, kad paminklo pamatus nulieti planavo iki šio rudens, o kol skulptūros pastatymo vieta neparuošta, anot jo, projektas taip ir kybos ore.

„Be abejo, būtų nebuvę pažado iš seniūnijos sutvarkyti pagrindą bei aplinką skulptūrai, būtume ieškoję alternatyvos“, – kalbėjo K. Dovydaitis.

Kalbintas Kudirkos Naumiesčio seniūnas E. Belevičius tikino, kad seniūnija tik padeda įgyvendinti paminklo idėją.

„Tai greičiau privatus projektas. J. Zubricko giminaitė yra pasirengusi finansuoti paminklo, tiksliau skulptūros, pastatymą. Mes, seniūnija, pasižadėjome ir padarysime grynai žemės darbus. Reikia nuvežti namo pamatų gruzą, šiek tiek nukasim gruntą, užpilsim smėlio, žvyro. Kadangi paminklo statymo iniciatorių biudžetas irgi ribotas, mes kažkokiais būdais prisidėsime. Manau, kad iki darganų pažadėtus darbus atliksime, – kalbėjo seniūnas. – Deja, neturime žmogiškųjų išteklių seniūnijoje visiems darbams atlikti.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.