“Griškės” fenomenas skaičiuoja trečią dešimtmetį

Gimtadienis – kasdienybei praskaidrinti
Griškabūdžio jaunimo judėjimo “Faschion” (Paulius, Giedrius ir Martynas) nariams kilo mintis surengti jubiliejinį diskotekos gimtadienį. Martynas Ūziala patikino: mintis surengti diskotekos gimtadienį kilo dėl to, kad į šokių kasdienybę būtų įnešta šventinė atmosfera. Jo manymu, diskotekai reikia teminių vakarėlių, kurie dar labiau domintų publiką. Pradėję organizuoti teminę diskoteką, gimtadienio vakarėlio rengėjai ir sukvietė į jį visus tuos žmones, kurie prisidėjo prie Griškabūdžio diskotekos kūrimosi, vystymosi ir populiarinimo.  
Griškabūdžio diskoteka neatsiejama miestelio gyvenimo kultūros dalis. Čia kiekvieną savaitgalį iš rajono ir ne tik jaunimas suvažiuoja pasišokti į kultūros namuose esančią šokių salę. Kartais jų atvyksta net 500 ar 600. Per 20 diskotekos gyvavimo metų prie muzikos aparatūros pulto publikai grojo daugiau nei dešimt DJ (didžėjų). Apie garsiosios Griškabūdžio diskotekos “Com@” praeitį ir dabartį kalbėjo dabartinis diskotekos organizatorius Rolandas Baltrušaitis, diskotekos pradininkas ir organizatorius DJ Romas bei vienas iš pirmųjų DJ Andrius.
Ne visada ėjo kaip iš pypkės
Idėja organizuoti Griškabūdyje diskotekas kilo ietiniam jaunimui. Iš pradžių jie viską darė praktiškai be užmokesčio, vien dėl to, kad jiems tai patiko. Ir tik ilgainiui diskotekos lankytųjų gretos gausėjo, ėmė atsirasti bent jau šioks toks uždarbis už triūsą. Nuo pat pradžių Griškabūdžio diskotekoje dirbo tie žmonės, kuriems miestelis ir jaunimo reikalai rūpėjo, o toji dvasia gyveno jų širdyse. Pirmieji ir dabartiniai diskotekos organizatoriai ir dabar negaili jėgų bei rūpinasi, kad salė atrodytų nepriekaištingai. Tiesiog čia dirbantys žmonės viskuo rūpinasi kaip savo namais.
Buvęs diskotekos didžėjus Andrius Griškabūdį įvardina tokiu miesteliu, kuris turi gerą aurą pasilinksminimams. Jo teigimu, tai fenomenalus rajono miestelis. Anksčiau jauni rajono žmonės neturėjo tokios vietos, kur būtų galima kokybiškai pasilinksminti. “Tai viena iš priežasčių, dėl ko žmonės lankė ir tebelanko Griškabūdžio šokius. Nors čia yra tik šokių salė, bet ne klubas ar pramogų centras, kur gali rast įvairiausių pramogų”,- kalbėjo Andrius.
Diskotekoje griežtai prižiūrima tvarka. Čia negalima rūkyti, gerti. Diskotekos prižiūrėtojai nuolat rūpinasi, kad kiekvienas šokėjas būtų saugus. Prieš keletą metų kultūros namų viduje ir prieigose sumontuota vaizdo stebėjimo sistema. Visa tai įvertina šokių lankytojai.
Ne visuomet viskas ėjosi kaip iš pypkės. Diskoteka išgyveno ir lankytojų atoslūgį. Tam, pasak R. Baltrušaičio, turėjo įtakos kartų kaita bei daugiau atsiradusių pasilinksminimo vietų, kur buvo siūloma įvairiausių kitokių laisvalaikio praleidimo paslaugų. Tačiau šiandien diskotekos organizatoriai šokėjų skaičiumi jau nesiskundžia. Kaip pamena buvęs diskotekos didžėjus Andrius, prieš 15 metų diskotekos publika buvo kitokia nei šiandien, publikos charakteris šiandien yra kitoks. Jaunimas, jo manymu, daug laisvesnis ir žymiai daugiau matęs, todėl savo ruožtu ir daugiau reikalaujantis iš organizatorių.
