
Tadas Vilkenis amato tradicijas perėmė iš tėvo Juozo, o šeimos versle sukasi ir marti Vaida. Vyndariai kelia klausimą, ar amatą perims ir anūkai. M. Būblaitytės nuotr.
Lapkričio 19 d. Zyplių dvare Lietuvos vyndarių asociacija ir Lietuvos nacionalinė vyndarių asociacija pakvietė į kasmetinę, jau 13-ąją jauno vyno šventę „Žalias vynas“, kurioje laurus skynė Kidulių vyndariai Juozas ir Tadas Vilkeniai.
Vyno šventė kasmet sutraukia didžiulį būrį vyno entuziastų, kurių šiais metais sulaukta apie 150, o vietos į renginį iššluotos per pusdienį. Lietuvos someljė asociacijos vadovas Arminas Darasevičius skaitė pranešimą apie vyno gamybos filosofiją ir jos atspindį etiketėse bei etikečių paskirtį ir dizainą. Šventės metu „Geriausios etiketės“ konkurso nugalėtojai išrinkti iš 78 etikečių.
Žinoma, vienas svarbiausių akcentų – pirmų metų derliaus jauno vyno bei midaus degustacija ir geriausiųjų išrinkimas.
Mūsiškiams vyndariams ypač palankios buvo Jauno vyno varžytuvės. Tadas Vilkenio medaus ir braškių vynas geriausiu išrinktas pusiau sauso / pusiau saldaus vyno kategorijoje, antra vieta skirta jo gaminamam medaus ir dilgėlių lapų vynui (apdovanotas saldaus vyno ir midaus kategorijoje), o Juozo Vilkenio medaus ir levandų žiedų geriausiu vynu išrinktas ne tik saldaus vyno ir midaus kategorijoje, bet ir paskelbtas vynų vynu.
Beje, Zyplių dvare vynuoges auginantys Artūras ir Asta Ramaškevičiai pristatė kriaušių sidrą, kuris ketverius metus brandintas nerūdijančio plieno talpoje ant mielių, taip sukuriant natūralų „burbuliuką“.
Be vyno entuziastų iš visos Lietuvos, renginyje dalyvavo ir gausus būrys didžiųjų Lietuvos vyno gamintojų atstovų, o pasirodymą dovanojo aktorė Nijolė Narmontaitė.
„Draugo“ inf.