Kai greta esančius mato... širdimi

stikliuviene
Lina POŠKEVIČIŪTĖ


Į ataskaitinį susirinkimą drauge aptarti nuveiktus darbus, pasiplanuoti veiklas ateičiai rugsėjo 15 d. rinkosi Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos (LASS) Šakių rajono filialo nariai, vadovaujami pirmininkės Erikos Stikliuvienės.

Šakių filialo pirmininkė E. Stikliuvienė akcentavo, kad  šiais metais reikšmingiausias įvykis – birželio 8–9 dienomis Vilniuje įvykęs XXXIV LASS ataskaitinis rinkiminis suvažiavimas, kurio metu LASS pirmininku buvo išrinktas Paulius Kalvelis, jis atvyko ir į  susirinkimą Šakiuose.

„Man šie metai taip pat kitokie, kadangi esu ne tik projekto veiklų įgyvendintoja, bet ir pirmi metai – Šakių rajono filialo pirmininkė. Šiuo metu mūsų filialas vienija 53 narius, iš jų 18 darbingo amžiaus, 35-iems nustatyti specialieji poreikiai, vienas narys gyvena Kudirkos Naumiesčio parapijos socialinės pagalbos centro globos namuose. Per ataskaitinį laikotarpį mūsų filialas pasipildė septyniais nariais“, – pateikusi statistikos E. Stikliuvienė pakvietė pagerbti trijų narių, iškeliavusių Amžinybėn, atminimą tylos minute.

Pirmininkė pasakojo, kad dauguma filialo narių yra vyresnio amžiaus žmonės, gyvenantys kaimo vietovėse, tad šie buvo lankomi namuose. Vienam filialo nariui buvo skirta nedidelė materialinė parama. Anot E. Stikliuvienės, siekiant mažinti regėjimo negalią turinčių žmonių socialinę atskirtį bendruomenėje, didinti regėjimo neįgaliųjų savarankiškumą, motyvaciją, teikti reikalingą pagalbą asmenims ir jų šeimos nariams, yra vykdomas „Socialinės reabilitacijos neįgaliesiems teikimo bendruomenėje projektas“, kurį finansuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, taip pat prie šio projekto prisideda ir Šakių rajono savivaldybė. Filialo nariai turi galimybę dalyvauti dienos užimtumo veiklose. Taip pat teikiama individuali pagalba neįgalųjį palydint ar pavežant, teikiama reikalinga informacija. Tiems, kam dėl amžiaus ir negalios sumažėjęs mobilumas, pagalba teikiama asmens namuose. Pasak pirmininkės, įgyvendinant  kitus projektus  11 narių turi galimybę lankytis Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centro baseine, aštuoniems filialo nariams buvo organizuotas trijų dienų poilsis Palangoje. Tiesa, prie šio poilsio nariai savo lėšomis prisidėjo ir patys.

Taip pat sąjungos nariai lankėsi Kauno botanikos sode, Pažaislio vienuolyne, vyko į Švč. Mergelės Marijos Gimimo atlaidus Šiluvoje.

P. Kalvelis pasidžiaugė darniu Šakių filialo kolektyvu bei tuo, kad jam dėmesio skiria savivaldos atstovai – susirinkime dalyvavo Socialinės paramos skyriaus vedėja Daiva Pilypaitytė, meras Edgaras Pilypaitis.

„Kitą savaitę lankysimės pas sveikatos apsaugos ministrą kalbėtis dėl lęšių kompensavimo didinimo, nes šiuo metu mums reikalingų akinių įsigijimui yra numatyta maža subsidija, kalbėsimės, kad ji nuo sausio 1d. didėtų. Norėčiau, kad pagalvotumėte apie kitų metų planus. Poilsio programa išlieka, tai galit galvoti, kur norėtumėte vasarą nuvykti ar pailsėti. Planuojama organizuoti LASS sąskrydį kitų metų birželį“, – kalbėjo dar nepilni trys mėnesiai sąjungoje besidarbuojantis jos pirmininkas P. Kalvelis.

Filialo narys Jurgis Kiela nuoširdžiai dėkojo pirmininkei E. Stikliuvienei už rūpestį.

„Mums Erika yra didžiausia pagalbininkė. Teko šeštadienį atvykti į Šakius, o susiruošus namo, autobusas iš panosės išvažiuoja. Stovim su dideliais krepšiais. Skambinam Erikutei ir pavėžėjo. Ji yra vienintelė pagalba nutolusiems nuo miesto kaimo žmonėms, nes šeštadienį autobuso praktiškai jokio nėra“, – kalbėjo J. Kiela.

Jis taip pat kėlė klausimą dėl kompensacijos už įsigytą kietąjį kurą, kuris žmonėm, anot jo, tapo jau nebeįperkamas. Kaip paaiškino Socialinės paramos skyriaus vedėja D. Pilypaitytė, šiuo metu ir skyriaus specialistai sulaukia daug klausimų dėl kompensacijų už kietąjį kurą ar būsto šildymą.

„Visos Lietuvos savivaldybių socialinės paramos skyrių specialistai yra sunerimę, šiandien išaiškinimo dar neturime, kaip, koks kuras ar šildymo būdas turėtų būti kompensuojami. Noriu priminti, kad dėl kompensavimo gyventojai turėtų kreiptis pagal deklaruojamą gyvenamąją vietą į seniūniją, į socialinio darbo organizatorę. Manau, tuos žmones, kurių pajamos nesiekia 400–450 eurų, turėtų kompensacijos pasiekti“, – aiškino D. Pilypaitytė.  

Susirinkime dalyvavęs rajono meras E. Pilypaitis ragino regėjimo negalią turinčius žmones savo gyvenamojoje bendruomenėje pasisakyti apie kylančias problemas, aktyviai bendrauti su socialinio darbo organizatoriais, seniūnais.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.