Muziejai vėl kvietė panaktinėti

muzieju naktys dzinsai
Tvarumo idėjų įkvėptas jaunimas naujam gyvenimui prikėlė džinsus ir skatina į madą pažvelgti kitaip. V. Staneikienės nuotr.


Kasmet gegužės viduryje šalies muziejai pakviečia į Muziejų naktis, ne išimtis ir Zanavykų bei Vinco Kudirkos muziejai, šįmet surengę žaismingų renginių ir edukacinių programų.
 
Gegužės 13-ąją Zanavykų muziejus pakvietė ne tik iš naujo pažinti muziejų, bet ir dalyvauti kaunietės Violetos Jarašiūnienės ViJa Art tapybos darbų parodos „Pažintis su savimi“ atidaryme, kurio metu autorė kvietė kiekvieną savo vidiniu žvilgsniu prasiskverbti į jos tapybos darbus taip, tarsi ten būtų kiekvieno mūsų gyvenimas ar sapnai.

„Pamėginkite kiekvienoje detalėje atrasti savo džiaugsmus ir skausmus. Įsijauskite, lyg jūs būtumėte pasakos herojai, keliaujantys po paveikslų  gelmes. Aš pažadu, kad jūs atrasite savo atsakymus, kurie jums atrodė sudėtingi“, – sako autorė.

Kaip pasakojo Zanavykų muziejaus etnografė Renata Kutkienė, šiais metais Muziejaus naktų tema „Praeitis ateičiai“ apima tarsi kelių kartų laikmetį.

„Dar Havelas sakė, kad Sovietų Sąjungą sugriovė kompiuteriai, džinsai ir rokas. Renginio metu ir bandysim papasakoti, o kaip džinsai ir rokas atvėrė mums kelią į laisvę“, – kalbėjo muziejininkė.

Todėl vyko kūrybinės dirbtuvės „Džinsų transformacija“, kurių metu Kauno kolegijos Menų akademijos Menų ugdymo fakulteto dėstytojos ir studentai kvietė tiesiog atgaivinti džinsus. Šio fakulteto Mados dizaino studijų programos koordinatorė ir lektorė Stella Justina Kasperavičienė pasakojo, kad patį džinsinį drabužį galima persiūti, dekoruoti kniedėmis, tekstiliniais dažais arba net pakeisti paskirtį – pasigaminti rankinę, dėkliuką telefonui ir kita.

Mados dizaino specialybės lektorė Indrė Spitrytė tvirtino, kad jai tvarumas ypač svarbus dalykas.

„Manau, ir dabartiniai jauni žmonės labai kreipia dėmesį į tvarumą, perkasi ir dėvėtus rūbus, juos perkuria naujai, atgaivina naujam gyvenimui. Džiugu, kad ir šiandien čia susirinko jauni žmonės, kurie atsinešė senus džinsus ir po šios edukacijos, tikimės, jog nešios rūbą naujomis akimis“, – kalbėjo I. Spitrytė ir pridūrė, kad studentus moko perdirbant rūbą palikti keletą senų detalių – tai „neša drabužio istoriją“.

Muziejaus naktų dalyviai su dideliu susidomėjimu stebėjo dokumentinį Giedrės Žickytės filmą „Kaip mes žaidėme revoliuciją?“ Tai istorija apie mažą šalį, ypatingą jos laikotarpį ir žmones, kurie, nepaisydami situacijos pavojingumo, iškovojo nepriklausomybę su šypsena veide ir daina lūpose. Prieš filmo demonstravimą Šakių „Žiburio“ gimnazijos mokytojas, didelis roko gerbėjas  Liudas Jurgaitis priminė šios muzikos krypties istoriją bei roko atsiradimą sovietmečio Lietuvoje kaip drąsos ir maišto ženklą.

Vėliau Zyplių dvaro svirne vyko naktišokiai su DJ Martynu, muziejaus, Zyplių dvaro ekspozicijas iki vėlumo buvo galima lankyti nemokamai.

Jau 18-ą kartą Lietuvoje vykstant Europos muziejų nakčiai, Vinco Kudirkos muziejaus lankytojai taip pat rado veiklų. Kudirkos Naumiesčio bibliotekininkės Kristinos Tučinskaitės-Vaitiekaitienės iniciatyva buvo sukurta ir demonstruojama miriorama, kurioje vaizduojama Kudirkos Naumiesčio istorija. Piešinius, kuriuose vaizduojami karai su kryžiuočiais, Magdeburgo teisių suteikimas miestui, karmelitų vienuolynas, knygnešystė, piešė Šakių meno mokyklos Kudirkos Naumiesčio filialo mokiniai, vadovaujami mokytojo Mindaugo Pauliuko.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.