Miesto erdves papuošė viešbučiai vabalams

vabalu viesbutis kn
Naumiestiečių idėja pastatyti vabzdžiams skirtus viešbučius, kuriuose įsikuria drugeliai, boružėlės, pavienės bitės, ka­manės, vorai, išties unikali. Kudirkos Naumiesčio bibliotekos nuotr.

Daugelio šalių parkuose, botanikos soduose, privačiose valdose įrengiami vabzdžių namai, kitaip tariant, viešbučiai. Jų paskirtis – saugoti biologinę įvairovę, kuri greitai nyksta dėl žmogaus veiklos. Vabzdžių viešbučiai padeda geriau susipažinti su vabzdžių gyvenimu, tai gera edukacijos priemonė moksleiviams. Tokie net penki viešbučiai vabalams Kudirkos Naumiesčio bibliotekininkės Kristinos Tučinskaitės-Vaitiekaitienės iniciatyva neseniai įkurdinti miesto viešosiose erdvėse.
 
Idėja mieste apgyvendinti vabalus kilo norint paminėti Šakių krašto vaikų rašytojo Vytauto Tamulaičio 110-ąsias gimimo metines. Bibliotekininkė K. Tučinskaitė-Vaitiekaitienė, norėdama supažindinti su autoriaus kūryba, sumanė sujungti tris sritis: literatūrą, gamtos pažinimą ir technologijas. Ji kreipėsi į Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnaziją, Marijampolės profesinio rengimo centro Kudirkos Naumiesčio skyrių ir pasiūlė kartu įgyvendinti idėją. Patiems mažiausiems pasiūlyta pasiklausyti ištraukų iš V. Tamulaičio kūrinių „Vasaros pasaka“, „Skruzdėlytės Greitutės nuotykiai“, kur veikia vabalai. Vyresni mokiniai buvo supažindinti su vabalų gyvenimu gamtoje. O vyriausiems numatyta vabalų namų kūrimas: technologijų mokytojai Raimundas Jurkšaitis, Saulius Bacevičius ir Valius Kučiauskas bei mokiniai pagamino ir miesto atvirose erdvėse pastatė penkis namus vabalams. Pasak bibliotekininkės, tokiuose vabalų viešbučiuose įsikuria drugeliai, boružėlės, pavienės bitės, kamanės, vorai. Vieniems gyviams namelį palikus, atsikrausto kiti, tad viešbučio gyventojai nuolat keičiasi. Vieni gali čia maitintis, kiti – slėptis, kažkas daugintis ar žiemoti.

„Smagu, kad bendromis pastangomis pagyvintos miesto erdvės teiks ir gamtosauginę bei pažintinę funkcijas: stebėkite šio nedidelio viešbučio gyvenimą – galbūt išvysite ir niekada nematytą vabzdį“, – sako K. Tučinskaitė-Vaitiekaitienė.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.