Su miesto istorija supažindins interaktyvūs sprendimai

suoliukas bibliotekos
Išmanūs suoliukai jau pagaminti, išlieti ir pamatai, tik laukiama palankesnių oro sąlygų jiems sumontuoti.

Jau ir pernai Šakių viešoji biblioteka įgyvendino ne vieną unikalų projektą, o šiais metais irgi neketina sustoti ir tęs tiek pradėtus darbus, tiek imsis naujų.
 
Pernai keturiose miesto vietose atsirado granitinės plokštės su bronzinėmis pėdutėmis, kai nuskenavus QR kodą pateikiama vaizdinė ir garsinė informacija, kaip per laiką keitėsi objektas, kokia jo paskirtis ir pan. Tokios plokštės atsirado skvere, kur anksčiau buvo miesto turgaus aikštė, taip pat tokia žyma įrengta prie Šakių tvenkinio, kur kadais buvo Vinco Kudirkos klėtis, prie Šakių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios bei J. Lingio parke, buvusio Šakių „Žiburio“ gimnazijos pastato vietoje. Tačiau idėją – skaityti miestą kaip knygą – ketinama puoselėti toliau ir šiais metais mieste turėtų atsirasti dar keturios plokštės, kviesiančios pažinčiai su miestu bei jo istorija. Tad tęsiant projekto „Įamžinti laike“ įgyvendinimą, nuskenavus QR kodą, bus galima susipažinti su senąja miesto ligonine (buvusi apskrities ligoninė, tarpukario architektūros objektas), buvusių visuomenės, politikos veikėjų, bankininkų Jono ir Juozo Vailokaičių banko pastatu, senuoju miesto vandentiekio bokštu, ant kurio 1952 m. grupelė Šakių „Žiburio“ gimnazijos auklėtinių iškėlė Lietuvos trispalvę, bei buvusia Šakių žydų bendruomene.

Pasak Šakių viešosios bibliotekos kultūrinės veiklos vadybininkės Jurgitos Savickienės, bendra projekto vertė yra 11 tūkst. eurų, plokštės minėtose vietose turėtų atsirasti pavasarį, atšilus orams. Ar mieste galėtų atsirasti dar daugiau bronzinių pėdučių, J. Savickienė nelinkusi prognozuoti, bet sako, kad tikriausiai bus sustota, mat projekto įgyvendinimas nėra itin paprastas dalykas. Tačiau minčių, sako ji, yra įvairių, galbūt šis projektas galėtų keltis į kultūros paveldo objektus, tačiau ar tai būtų bibliotekos veiklos zona, jau kitas klausimas.

Tačiau giliau pažinti mūsų miestą bei nusipelniusius žmones kvies ir dar vieno bibliotekos projekto „Kalbantis miestas“ vaisiai. Jei ne šį ar kitą mėnesį, tai kovą miesto skvere bei J. Lingio parke turėtų atsirasti originalūs ir išmanūs suoliukai, kurie kvies ne tik prisėsti, bet ir pasiklausyti pirmuoju asmeniu kalbančių signatarų Jono Vailokaičio ir Saliamono Banaičio gyvenimo istorijų. Modernūs suoliukai ne tik praturtins miesto erdves, bet bus funkcionalūs ir suteiks galimybę įkrauti mobiliuosius įrenginius.

Anot J. Savickienės, suoliukai pagaminti, yra išlieti ir pamatai, tik laukiama tinkamesnių oro sąlygų jiems sumontuoti. Šio projekto bendra vertė yra 13 tūkst. 612 eurų, iš jų 5 tūkst. skyrė Kultūros taryba, kitą dalį pridėjo savivaldybė, rėmėjai.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.