Kęstučio Dovydaičio sukurta Gervė – Prezidento Valdo Adamkaus rankose

dovydaitis adamkus
Gavęs užsakymą išlieti dar vieną Gervės skulptūrą ir sužinojęs, jog ją namuose nori turėti Prezidentas Valdas Adamkus, skulptoriui Kęstučiui Dovydaičiui kitokių minčių ir nekilo, kaip tik skulptūrą Jo Ekscelencijai padovanoti. Asmeninio archyvo nuotr.


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Kovo 1 d. mūsų kraštietis skulptorius Kęstutis Dovydaitis Prezidentūroje susitiko su Prezidentu Valdu Adamkumi ir įteikė jam dovaną – Gervės skulptūrą. Ši skulptūra buvo sukurta specialiai Prezidento V. Adamkaus prašymu kaip specialus jo vardo gamtosauginis apdovanojimas.

K. Dovydaitis pasakojo, kad sukurti skulptūrą Prezidento V. Adamkaus premijai, kuri skiriama už reikšmingus darbus, nuveiktus aplinkos apsaugos srityje, jis buvo paprašytas berods prieš dvejus metus, kai su juo susisiekė VšĮ Prezidento V. Adamkaus bibliotekos-muziejaus vadovas Arūnas Antanaitis.

Pasak mūsų kraštiečio, tai ketvirtoji jo sukurta Gervės skulptūra, kuri labai patiko Prezidentui ir jis galės ja džiaugtis savo namuose, prisimindamas apie gerus darbus, kurie yra daromi gamtos išsaugojimui. Dvi buvo įteiktos premijos laureatams – gamtininkui, filmo „Sengirė“ režisieriui Mindaugui Survilai ir jo komandai bei tvarios gyvensenos populiarintojui Giedriui Bučui – darnos žygio pėsčiomis aplink mūsų šalį „Už švarią Lietuvą!“ iniciatoriui (2020 m.).

Dar vieną skulptūrą mūsų kraštietis išliejo Prezidento V. Adamkaus ilgamečiam draugui Amerikos lietuviui Gabrieliui Gedvilai, jo įsitikinimu, aplinkos apsauga buvo, yra ir išliks ypatingo dėmesio reikalaujanti globali problema, todėl, norėdamas įprasminti bei atkreipti dėmesį į aplinkosauginius pasiekimus Lietuvoje bei pagerbti velionės žmonos atminimą, įsteigė 100 tūkst. dolerių fondą, kurio lėšos nuo šiol skiriamos Prezidento V. Adamkaus premijai.

A. Antanaitis, paklaustas, kodėl Prezidento V. Adamkaus gamtosauginio apdovanojimo skulptūrai sukurti pasirinko K. Dovydaitį, prisiminė, kad jį rekomendavo menotyrininkė profesorė Rasa Žukienė, kurią buvo sužavėję skulptoriaus origami paukščiai. Taip prasidėjo dialogas, kieno skulptūrą padaryti. K. Dovydaičio teigimu, jam tai buvo nemenkas iššūkis, nes buvo labai sunku apsispręsti, kokį paukštį pasirinkti, iš pradžių atrodė, kad niekas netinka. Turėjo gimti vizija.

„Stilistiškai labai sudėtinga paruošti vien vaškinį modeliuką. Prie jo reikia dirbti apie savaitę, o pirma Gervės skulptūra buvo pagaminta maždaug per pusę metų“, – neslėpė mūsų kraštietis, prisipažindamas, kad tokios įtampos kuriant skulptūrą savo gyvenime neturėjo, nes kai žinai, kam tai darai, jauti labai didelę įtampą ir atsakomybę.

„Apsistojome ties gervės skulptūra. Tai išvaizdus, gražiai atrodantis paukštis, kuris kartu tiko ir įamžinti tam tikrą aplinkosauginę žmogaus veiklą, kadangi gervė buvo įtraukta į Raudonąją knygą ir jai Lietuvoje grėsė išnykimas. Paskutiniu metu gervių pradėjo daugėti. Labai sunku pasakyti, ar čia dėl žmogaus aplinkosauginės veiklos, ar dėl klimato atšilimo, bet kokiu atveju gervių dabar pakankamai daug, kad jos būtų laikomos nykstančia rūšimi, bet simbolizuoja žmogaus gerąją iniciatyvą“, – kalbėjo bibliotekos-muziejaus vadovas.

Netrukus bus išrinktas naujas laureatas, kuriam birželio pradžioje bus įteikta dar viena K. Dovydaičio išlieta Gervės skulptūra. O iki kovo 20 d. dar galima teikti kandidatus šiam apdovanojimui gauti. Tai gali padaryti kiekvienas, jei pažįsta to vertą žmogų, nusipelniusį gamtosauginėje veikloje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.