Darbo procesą diktuoja laikmetis
Nors diskoteka ir vyksta, tačiau šokius vedantys didžėjai kaskart savo darbui ruošiasi rimtai ir individualiai. Kaip pasakoja Andrius, jis pieš kiekvienus šokius apgalvodavo, kokią muziką gros vakarėlių metu. “Suplanuodavau, kokią muziką ir kada leisti, kokia seka tai vyks”,- prisiminė Andrius. Pirmieji garsiosios diskotekos didžėjai prisimena, kad jų laikais gauti naujausius muzikos įrašus buvo kur kas sudėtingiau. “Mes važiuodavome, ieškodavome naujų kasečių. Jas perrašydavome. Tuomet dar su juostiniais magnetofonais grodavome”,- pasakojo Andrius. Ruošimasis vakarėliui to meto didžėjams buvo kaip gyvenimo būdas.
O dabar daugelį ano meto didžėjų vargų atperka internetas. Tačiau, Andriaus manymu, šiuolaikiniai šokių didžėjai turi labiau nertis iš kailio, kad įtiktų ir patiktų šiuolaikinei ir išprususiai publikai.
Keitėsi poreikiai ir galimybės
Dar tik formuojantis dabartiniai “griškės” diskotekai, diskoteką vedę didžėjai dirbo prie juostinių arba kasetinių magnetofonų. Laikui bėgant technika tobulėjo, tačiau ne vienerius metus didžėjams sėdėti vakarais ir patiems gamintis šviesos bei šokių aplinkos puošybos techniką.
Kiekvienas žmogus, prisidėjęs prie šokių Griškabūdyje organizavimo, paliko savo ženklą. Pasak diskotekos koordinatoriaus R. Baltrušaičio, diskotekai vesti reikalinga technika įsigyta už tuos pinigus, kurie gauti už parduotus bilietus. “Tie, kurie anksčiau lankėsi Griškabūdžio diskotekoje, patys ir užsidirbo šiuo metu vykstančius kokybiškus vakarėlius. Iš jų suneštų pinigų buvo pirkta aparatūra. Jie investavo į mus, o čia dirbantys žmonės investavo į klientus”,- kalbėjo Andrius.
Šokių organizatoriai tikina: Griškabūdžio diskotekos niekuomet nebandė ir dabar nebando paversti pinigų darymo mašina. “Griškės” šokiai, didžėjų teigimu, yra šiek tiek aukščiau nei materialiniai dalykai. Pasak R. Baltrušaičio, pats didžiausias džiaugsmas yra tada, kai susirenka daug žmonių ir visi kaip pašėlę šoka.
Tiki diskotekos ateitimi
Kultūros namuose vykstančių šokių metų šokėjai nepataisomai nutrypė salės parketlentes. Teko jas atnaujinti. Grindys sudėtos taip pat už lėšas, gautas už parduotus bilietus. O jubiliejinio “griškės” renginio organizatoriai buvusiems didžėjams įteikė po gabalėlį buvusių senųjų salės parketlenčių. Jos didžėjams nuolat primins apie jaunystėje šokiuose gerai praleistą laiką. Diskotekos koordinatorius R. Baltrušaitis išreiškė padėką visiems šokėjų tėveliams, kurie pasitiki, nepaisant visų šmeižtų, ir išleidžia savo vaikus į šokius.  
Diskotekos koordinatorius R. Baltrušaitis pasidžiaugė ir labai gerais kultūros namų kaimynais. “Be galo geri ir kantrūs mūsų kaimynai. Nežinau, ką jie daro ir kaip kenčia šitiek metų, bet jie yra auksiniai žmonės”,- kalbėjo R. Baltrušaitis apie šalimais kultūros namų gyvenančius griškabūdiečius.
Pokalbio metu buvę ir esami Griškabūdžio diskotekos rengėjai “griškės” ateitį mato tik šviesią. Jie tiki, kad diskoteka sulauks ir 30-mečio, nors tai ir priklausys tik nuo lankytojų. “Šiuo metu diskotekai gera pradžia jau padaryta, telieka jaunimėliui toliau tęsti gražias tradicijas”,- mano vienas didžėjų Andrius. O jaunajai kartai jis palinkėjo to, kad į diskotekos organizavimą nežiūrėtų kaip į verslą. O svarbiausia – kad nenuleistų rankų ir sektų tuo pavyzdžiu, kuris buvo suformuotas tik užgimstant šiems šokiams.       
O “griškės” lankytojams organizatoriai ir buvę didžėjai palinkėjo nepamiršti Griškabūdžio net ir suaugus, kai šokiai jau neberūpės.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.